Degenerescente vitreene

©

Autor:

Degenerescente vitreene

Degenerescentele vitreene includ:

  • degenerescenta senila a vitrosului
  • synchysis scintillans (sinchisis scanteietor)
  • amiloidoza vitreana
  • degenerescenta miopica
  • hialoza asteroida (Bola Benson) sau synchisis albescens


Degenerescenta senila a vitrosului

Este o modificare spontana, progresiva, care apare in lipsa unui agent agresor ca expresie a imbatranirii. Este dovedita de:

  • modificarea aspectului canalului Cloquet, care din orizontal si rectiliniu la nastere devine sinuos si coborat sub axa optica
  • de extinderea spre inapoi pana aproape de ecuator a bazei vitrosului.

Procesul incepe in centrul vitrosului care se clarifica pentru deveni intr-un final optic vid. Fibrele de colagen modificate se aglutineaza la periferie.

Synchysis scintillans (sinchisis scanteietor)

Este o degenerare bilaterala a vitrosului, asimptomatica, descoperita intamplator (de obicei in jurul varstei de 40 de ani). Consta in aparitia in interiorul vitrosului a numeroase particule mobile, stralucitoare de culoare aurie sau policrome. Biochimic sunt sferule de hemoglobina sau cristale de colesterol dar fara a fi asociate cu hipercolesterolemia. Vitrosul din vecinatatea acestor opacitati este lichefiat si degenerat cu deplasarea periferica a colagenului. Prezenta lor este obiectivata cu ajutorul biomicroscopiei.

Amiloidoza vitreana

Apare secundar amiloidozei sistemice. Consta in prezenta la nivelul vitrosului uni- sau bilateral, in vecinatatea retinei in prima instanta dar apoi si anterior, a unor opacitati albicioase, de aspect vatos (depozite de amiloid). Afecteaza deasemenea vasele retiniene, coroidiene si coriocapilare. Structura specifica poate fi observata cu ajutorul microscopiei electronice iar componenta principala (o proteina asemanatoare prealbuminei) identificata cu ajutorul studiilor de imunocitologie. Patogenia implica fagocitarea de catre hialocite a proteinei anormale. Tratamentul chirurgical constand in vitrectomie se practica doar daca apar tulburari importante ale acuitatii vizuale.

Degenerescenta miopica

Este o degenerescenta a vitrosului care apare la miopi, se aseamana ca tablou cu degenerescenta senila si evolueaza spre decolare posterioara de vitros si colaps. Sunt descrise doua tipuri:

  • microfibrilara
  • macrofibrilara.

Cea microfibrilara apare la miopii de varsta medie care nu au antecedente de dezlipire de retina. Degenerescenta macrofibrilara poate apare si la emetropi si se instaleaza precoce (pana la pubertate) si evolueaza rapid spre decolare de vitros.

Hialoza asteroida (Bola Benson) sau synchisis albescens

Este o afectiune benigna rara (0,04-0,5%) intalnita la persoanele in varsta (raportul barbati/femei fiind de 2/1). Se manifesta prin aparitia la nivelul vitrosului a unor particule rotunde, de culoare alb-galbuie dispuse in siraguri sau ciorchine (aspect ecografic de fulgi de zapada). Este unilaterala in trei sferturi din cazuri. Acesti corpusculi asteroizi sunt alcatuiti in principal din fosfor si calciu (sub forma de sapunuri de calciu: stearat si palmitat de calciu, calciu hidroxifosfat si oxalat de calciu), cristale de fosfolipide complexe si acid mucopolizaharidic. Tratamentul - constand in vitrectomie - se face in cazurile in care hialoza asteroida in stadii avansate si bilaterale reduce foarte mult acuitatea vizuala.


Data actualizare: 03-03-2014 | creare: 29-03-2009 | Vizite: 22226
Bibliografie
Tratat de oftalmologie sub redactia Paul Cernea, Edit. Medicala, Bucuresti 2002
Oftalmologie generala sub redactia D. Chiselita, Edit. Dosoftei, Iasi 1997
Genetica Medicala de M. Covic, D. Stefanescu, I. Sandovici, edit. Polirom 2004
Manualul Merck de diagnostic si tratament 1999
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Picăturile oculare ce ar putea trata degenerescența maculară
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum