Cum recunoaștem dermatita asociată incontinenței și cum o putem trata?

©

Autor:

Cum recunoaștem dermatita asociată incontinenței și cum o putem trata?
Numeroși pacienți imobilizați la pat pot dezvolta din cauza incontinenței o serie de modificări la nivelul pielii din zona genitală și fesieră, când aceasta intră în contact cu urina și fecalele.

Dermatita asociată incontinenței este o inflamație locală, superficială a pielii, cauzată de contactul cu substanțe agresive din urină/materii fecale, fricțiune, spălare frecventă cu apă, care poate fi însoțită de roșeață, vezicule, eroziune, constituind un factor de risc major pentru dezvoltarea escarelor. Poate fi dureroasă, dificil de diagnosticat și tratat și adesea se poate complica cu ulcere de presiune (escare).

Cum diferențiem escara de dermatita asociată incontinenței?

Escara și dermatita asociată incontinenței sunt leziuni frecvente ale pielii din zona genitală și fesieră. Escara stadiul 1 și 2 și dermatita asociată incontinenței sunt adesea confundate, ceea ce duce la măsuri de prevenție și tratament inadecvate.

Dermatita asociată incontinenței este o dermatită de contact care cauzează inflamații dureroase în zonele expuse la urina sau materii fecale. Pe de altă parte, escarele reprezintă leziuni ale pielii și țesutului subiacent din zonele cu proeminențe osoase, rezultate ca urmare a presiunii și/sau fricțiunii constante exercitate asupra pielii.

Care sunt factorii de risc pentru DAI în caz de incontinență și imobilitate?

Apa și săpunul, prin utilizarea excesivă, duc la umflarea celulelor pielii și deteriorarea structurii sale.

Pielea deteriorată din cauza incontinenței trebuie curățată ușor, fără apă. Pentru că este mai sensibilă la macerație, contactul prelungit, repetat și excesiv cu umiditatea provoacă umflarea celulelor pielii, iar pielea devine extrem de vulnerabilă la forțe mecanice.

Pentru o îngrijire corectă a pielii trebuie evitate apa și săpunurile agresive. Se recomandă utilizarea unor produse de curățare blânde cu pielea, precum spuma de curățare Molicare Skin și loțiunea de spălare Molicare Skin. Aceste produse pot fi utilizate atât pe pielea intactă, cât și pe cea afectată. Pielea deja compromisă, prin îngrijirea cu aceste produse se va regenera, deoarece acestea au un pH echilibrat, sunt non-citotoxice, non-sensibilizante, non-iritante și non-alergene.

Produsele speciale pentru curățare, neutre din punct de vedere al pH-ului reduc semnificativ riscul de dezvoltare a dermatitei, comparativ cu utilizarea apei și săpunului tradițional

Urina și transpirația
creează un mediu umed, cu umflarea și macerarea celulelor pielii. Acestea afectează mantaua protectoare împotriva acizilor (peliculă subțire, acidă, produsă de glandele sebacee, care protejează suprafața pielii), astfel încât bacteriile și ciupercile pot pătrunde și pot provoca iritații și infecții ale pielii.

Este necesar ca pielea să rămână uscată chiar și atunci când se utilizează produse pentru incontinență și pH-ul pielii să fie păstrat la 5.5. De aceea trebuie utilizate creme ce oferă o barieră de protecție împotriva umidității, se pot aplica pe pielea umedă și macerată și transparența lor permite monitorizarea ușoară a pielii în orice moment.

Crema Molicare Skin este o cremă care protejează pielea împotriva umezelii excesive dată de incontinență sau de excesul de secreții din răni/escare, formând un strat de bariera, transparent, invizibil.

Enzimele digestive
din materiile fecale atacă direct pielea și distrug celulele acesteia. Pacienții cu incontinență fecală si /urinară, au un risc mai mare de a dezvolta DAI comparativ cu cei care au doar incontinență urinară.

Utilizarea cremei Molicare Skin permite formarea unei pelicule ce are rol de barieră pentru enzimele digestive.

Presiunea exercitată de greutatea corporală asupra pielii și țesuturilor de sub ea poate determina probleme suplimentare. Aceasta afectează fluxul de sânge și implicit pielea și țesuturile din vecinătate și dacă fluxul de sânge este întrerupt, apare suferința celulară prin aport insuficient de oxigen și nutrienți, urmată de deteriorarea multiplă a structurii pielii.

Este esențială menținerea circulației sângelui prin repoziționarea pacientului, ce permite eliberarea țesuturilor de presiune.

Cum putem preveni și trata DAI?

Pentru a preveni, dar și trata DAI este foarte importantă îngrijirea pielii care vine in contact cu urină și fecale.

Pașii ce trebuie urmați pentru a îngriji pielea sunt:
  • Produsul pentru incontinență trebuie selectat cu atenție, astfel încât mărimea să fie cea potrivită, pentru a nu exista scurgeri pe lângă scutec în cazul unei mărimi mai mari, sau capacitate insuficientă de absorbție în cazul unui scutec cu mărime mai mică.
  • Scutecul trebuie schimbat la timp pentru a menține pielea uscată. Frecvența de schimbare a tampoanelor sau scutecelor pentru incontinență diferă în funcție de nevoile individuale. Ca regulă generală, scutecul pentru adulți se schimbă la 5-7 ore, fiind necesare 3-4 scutece pe zi. Pentru a determina mai ușor momentul optim pentru înlocuirea scutecului, se folosește indicatorul de umiditate, aplicat pe folia exterioară a produsului (disponibil la scutecele Molicare Premium). Când banda de culoare albastră care conține numele și mărimea produsului se șterge complet, scutecul trebuie schimbat.
  • Pielea trebuie curățată blând și eficient la fiecare schimb de scutec, de cel puțin două ori pe zi, de preferință cu un produs de curățare fără săpun. Curățarea se poate face utilizând produse speciale precum, spuma de curățare Molicare Skin.Produsele agresive cu pielea de tipul celor care conțin alcool, parfum sau dezinfectant, pot usca și provoca erupții cutanate.Evitați utilizarea oricărui tip de pulbere de talc.
  • Pielea se usucă cu grijă, prin tamponare cu un prosop moale uscat, nu se freacă.
  • Este foarte importantă protejarea pielii de acțiunea toxinelor din urină și fecale. Acest lucru se poate realiza prin utilizarea cremei Molicare Skin, care are rol de barieră și protejează pielea împotriva substanțelor agresive din urină și fecale.
  • Supravegheați cu atenție pacientul pentru a identifica posibile infecții ale tractului urinar.
  • Persoana vârstnică are nevoie de o nutriție adecvată și un aport suficient de lichide.
  • Zilnic se inspectează pielea din cap până în picioare pentru identificarea din timp a unor modificări ale aspectului pielii (roșeață, mâncărime, leziuni) și luarea unor măsuri prompte.


Produsele pentru îngrijirea corectă a pielii persoanelor care suferă de incontinență se găsesc aici: www.scutece-acasa.ro/categorie-produs/incontinenta/ingrijirea-pielii

Data actualizare: 16-08-2022 | creare: 16-08-2022 | Vizite: 494
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!