Cum să deosebim gripa sezonieră de COVID-19
Pandemia, care a dezechilibrat întreaga lume și ne-a schimbat sistemele de valori, ne-a pus în fața unor provocări de viață și de moarte, pe care reușim cu greu să le gestionăm. Frica de acest inamic invizibil ne face să intrăm în panică la primul acces de tuse sau la prima rinoree.
Pentru că nu știm exact cum să deosebim gripa sezonieră de COVID-19 sau cum să ne dăm seama când ne curge nasul pentru că suntem răciți și când e un simptom inofensiv apărut la contactul cu frigul sau pentru că am făcut o alergie la un stimul din aer.
Însă, pentru a putea trece mai ușor peste această perioadă, ar trebui să respirăm adânc, să ne informăm corect asupra simptomelor ambelor virusuri și să ne reluăm viața responsabil, respectând măsurile de protecție eficiente în cazul ambelor situații.
Iată cum să deosebim gripa sezonieră de COVID-19
În ultima vreme, se vorbește mult despre noul coronavirus, despre simptomele și contagiozitatea sa, însă există încă multe necunoscute în evoluția, tratamentul și vindecarea bolii. Totuși, recunoașterea simptomelor specifice celor două tipuri de virusuri, Influenza și SARS-CoV-2, te-ar putea ajuta să iei măsurile specifice din timp și să eviți scenariile apocaliptice.
Pentru că, deși ambele duc la afecțiuni respiratorii contagioase, noul coronavirus este mai agresiv decât virusul gripal de tip A și B, are un grad de infecțiozitate mult mai ridicat, pentru că simptomele pot dura mai mult, și necesită mai multă precauție în contactul cu alți oameni.
Mai mult decât atât, împotriva COVID-19 nu a fost încă dezvoltat și aprobat nici un vaccin, ceea ce îl face mai rezistent și mai activ decât virusul gripal obișnuit, împotriva căruia populația se imunizează prin vaccin de ani de zile. Pentru că, momentan, singura noastră armă împotriva acestui virus este aplicarea măsurilor de distanțare, dezinfectare și purtarea măștii de protecție, tot ce ne rămâne, în cazul primelor simptome, este să știm de pe ce poziție începem lupta.
În acest sens, medicii specialiști de la Crismed Clinic ne-au oferit câteva informații despre simptomele și evoluția celor două tipuri de virusuri. Deși gripa și COVID-19 au simptome similare, ceea ce îi determină pe oameni să le confunde, există totuși câteva diferențe majore
între cele două, iar până la rezultatul concludent al unui eventual test, acestea vor contribui la conștientizarea bolii de către pacient.
Simptome – asemănări și deosebiri
Ambele tipuri de virusuri au o evoluție diferită în funcție de gazdă și de sistemul imunitar al acesteia. Astfel, atât o gripă sezonieră cât și o infecție cu noul coronavirus pot trece prin etape diferite de severitate a simptomelor sau pot avea simptome ușoare, uneori chiar trecute cu vederea de către purtătorul virusului, până la vindecarea completă.
Iată o listă cu cele mai frecvente simptome comune celor două tipuri de virusuri:
- Febră însoțită de frisoane. Aceasta poate varia de 37,8 până la 40 de grade în ambele cazuri.
- Tuse seacă
- Stare accentuată de oboseală
- Durere în gât
- Secreții nazale sau nas înfundat
- Dureri musculare severe
- Dureri de cap
- Simptome digestive precum diaree sau vărsături, rare și în special în cazul copiilor
De obicei, în cazul gripei, simptomele apar în primele patru zile de la infectare, iar în cazul infecției cu noul coronavirus, durata de apariție a primelor simptome de se extinde de la 5 până la 14 zile.
Ceea ce face cu adevărat diferența între cele două virusuri este debutul și severitatea simptomelor, ne explică medicii de la Crismed Clinic. În primul rând, în cazul gripei evoluția este graduală, în timp ce COVID-19 are un debut abrupt. Febra mare și frisoanele sunt rare la infecția cu Influenza și foarte frecvente, întinse pe o durată de 3-4 zile, în infecția cu noul coronavirus. De asemenea, la gripă, durerile musculare sunt moderate, în timp ce noul virus declanșează dureri severe în tot corpul. Starea de oboseală este asociată cu gripa într-un procent mic din cazuri. La infecția cu SARS-CoV-2, aceasta este foarte des întâlnită. Tusea poate fi moderată la gripă, dar este severă la COVID-19. De asemenea, în timp ce congestia nazală și durerile în gât sunt simptome comune asociate cu gripa, acestea apar mai rar în cazul celor infectați cu noul coronavirus. În schimb, durerile de cap sunt rare în cazul gripei, dar comune în tabloul simptomatologiei asociate cu SARS-CoV-2.
Diferit de aceste simptome, pierderea gustului și a mirosului reprezintă, până în prezent, un simptom clar al infecției cu COVID-19. De asemenea, dificultățile în respirație, însă fără a avea legătură cu congestia nazală care este comună în cazul răcelilor sau rinitelor, și durerile în piept sunt simptome care conduc către un rezultat pozitiv de COVID. Iar tulburările digestive sunt din ce în ce mai prezente în tabloul clinic al infecției cu coronavirus. Însă un diagnostic de certitudine poate fi stabilit prin testarea Real Time PCR.
Ceea ce este de notat pentru prevenție, este faptul că persoanele infectate cu oricare dintre cele două virusuri pot fi contagioase cu o zi înainte de la apariția simptomelor. În cazul celor cu gripă, perioada de contagiozitate poate dura până la 4, uneori 7 zile, iar la cei pozitivi COVID riscul de a infecta alte persoane se poate prelungi peste 9 zile.
Evoluția bolii, în ambele cazuri, depinde de imunitatea persoanei infectate și ambele virusuri pot provoca complicații grave care pot duce chiar la deces. Persoanele în vârstă, cele cu alte patologii existente și femeile însărcinate sunt cele mai vulnerabile în fața ambelor tipuri de virusuri. În cazul copiilor, riscul dezvoltării complicațiilor este mai ridicat la infecția cu Influenza față de infecția cu COVID-19.
Informații furnizate de doamna doctor Cătălina Ionescu, medic ORL în cadrul Crismed Clinic.