Crampe la degetele de la picior - cauze și ce să faci
Autor: Dragomirescu Laura
![Crampe la degetele de la picior - cauze și ce să faci](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=18775.jpg&w=420&h=600&cale=/uploadart/simptome)
Crampele degetelor de la picior, cunoscute popular și sub numele de „cârcei”, reprezintă o manifestare dureroasă, extrem de comună, care survine atunci când un grup muscular se contractă brusc, fără să se mai poată relaxa ulterior.
În general, aceste spasme musculare durează câteva secunde, însă contractura se poate extinde până la câteva minute, situație în care este însoțită de o durere intensă și de un disconfort marcant. Crampe la degetele de la picior devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, situație în care vor apărea mai ales pe timpul nopții. (1)
De cele mai multe ori, cârceii la degete nu ascund o afecțiune gravă și nu necesită îngrijiri medicale, însă atunci când ele devin frecvente, de durată prelungită și severe, este indicată consultarea unui medic specialist în vederea descoperirii cauzei care stă la baza apariției crampelor musculare.
Cauze
Există numeroase motive care pot duce la apariția cârceilor la nivelul degetelor de la picioare, de obicei fiind vorba de asocierea mai multor factori.
- Hidratarea necorespunzătoare – nu este o regulă ca toate persoanele deshidratate să manifeste crampe la nivelul picioarelor, însă aceasta reprezintă o cauză extrem de frecventă în apariția acestora. Mecanismul care stă la baza legăturii dintre deshidratare și cârcei este legat de dezechilibrele electrolitice (sodiu, magneziu, calciu, potasiu) care se produc la nivelul musculaturii (2)
- Hipopotasemia - potasiul are rolul de a transmite impulsurile electrice la nivelul organismului, având implicare și în contracția musculaturii netede. Atunci când există un deficit de potasiu vor apărea contracturi involuntare la nivelul degetelor și picioarelor
- Hipocalcemia – deficitul de calciu poate duce la apariția unor crampe severe la nivelul degetelor, întrucât acest electrolit este implicat în funcționarea normală a mușchilor scheletici (3)
- Hipomagneziemia – principalul sediu din organism al magneziului este reprezentat de musculatura striată. O scădere importantă a acestuia determină scăderea consecutivă a calciului și a nivelului de vitamina D, cu apariția unor crampe foarte grave și dureroase
- Deficitul de vitamina D - în lipsa unui nivel optim al vitaminei D absorbția calciului la nivelul tractului digestiv nu se poate realiza în mod optim, ducând la apariția hipocalcemiei și, secundar, la cârcei severi (3)
- Lipsa de exercițiu fizic sau exercițiile fizice în exces
- Leziunile nervoase (mono- sau polineuropatie) – atunci când sunt implicați nervi responsabili de inervarea unor anumite grupuri musculare (1)
- Sarcina – mai ales în trimestrul al III-lea
- Utilizarea anumitor medicamente (diuretice, statine, corticosteroizi, insulină) – tot prin intermediul dezechilibrelor hidroelectrolitice pe care acestea le pot produce
- Folosirea de încălțăminte necorespunzătoare
- Anumite boli de fond - boala Parkinson, scleroza multiplă, boala Huntington, diabetul zaharat sunt câteva dintre afecțiunile care pot deregla funcționarea normală a sistemului nervos, lucru care poate duce și la manifestări de tipul spasmelor musculare. (2)
Metode terapeutice de control al crampelor la degete
Este foarte important ca persoanele care suferă de spasme și crampe musculare la nivelul picioarelor să se mențină permanent corespunzător hidratate, pentru a putea controla echilibrul electroliților din organism. Pot fi consumate și anumite alimente bogate în potasiu (banane, cartofi, suc de portocale) sau magneziu (nuci, spanac) sau pot fi administrate suplimente de calciu și vitamina D, în cazul în care se obiectivează o deficiență a acestora.
De asemenea, este indicat un stil de viață activ, înotul fiind unul dintre cele mai benefice sporturi în managmentul cârceilor. Trebuie purtată întotdeauna o încălțăminte corespunzătoare, potrivită pentru piciorul pacientului.
În cazul în care persoana cu cârcei la degete utilizează anumite medicamente pentru alte boli de fond, doza acestora poate fi adaptată împreună cu medicul curant, dacă acestea fac parte din categoria celor care pot produce dezechilibre hidroelectrolitice și, implicit, cârcei.
- Probleme cu tendoanele la degetele piciorelor
- Dureri puternice de oase
- Carcei la picioare, talpa mai ales
- Atrofia muschilor gambei
- Carcei la picioare... cand ma trezesc nu imi pot misca picioarele
- Carcei la copil de un an
- Dureri ale muschiului inferior
- Am mereu carcei la pulpa piciorului sting
- Problema genunchi
- Crampe Musculare