Corpi străini laringieni

Corpi străini laringieni

Impactarea corpilor străini la nivelul laringelui este un accident specific copiilor. În funcÈ›ie de obiectul aspirat, manifestările iniÈ›iale pot fi foarte grave, chiar fatale. După această perioadă critică, copilul poate prezenta semne clinice asociate cu obstrucÈ›ia laringiană (modificări ale timbrului vocii, durere la înghiÈ›ire). Spre diferență de corpii străini situaÈ›i în căile respiratorii inferioare, cei impactaÈ›i la nivelul laringelui pot cauza o simptomatologie frustă, nespecifică, pretând la erori de diagnostic. Atât timp cât corpul străin nu a fost eliminat prin accesul de tuse iniÈ›ial, este necesară prezentarea de urgență la medic, chiar în absenÈ›a simptomelor.


Cauze și factori de risc

Atunci când sunt aspiraÈ›i, corpii străini pot rămâne blocaÈ›i în trei zone anatomice, în funcÈ›ie de dimensiunea È™i forma lor:
• La nivelul bronhiilor
• În trahee
• La nivelul laringelui, mai frecvent în etajul glotic

În timp ce majoritatea corpilor străini sunt aspiraÈ›i în tractul respirator inferior, se estimează că un procent de 2-11% dintre aceÈ™tia se blochează la nivelul laringelui. Obiectele impactate în trahee sau laringe sunt de dimensiuni mai mari È™i/ sau prezintă muchii sau colÈ›uri ascuÈ›ite. Există două tipuri de corpi străini care pot rămâne blocaÈ›i în laringe: cei alimentari, de dimensiuni crescute (de exemplu o bucată de carne) È™i varii obiecte subÈ›iri È™i ascuÈ›ite.


Aspirarea corpilor străini este un accident frecvent între 6 luni È™i 3 ani. Această categorie de vârstă este predispusă la astfel de evenimente deoarece:
• Explorează lumea din jur punând obiecte în gură È™i gustându-le
• Nu au un comportament liniÈ™tit în timpul mesei (se miÈ™că, se joacă în timp ce mănâncă)
• Lipsa molarilor cauzează un act al masticaÈ›iei ineficient
• Rolul glotei, de protecÈ›ie a căii aeriene în timpul înghiÈ›irii, este insuficient dezvoltat


DeÈ™i mai rar, È™i adulÈ›ii pot prezenta corpi străini impactaÈ›i în laringe. Factorii de risc pentru această patologie sunt:
• Vârsta înaintată
• Spitalizarea
• DentiÈ›ia precară
• Consumul de alcool sau medicaÈ›ie sedativă


Semne și simptome

Cel mai frecvent, aspirarea unui corp străin produce un acces paroxistic de tuse care îl elimină fără nicio intervenÈ›ie suplimentară din exterior.
Mai ales atunci când corpul străin este de dimensiuni mari, semnele È™i simptomele prezenÈ›ei sale în laringe pot fi dramatice:
• Tuse paroxistică
• Insuficiență respiratorie acută
• Tiraj intercostal, subcostal, supraclavicular
• Cianoză
• Durere la nivelul gâtului
• Afonie
• Pierderea conÈ™tienÈ›ei
În lipsa aplicării măsurilor de prim ajutor È™i contactării de urgență a medicului, aceste simptome pot evolua spre exitus.

 

Această evoluÈ›ie nu este, însă, regula. Frecvent, după accesul iniÈ›ial de tuse, poate urma o perioadă de acalmie, chiar dacă obiectul este încă impactat la nivelul laringelui. Datorită laringo-spasmului cauzat de iritaÈ›ia mucoasei, uneori cianoza È™i dispneea pot persista. Atât timp cât obiectul nu obstruează complet laringele È™i nu comprimă traheea, majoritatea simptomelor pot dispărea. Este foarte importantă prezentarea copilului la medic, chiar dacă pare a se simÈ›i bine.


La distanță de evenimentul acut, pot fi prezente următoarele simptome:
Disfagie, odinofagie (durere la înghiÈ›ire)
• Tuse „lătrătoare”, hemoptizie (tuse cu sânge)
• Durere laringiană sau la baza gâtului
• Modificări ale timbrului vocii
• Modificarea sunetelor de plâns, la sugar
Sialoree (pierderea salivei din cavitatea bucală, datorată în acest caz durerii la înghiÈ›ire)


Diagnostic

Clinic

Diagnosticul de corp străin la nivel laringian este facil, dar È™i foarte sever, atunci când obstrucÈ›ia căilor aeriene superioare este completă.
În cazul unei obstrucÈ›ii parÈ›iale, cu o prezentare tardivă la medic, sunt sugestive: odinofagia, disfonia, dispneea È™i infecÈ›iile repetate de tract respirator superior. O anamneză amănunÈ›ită poate determina un părinte să-È™i amintească episodul de tuse paroxistică în antecedente.

Paraclinic

Radiografie cervicală
Atunci când este suspectată prezenÈ›a unui corp străin la nivel laringian, este indicată o radiografie care să obiectiveze această ipoteză. Aceasta poate arăta etajul în care este blocat obiectul (supraglotic, glotic sau subglotic), dimensiunile È™i forma corpului străin, pentru a facilita o conduită terapeutică adecvată. Limitările acestei metode fac ca obiectele radio-transparente (de exemplu cele de plastic) să nu fie vizibile pe radiografie. Uneori, însă, pot determina semne indirecte care să susÈ›ină diagnosticul (cum ar fi compresiunea pe structurile învecinate).


Laringoscopie
Laringoscopia directă este cea mai utilă metodă de diagnostic a corpilor străini impactaÈ›i la nivel laringian. Această tehnică implică inserarea unui tub cu o lumină la capăt, printr-o fosă nazală sau cavitatea bucală, până în etajul laringian, pentru a vizualiza direct (sau prin intermediul unei camere video) procesele patologice de la acest nivel. Există mai multe variante tehnice pentru a realiza această intervenÈ›ie. Laringoscopia flexibilă (fibroscopia) este mai puÈ›in inconfortabilă pentru pacient È™i oferă imagini cu mare valoare diagnostică. Avantajul laringoscopiei cu tub rigid, însă, este posibilitatea de a È™i extrage corpul străin în acelaÈ™i timp intervenÈ›ional.


Tratament

La domiciliu – primul ajutor
Acesta trebuie acordat atunci când efortul de tuse pentru a elibera căile aeriene devine ineficient. Manevra Heimlich este foarte utilă în cazurile în care copilul nu mai poate vorbi sau respira sau tegumentele sale devin albastre (este cianotic). În cazurile cu obstrucÈ›ie parÈ›ială, această manevră poate împinge obiectul mai profund înspre căile respiratorii È™i produce obstrucÈ›ie totală.


Traheostomia
În situaÈ›iile cu risc vital, traheostomia în urgență poate fi necesară pentru a asigura supravieÈ›uirea. Această implică crearea chirurgicală a unei căi de comunicare între trahee È™i mediul exterior, pentru a permite respiraÈ›ia. După stabilizarea pacientului È™i extragerea corpului străin, traheostoma va fi desfiinÈ›ată. În unele cazuri, această intervenÈ›ie poate fi practicată electiv, în afara urgenÈ›ei, pentru a asigura permeabilitatea căii respiratorii până la extracÈ›ia corpului străin.


Extragerea corpului străin
Extragerea corpului străin se realizează de obicei prin laringoscopie directă, sub anestezie generală. Când este vorba despre obiecte de dimensiuni mari, abordul poate fi prin traheostoma instaurată anterior operaÈ›iei.


Recomandări

Pentru a preveni aspirarea de corpi străini, este esenÈ›ială supravegherea permanentă a copilului mic. Acestuia nu i se va permite joaca cu obiecte de dimensiuni reduse (mărgele, monede, ace) È™i nici nu va fi hrănit cu alimente care prezintă risc de aspiraÈ›ie (alune, seminÈ›e). Respectara normelor de alimentare (poziÈ›ia corectă la masă, mestecatul suficient al alimentelor) va reduce È™ansele adulÈ›ilor de aspiraÈ›ie în timpul mesei.


PrezenÈ›a simptomelor atipice ale tractului respirator È™i în special disfonia, tusea È™i disfagia, obligă medicul să ia în considerare È™i diagnosticul de corp străin laringian. Acesta trebuie suspectat È™i investigat chiar atunci când anamneza nu aduce date despre un acces de tuse paroxistică în antecedente. Copiii cu diagnosticul clinic de laringită, care nu răspund la tratament, pot fi È™i ei suspectaÈ›i de această patologie.


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele microflorei asupra metabolomului este determinat de sex È™i vârstă
  • O nouă tehnică de cercetare a microbiomului intestinal ar putea duce la noi medicamente pentru intestinul iritabil
  • CompuÈ™ii specifici somonului au fost asociaÈ›i cu indicatorii de sănătate cardiometabolică
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum