Conjunctivitele produse de agenti iritanti

©

Autor:

Conjunctivitele produse de agenti iritanti
Conjunctivitele produse de agenti iritanti pot aparea fie intr-un cadru profesional (boli profesionale), fie accidental sau voluntar (agresiuni). Exista o multitudine de substante care pot determina inflamatii ale membranei conjunctivale – substante de origine vegetala, substante de origine minerala, agenti termici, etc.

Colorantii de anilina pot determina o reactie inflamatorie intensa a membranei conjunctivale (anilina este substanta lichida incolora, putin uleioasa cu un miros dulceag, care devine in contact cu aerul brun-deschisa; ea este utilizata mai ales in industria chimica pentru obtinerea colorantilor, a fibrelor sintetice, sau la producerea cauciucului si a unor medicamente). Atunci cand intra in contact cu membrana conjunctivala, colorantii de anilina pot produce ulceratii locale sau chiar fenomene de necroza. Dupa vindecarea inflamatiei corneea se poate opacifia. este foarte important ca aceasta substanta chimica sa fie indepartata cat mai rapid, prin realizarea de spalaturi oculare. Ulterior se pot realiza instilatii locale cu glicerina diluata.

Contactul conjunctivei cu tinctura de iod va fi urmata de aparitia unei simptomatologii dureroase acute, de eritem conjunctival si de lacrimare; epiteliul corneei se va exfolia; din fericire corneea nu va fi afectata pe termen lung; vindecarea se poate face in maxim doua zile de la nefericitul incident.

Nitratul de argint – atunci cand este utilizat in cantitate exagerata, determina o impregnare cu nitrat a membranei conjunctivale si a corneei. Acuitatea vizuala va fi afectata. Procesul inflamator local va conduce la denudarea conjunctivei, care va capata o coloratie rosiatica foarte intensa. Ulterior, epiteliul corneea se necrozeaza si se elimina progresiv. Dupa reepitelizarea leziunilor locale oculare, pacientul isi recapata acuitatea vizuala; din fericire acest tip de conjunctivita iritativa, nu va produce leziuni sechelare la nivelul conjunctivei sau corneei.

Pudra de calomel, atunci cand intra in contact cu membrana conjunctivala, va genera leziuni locale deosebit de grave insotite de necroza. Iperita determina aparitia unui proces iritativ conjunctival deosebit de grav. Sechelele vaselor limbice pot persista pe o perioada mai mare de 20 de ani – aceste sechele vor fi raspunzatoare a aparitia distrofiei corneene.

Intepaturile de viespe pot conduce la aparitia unei conjunctivite iritative. Este foarte important ca dupa intepatura acul veziculei cu venin sa fie indepartat, pentru a nu ramane cantonat la nivelul membranei conjunctivale sau corneei. Puful de omida ajuns la nivelul globului ocular poate produce asa-numita oftalmie nodoasa. Pacientul prezinta la nivelul conjunctivei o serie de formatiuni nodulare abcedate, datorate procesului inflamator leucocitar. Anumite substante vegetale – ipeca sau tutunul – pot produce reactii inflamatorii conjunctivale. In trecut, aceste substante erau utilizate de anumiti tineri, in scop de automutilare, pentru a scapa de serviciul militar. Ipeca si tutunul determina aparitia conjunctivitelor si keratitelor interstitiale.

Razele ultraviolete care sunt reflectate de zapada pot produce asa numita „oftalmie de zapada” – este o inflamatie care apare mai ales in randul celora care intreprind drumetii la mare altitudine, acolo unde exista zapada tot timpul anului si care nu isi protejeaza ochii prin purtarea de lentile adecvate. Pacientul prezinta fotofobie, blefarospasm, lacrimare excesiva si senzatie de corp strain la nivel ocular. Conjunctiva este eritematoasa si edematiata. Desi simptomatologia are un caracter acut, totusi pacientul nu este in pericol. Pentru tratament se recomanda utilizarea unor anestezice oculare si evitarea surselor de lumina puternica. Acelasi tip de inflamatie a membranei conjunctivale, poate aparea atunci cand ochii sunt expusi si altor surse de lumina puternica – arcul electric de sudura, metale incandescente sau lumina generata de un scurt-circuit. De asemenea, iritatiile membranei conjunctivale mai pot fi produse de catre radiatiile X, utilizate in scop diagnostic si curativ – keratite, epiteliom palpebral.

Data actualizare: 10-03-2014 | creare: 22-04-2010 | Vizite: 10301
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum