Conjunctivitele parazitare

©

Autor:

Conjunctivitele parazitare
Parazitii care pot produce infectii conjunctivale sunt – Onchocerca volvulus, Loa loa, Oestrus ovis si Rhynoestrus purpureus; in foarte rare situatii au fost semnalate infectii conjunctivale determinate de tenii – echinococus, solium sau saginata. Ca urmare a infectiei parazitale, la nivelul globului ocular apar diferite formatiuni chistice; ulterior acesti chisti vor fi distrusi datorita reactivitatii sistemului imunitar, generand diferite granuloame de resorbtie.

Filarioza reprezinta o infectie oculara produsa de parazitii Onchocerca volvus si Loa loa; parazitul Loa loa are un aspect alungit, fiind extrem de mobil atunci cand patrunde in tesutul celular subcutanat; acolo unde se localizeaza, pacientul prezinta o formatiune pseudotumorala care la palpare este nedureroasa, si care dispare atunci cand parazitul isi schimba locatia; astfel de tumefactii pot aparea inclusiv la nivel ocular, atunci cand parazitul se localizeaza subconjunctival – pacientul prezinta dureri oculare intense, iar la examenul clinic poate fi decelata prezenta filamentelor parazitare.

Pentru stabilirea diagnosticului, parazitul poate fi identificat ca fiind prezent in plasma sanguina; de asemenea, examenele de laborator indicata cresterea numarului de eozinofile circulante si scaderea titrului imunoglobulinelor E.

Tratamentul pentru filarioza este unul mecanic, si urmareste eliminarea parazitului localizat la nivel subconjunctival; ca si medicament de electie este de preferat administrarea de dietilcarbamazina.

Miaza este tot o infectie parazitara, a carei transmitere este facuta de catre muste; are doua forme clinice – o forma externa si una interna:
- forma clinica externa este produsa de patogenul Oestrus Ovis care ajunge in fundul de sac conjunctival, fiind inocular in timpul intepaturii de musca. In maxima 72 de ore de la inoculare, pacientul relateaza o senzatie acuta de caldura locala, prurit la nivel ocular si usturime a pleoapelor; examenul clinic releva prezenta larvelor parazitare (de culoare albicioasa), localizate la nivelul fundului de sac conjunctival. Tratamentul consta in realizarea spalaturilor oculare (permanganat de potasiu, unguent cu oxid de mercur), dupa o prealabila anestezie locala cu xilina - spalaturi ce au drept scop, indepartarea larvelor parazitare.

- forma clinica interna este generata de anumite enzime toxice, sintetizate de catre parazitul Hypoderma bovis; in foarte rare situatii organismul uman poate fi gazda pentru acest parazit.

Data actualizare: 17-01-2014 | creare: 20-04-2010 | Vizite: 7463
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Leziuni oculare - primul ajutor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum