Conjunctivita purulenta gonococica a nou-nascutului

Conjunctivita purulenta gonococica a nou-nascutului

©

Autor:

Conjunctivita purulenta gonococica a nou-nascutului
Cunoscuta si sub denumirea de ophthalmia neonatorum, acest tip de conjunctivita a nou-nascutului este o afectiune grava produsa de Neisseria gonorrhoeae – diplococi gram-negativi, cu fetele adiacente aplatizate (aspect de boabe de cafea), strict aerobi care cultiva optim la o temperatura apropiata de cea a organismului uman (35-37ºC).

  • Contaminarea se face in timpul nasterii prin contactul direct al fatului cu secretiile vaginale ale mamei infectate si este favorizata si de manevrele obstetricale (debut in 2-5 zile dupa nastere).
  • In cazuri exceptionale - mult mai severe - contaminarea se poate face si intrauterin (boala manifesta inca de la nastere).
  • De asemenea, nou-nascutul se poate infecta si imediat dupa nastere, intr-un mediu socio-economic precar din neglijenta mamei (contact cu lenjerie murdara, in apa de baie, etc.). In acest ultim caz debutul se produce mai tarziu, intre 7 si 10 zile dupa nastere.

Rezervorul major al bacteriei sunt persoanele asimptomatice (mai mult femei) si simptomatice. Conjunctivita purulenta gonococica a nou nascutului este in stransa relatie cu nivelul socio-economic, ajungand de exemplu la 5% din nou nascuti in Africa Sub-Sahariana fata de doar 11 cazuri raportate in 1991 in Marea Britanie la o populatie de 57 milioane locuitori.

Simptome

Conjunctivita purulenta gonococica a nou-nascutului evolueaza in trei etape:
  • de inflamatie - dureaza cca. 3 zile se manifesta prin edem palpebral marcat, chemozis si secretie,
  • de pioree - este o secretie abundenta, sub presiune (pericol de contaminare pentru medicul practician care examineaza ochiul), galben-verzuie si aglutinarea cililor; dureaza intre doua si trei saptamani
  • de regresie - stadiu in care copilul prezinta hiperemie conjunctivala, secretie catarala si induratia pleoapelor.

Conjunctivita gonococica a nou-nascutului evolueaza intotdeauna bilateral si poate provoca numeroase si severe complicatii. Acestea pot fi:
  • locale (ulcere corneene ce se cicatrizeaza cu formarea unui leucomvcorneean) sau
  • la distanta (artrita genunchiului, endocardite, exceptional meningita si doar in cazuri de pacienti imunocompromisi).

Diagnostic

Diagnosticul de conjunctivita purulenta gonococica a nou-nascutului suspectat in urma examenului clinic si a anamnezei trebuie confirmat de testele de laborator. Acestea presupun in principal cultivarea unor probe din secretia atat de abundenta. Bacteria este foarte sensibila la deshidratare si la frig, fapt pentru care inocularea se face pe medii preincalzite imediat dupa recoltarea probelor. Hemoculturile pot fi pozitive dar doar in prima saptamana la bolnavii cu infectie diseminata. O identificare preliminara si mai rapida se poate face prin izolarea de diplococi gram-negativi oxidaza-pozitivi care cresc pe medii selective pentru neisserii patogene.

Tratament

Tratamentul pentru conjunctivita trebuie instituit rapid, atat la nou-nascut, cat si la mama. Profilaxia primara se face prin educatie sexuala si tratarea corecta a bolii la gravida. Chimioprofilaxia nou-nascutului se face atunci cand se stie de boala mamei (sau exista suspiciunea), imediat dupa nastere prin administrarea de instilatii conjunctivale cu solutie de nitrat de argint 1%, tetraciclina 1% sau eritromicina 0,5%.

Penicilina a iesit din arsenalul terapeutic dat fiind aparitia rezistentei mediata de ß-lactamaze si necesarul unor doze tot mai mari de antibiotic pentru inhibarea N. gonorrhoeae. Medicamentul de electie in terapia curativa este ceftriaxona in doza unica.

Data actualizare: 07-03-2014 | creare: 15-04-2009 | Vizite: 15992
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu e normal la nou-născut
  • Leziuni oculare - primul ajutor
  • Cum poti proteja sănătatea ochilor?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum