Conjunctivita neonatală

Conjunctivita neonatală

Conjunctivita neonatală

Conjunctivita neonatală mai este cunoscută sub denumirea de oftalmie neonatală, tabloul clinic specific fiind caracterizat de prezenÈ›a eritemului, edemului pleoapelor È™i al conjuctivei palpebrale, însoÈ›ite de secreÈ›ii oculare muco-purulente. Manifestările clinice caracteristice sunt decelate în primele 30 de zile de viață ale copilului. (1), (2)

Cauza principală a conjuctivitei neonatale este reprezentată de transmiterea perinatală a microorganismelor incriminate, însă factori etiologici multipli pot contribui la apariÈ›ia acesteia.

Oftalmia neonatală este considerată una dintre cele mai frecvente infecÈ›ii apărute în primele patru săptămâni de viață ale copilului. Cu toate acestea, prevalenÈ›a bolii în țările în curs de dezvoltare este semnificativ scăzută, în urma profilaxiei fiind înregistrat un procent redus de <0, 5%. (1), (2) Metodele profilactice È™i conduita terapeutică sunt atribuite fiecărei cauze de natură virală, bacteriană sau chimică È™i intenÈ›ionează suprimarea procesului infecÈ›ios È™i evitarea apariÈ›iei complicaÈ›iilor.

 

Cauze și factori de risc

În funcÈ›ie de etiologie, conjunctivita neonatală poate fi divizată în două mari categorii:

  • septică, caracterizată de prezenÈ›a infecÈ›iei cu germeni de natură bacteriană sau virală;
  • aseptică (etiologie chimică).


Metoda profilactică bazată pe instilaÈ›ii cu nitrat de argint 1%, uzitată în trecut pentru profilaxia conjunctivitei neonatale infecÈ›ioase cu Neisseria gonorrhoea, este suspicionată drept factor de risc pentru apariÈ›ia conjunctivitei neonatale chimice. Astfel, acest procedeu utilizat de rutină în trecut a fost suprimat datorită ineficacității asupra infecÈ›iei cu Chlamydia trachomatis È™i riscului de apariÈ›ie a conjunctivitei chimice. IncidenÈ›a conjunctivitei chimice a scăzut în urma înlocuirii profilaxiei cu nitrat de argint 1% cu administrarea antibioterapiei (eritromicină). (1), (2)

Agenții patogeni cei mai frecvent responsabili de apariția conjunctivitei la nou-născut sunt Neisseria gonorrhoea și Chlamydia trachomatis:

  • Chlamydia trachomatis este considerat cel mai comun microorganism întâlnit în cadrul conjuctivitei infecÈ›ioase a nou-născutului, transmis de la mamă la făt pe cale verticală, deoarece reprezintă agentul patogen cu cel mai ridicat procent (60-80%) al cazurilor materne asimptomatice.
  • Neisseria gonorrhoea, deÈ™i prezintă o incidență mai scăzută a cazurilor de nou-născuÈ›i infectaÈ›i, este microorganismul a cărei virulență este semnificativ crescută. Caracteristici importante ale acestuia sunt date de rezistenÈ›a crescută la antibioterapie È™i repercusiunile grave în lipsa tratamentului adecvat. (2)


Multiple alte microorganisme bacteriene sunt responsabile de apariÈ›ia acestei afecÈ›iuni. Printre acestea se numără: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus viridans, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa. Cazurile de oftalmie neonatală datorate prezenÈ›ei germenului Pseudomonas aeruginosa sunt rar întâlnite, însă manifestările clinice specifice sunt severe; ulceraÈ›ii corneene sau perforaÈ›ii, care conduc adesea la cecitate. (1, 5)

Etiologia virală este, de asemenea, implicată, virusul Herpes simplex și adenovirusurile fiind agenții patogeni incriminați. (2), (5)

Factorii care pot supune nou-născutul la riscul apariției conjunctivitei sunt reprezentați de:

  • infecÈ›iile materne localizate la nivelul canalului vaginal;
  • expunerea nou-născutului la microorganisme bacteriene potenÈ›ial infecÈ›ioase;
  • prematuritatea;
  • traumatisme oculare la naÈ™tere;
  • expunerea la soluÈ›ii de nitrat de argint, în cazul conjunctivitei iritante (chimice) ;
  • infecÈ›ia maternă cu HIV;
  • ventilaÈ›ia mecanică;
  • greutate peste limita normală la naÈ™tere;
  • absenÈ›a profilaxiei conjunctivitei infecÈ›ioase la naÈ™tere. (1)

 

Anatomie și fiziopatogenie

Conjunctivita este termenul atribuit inflamaÈ›iei conjunctivei, stratul vascular ce căptuÈ™eÈ™te suprafaÈ›a internă a pleoapelor È™i suprafaÈ›a anterioară a globului ocular, până la nivelul limbului sclero-corneean. În urma dispoziÈ›iei sale formează fundurile de sac conjunctivale (superior È™i inferior), care delimitează conjunctiva tarsală (palpebrală) de cea bulbară (conjunctiva de la nivelul suprafeÈ›ei anterioare a globului ocular).

Procesul inflamator de la nivelul conjunctivei este definit prin eritem È™i dilataÈ›ia sau ruptura vaselor sanguine aferente. Lipsa imunoglobulinei A în cadrul secreÈ›iei lacrimale a nou-născutului prezintă un rol major, care contribuie la înaintarea procesului inflamator în rândul acestei categorii de vârstă.

InflamaÈ›ia localizată conjunctival este favorizată, în plus, de secreÈ›ia redusă de lacrimi, activitatea lizozomală scăzută, prezenÈ›a È›esutului limfoid la nivel conjunctival în proporÈ›ie foarte redusă, sistem imunitar deficitar. (1)

 

Semne și simptome

Manifestările clinice nespecifice ale conjunctivitei neonatale sunt reprezentate de chemozis (edem conjunctival), edem palpebral, epiforă (lacrimare excesivă) sau secreții lacrimale muco-purulente. (1)

În funcÈ›ie de etiologie tabloul clinic este caracteristic:

  • Conjunctivita neonatală iritantă (chimică) este adesea asociată profilaxiei cu nitrat de argint, uneori fiind cauzată de agenÈ›i profilactici precum eritromicina sau tetraciclina. (5) Semnele È™i simptomele specifice, reprezentate de eritem conjuctival È™i edem palpebral, persistă pentru o durată scurtă de timp, de aproximativ 24-36 ore. RezoluÈ›ia semnelor se realizează de la sine, nefiind necesară implementarea tratamentului. (3), (4)
  • Conjunctivita neonatală infecÈ›ioasă cauzată de Chlamydia trachomatis, serotipurile D-K, prezintă în majoritatea cazurilor manifestări clinice moderate, severitatea simptomatologiei fiind conturată de apariÈ›ia edemului palpebral, chemozisului, reacÈ›iilor papilare, a pseudo-membranelor, a panusului periferic È™i implicit, afectarea corneeană. Un procent de aproximativ 40% nou-născuÈ›i dezvoltă conjunctivita caracterizată de secreÈ›ii oculare apoase, care ulterior pot deveni dense È™i purulente. Perioada de incubaÈ›ie a Chlamydiei trachomatis este de 5 până la 14 zile, infecÈ›ia nefiind manifestată imediat după naÈ™tere. (2), (7)
  • Conjunctivita neonatală gonococică prezintă un grad de severitate mai crescut față de infecÈ›ia clamidiană. Perioada de incubaÈ›ie a microorganismului bacterian Neisseria gonorrhoae este de 2-5 zile, însă în cazul în care membranele se rup, declanÈ™area infecÈ›iei cu apariÈ›ia simptomatologiei are loc precoce. Acest tip de infecÈ›ie poate periclita acuitatea vizuală. Tabloul clinic este reprezentat de secreÈ›ii oculare purulente, edem palpebral È™i chemozis. Spre deosebire de alÈ›i agenÈ›i patogeni, gonococii au capacitatea de a penetra epiteliul cornean, cauzând edem È™i ulceraÈ›ii corneene. Progresia bolii constă în apariÈ›ia perforaÈ›iei corneene È™i endoftalmită, cea mai de temut complicaÈ›ie oculară. (7) IniÈ›ial, implicarea corneană este recunoscută prin decelarea keratitei superficiale È™i aspectul lipsit de luciu al suprafeÈ›ei corneene (aspect întunecat), ulterior îÈ™i fac apariÈ›ia infiltrate centrale È™i marginale, cu predispoziÈ›ie spre ulceraÈ›ie. (1)
  • Conjunctivita virală a nou-născutului este adesea cauzată de virusul Herpes simplex È™i adenovirusuri. Oftalmia neonatală cauzată de adenovirusuri este caracterizată de prezenÈ›a hemoragiei peteÈ™iale, iar uneori asocierea cu hemoragii subconjuctivale de dimensiuni mai mari. Într-un procent de aproximativ 50% cazuri, poate fi întâlnită limfoadenopatia la examenul clinic obiectiv.

Keratoconjunctivita herpetică a nou-născutului este adesea asociată unei infecÈ›ii herpetice sistemice. Tabloul clinic implică prezenÈ›a afectării corneene È™i a veziculelor periorbitare specifice, care pot fi decelate pe o perioadă de 6-14 zile de la debutul infecÈ›iei. Datorită tratamentului empiric administrat pentru infecÈ›iile gonococice È™i clamidiene, diagnosticul conjunctivitei virale poate fi realizat tardiv. Anumite investigaÈ›ii suplimentare pot fi de folos în astfel de situaÈ›ii. (2), (5)

 

Diagnostic

Diagnosticul conjunctivitei neonatale poate fi realizat cu uÈ™urință pe baza elementelor clinice, semnele È™i simptomele specifice, însă pentru diferenÈ›ierea amplei varietăți etiologice diagnosticul paraclinic se impune.

De primă intenÈ›ie în cadrul examenului de laborator pentru diagnosticul de conjunctivită neontală se realizează raclajul epiteliului conjunctival È™i vizualizarea microscopică a frotiurilor colorate Gram È™i Giemsa. Mediul de cultură specific pentru izolarea microorganismului bacterian Neisseria gonorrhoae este Thayer-Martin. Alte medii de cultură utile sunt agar-sânge È™i agar-ciocolată.

InvestigaÈ›ia „gold standard” pentru detectarea microorganismelor Chlamydia trachomatis este detectarea anticorpilor monoclonali specifici prin imunofluorescență. Altă opÈ›iune care poate contura diagnosticul de certitudine al conjunctivitei date de Chlamydia trachomatis este determinarea anticorpilor prin reacÈ›ia de polimerizare în lanÈ› (PCR). (1), (2)

Supiciunea diagnosticului de conjunctivită bacteriană sau virală a nou-născutului necesită, de asemenea, efectuarea examnului paraclinic al mamei, calea de transmitere perinatală fiind implicată în majoritatea cazurilor.

Diagnosticul diferențial al conjunctivitei neonatale se realizează cu următoarele afecțiuni:

 

Tratament

Oftalmia neonatală de natură chimică este caracterizată de rezoluÈ›ia simptomatologiei în lipsa terapiei. Vindecarea spontană are loc într-un interval de 2-4 zile. (1), (3)

Tratamentul recomandat conjunctivitei infecÈ›ioase clamidiene implică administrarea orală de eritromicină sirop, 50 mg/kg corp, divizate în patru doze zilnice, pe o perioadă de două săptămâni. Administrarea orală a medicaÈ›iei se indică datorită capacității de eradicare a germenilor nazofaringieni, în situaÈ›iile în care pneumonia este asociată, È™i eficacității crescute în prevenÈ›ia cazurilor recidivante ale bolii, față de administrarea topică a medicamentelor. Drept terapie adjuvantă este recomandată administrarea topică de tetraciclină sau eritromicină. Tratamentul recomandat părinÈ›ilor este reprezentat de doxiciclină în doză de 100 mg, administrată de două ori pe zi, timp de o săptămână sau o singură doză de azitromicină de 1 g. (2)

Conjunctivita neonatală gonococică are indicaÈ›ie pentru administrarea unei singure doze parenterale de cefotaximă sau ceftriaxonă, în cazurile în care mama este cunoscută cu acest tip de infecÈ›ie. Doza recomandată este de 25-50 mg/kg corp, doza maximă fiind de 125 mg. Tratamentul local se realizează cu soluÈ›ii saline pentru eliminarea secreÈ›iilor oculare. Ambii părinÈ›i necesită urmarea tratamentului specific. (5) Terapia alternativă vizează administrarea de spectinomicină 25 mg/kg corp într-o singură doză intramuscular (doza maximă de 75 mg) sau sau kanamicină 25 mg/kg corp (doza maximă recomandată 75 mg). (2)

Cazurile netratate de conjunctivită neonatală infecÈ›ioasă cu Chlamydia trachomatis pot dezvolta pneumonia nou-născutului, tratamentul indicat fiind sistemic È™i topic. În situaÈ›iile în care secreÈ›iile oculare sunt dense, purulente, infecÈ›ia cu Neisseria gonorhoae poate fi asociată. Tratamentul în astfel de cazuri se realizează intramuscular ceftriaxonă È™i eritromicină. (7)

Conduita terapeutică a cazurilor de keratoconjunctivită herpetică implică administrarea sistemică de aciclovir pentru o perioadă de 2 săptămâni (60mg/kg corp, doză divizată în trei administrări zilnice) È™i administrarea topică de soluÈ›ii oftalmice (trifluridină 1%, ioddeoxiuridină 0, 1% sau vidarabină 0, 3%) . (5)

 

Evoluție și prognostic

Cursul evolutiv al conjunctivitei infecÈ›ioase în lipsa tratamentului implică apariÈ›ia complicaÈ›ilor oculare. Acestea sunt reprezentate de formarea pseudo-membranelor È™i a panusului la nivel periferic, edemul cornean, opacifierea corneană, cecitate, perforaÈ›ie corneană, endoftalmita. (1) Conjunctivita de natură clamidiană poate cauza apariÈ›ia complicaÈ›ilor sistemice de tipul pneumoniei, otitei È™i implicit colonizarea bacteriană faringiană sau colonică. (1)

InfecÈ›ia gonococică a nou-născutului poate cauza, în plus față de conjunctivita neonatală gonococică, stomatită, artrită, rinită, septicemie sau meningită (complicaÈ›ii sistemice). (2)

Severitatea prognosticului este diminuată în urma diagnosticului de certitudine realizat precoce È™i introducerea terapiei È›intite. Implicarea sistemică denotă prognosticul sever al bolii. În general, prognosticul afecÈ›iunii este favorabil. Diagnosticul timpuriu È™i administrarea medicaÈ›iei specifice stau la baza rezoluÈ›iei simptomelor.

 

Prevenție și recomandări

Profilaxia oculară este realizată de rutină, chiar È™i în cazurile naÈ™terii prin cezariană. MedicaÈ›ia profilactică recomandată este reprezentată de eritromicină 0, 5% unguent oftalmic, tetraciclină hidroclorică 1%. (5) Aceasta combate conjunctivita gonococică, oftalmia neonatală cauzată de Chalmydia trachomatis poate fi prezentă în cazurile în care ambii germeni bacterieni coexistă. Riscul nou-născutului de a dezvolta conjunctivită clamidiană este de 18% până la 40%.

PrevenÈ›ia conjunctivitei clamidiene sau gonococice la nou-născut implică, de asemenea, screening-ul pacientelor însărcinate È™i tratarea infecÈ›iilor existente încă din perioada gravidității. (6)


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nu e normal la nou-născut
  • Leziuni oculare - primul ajutor
  • Evaluarea nou-născutului
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum