Conjunctivita lemnoasa

©

Autor:

Conjunctivita lemnoasa este o boala a globului ocular destul de rar semnalata, care apare mai ales la persoanele tinere de sex feminin. Din nefericire, pe cat de scazuta este incidenta acestei boli, pe atat de grave sunt consecintele ei pentru pacient.

Etiologia conjunctivitei lemnoase nu este inca cunoscuta. Boala determina afectarea membranei conjunctivale, care va prezenta exudate pseudomembranoase cu caracter recidivant. Frecvent este afectata si corneea.

Falsele membrane se dispun la nivelul suprafetei mucoase a pleoapelor, dar mai ales la nivelul pleoapei superioare. Falsele membrane au o coloratie galbuie si marginile externe usor dezlipite. Daca sunt indepartate, falsele membrane se vor regenera cu rapiditate. Conjunctivita lemnoasa determina un aspect indurat sau mai bine spus „lemnos” al pleoapelor. Boala se poate complica atunci cand corneea este implicata – in cel mult doua zile de la atingerea sa, corneea poate fi perforata.

Conjunctivita lemnoasa poate provoca moartea pacientului, aceasta deoarece procesul patologic se poate extinde la nivelul intregii cavitati orbitale, determinand aparitia unor exudate dure, cu caracter recidivant si malign.

Tratamentele obisnuite au ramas fara rezultat. Anumite rezultate s-au putut obtine in ameliorarea suferintei pacientului, cu ajutorul metodelor de radioterapie.

Data actualizare: 10-03-2014 | creare: 20-04-2010 | Vizite: 6146
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum