Conjunctivita gonococica

©

Autor:

Conjunctivita gonococica
Conjunctivita gonococica face parte din randul asa numitelor conjunctivite purulente; practic este vorba de infectii severe ale mucoasei conjunctivale, insotite se eliminarea unor secretii purulente abundente, edem palpebral si chemozis (edematierea membranei conjunctivale). In marea lor majoritate, conjunctivitele purulente sunt produse de catre gonococ; alte forme de conjunctivite purulente pot fi determinate de catre chlamidii.

Neisseria gonorrhoeae este o bacterie care produce de obicei infectii urinare, dar care in acelasi timp, poate genera infectii cu localizare oculara. Infectia trebuie tratata cu seriozitatea, deoarece in multe dintre cazuri poate conduce la afectarea corneei. Conjunctivita gonococica apare mai ales la adultii cu o viata sexuala activa, dar poate aparea si la copii.

Semne si simptome

Atunci cand apare la copilul mic, conjuctivita gonococica poate provoca orbire. Imbolnavirea copilului se face cel mai adesea in momentul nasterii, atunci cand copilul intra in contact cu secretiile vaginale patologice ale mamei; de asemenea, imbolnavirea se poate produce si prin intermediul instrumentarului chirurgical contaminat; in foarte rare cazuri boala poate aparea inca din perioada intrauterina. Copilul poate fi imbolnavit si tardiv dupa actul nasterii (lenjerie contaminata), simptomele debutand ceva mai tarziu (maxim 10 zile din momentul contaminarii).

Simptomatologia de conjunctivita gonococica debuteaza in maxim 72 de ore de la nastere. Intr-o prima faza de aparitie a bolii, copilul prezinta edem palpebral considerabil (umflarea pleoapelor), chemozis si secretie conjunctivala; ulterior, aceasta secretie devine purulenta si determina aglutinarea cililor – edemul palpebral si chemozisul persista in continuare; secretia conjuctivala purulenta este atat de abundenta, incat la deschiderea fantelor palpebrale, aceasta poate fi proiectata in jet; in ultima parte de evolutie a bolii, apare induratia pleoapelor si roseata conjunctivei, iar secretia conjunctivala tinde sa isi recapete caracteristicile initiale.

La copilul mic, conjunctivita gonococica afecteaza ambii globi oculari. Boala se poate complica cu aparitia ulcerelor corneei, a endocarditei sau a artritei genunchiului. Daca tratamentul se instituie rapid, prognosticul este unul favorabil.

In ceea ce priveste conjunctivita gonococica a adultului, afectiunea este de obicei unilaterala; conjunctiva poate fi contaminata prin intermediul pieselor de lenjerie contaminate, prin intermediul mainilor murdare sau prin intermediul obiectelor de toaleta contaminate; prezenta unei infectii urinare gonococice sau a unei vulvovaginite (la femei) favorizeaza in mod indirect, aparitia infectiilor conjunctivale. Infectia are o evolutie asemanatoare cu cea a nou-nascutului, insa complicatiile la adult sunt mult mai severe si se instaleaza precoce.

Adultul cu conjunctivita gonococica prezinta urmatoarele elemente de diagnostic clinic: edem accentuat al mucoasei conjunctivale, secretie purulenta in cantitate mare, edem instalat in jurul orbitei oculare, precum si adenopatie satelita (marirea de volum a ganglionilor limfatici preauriculari). Complicatiile cele mai grave care pot aparea sunt ulceratiile de la nivelul corneei si perforatia corneei.

Diagnostic

La copil, diagnosticul de conjunctivita gonococica poate fi stabilit cu usurinta, tinand cont de prezenta semnelor clinice sugestive, de istoricul medical al mamei si nu in ultimul rand de rezultatele culturilor de laborator – care au drept scop cultivarea si identificarea gonococului.
La adult de un real folos sunt urmatoarele elemente: examenul clinic local, prezenta sau absenta unor infectii genitale gonococice, si nu in ultimul rand, rezultatele examenelor microbiologice.

Tratament

Foarte importante sunt masurile profilactice, sustinute de elementele curative de tratament. Se recomanda ca oricare gravida sa fie investigata pentru o eventuala infectie gonococica (vulvovaginita), care uneori poate fi asimptomatica – aceste infectii pot fi tratate cu penicilina timp de sapte zile, fara a exista risc malformativ pentru fat. Dupa nastere, preventiv, fatului ii poate fi adminisrtata o doza unica de ceftriaxon – alternativ, fatul va beneficia de instilatii oculare cu nitrat de argint. Tratamentul curativ pentru conjunctivita gonococica aparuta la nou-nascut se face cu penicilina (maxim doua saptamani) sau cu ceftriaxon (maxim 10 zile de tratament). Vindecarea poate fi confirmata atunci cand secretiile conjunctivale devin sterile.

La adult, masurile de igiena locala si tratarea precoce a infectiilor tractului urinar, joaca un rol foarte important in prevenirea infectiilor oculare. De asemenea, se recomanda irigarea ochilor pentru indepartarea secretiilor patologice; la nivel ocular pot fi aplicate preparate ce contin antibiotice; pe cale sistemica pot fi administrate urmatoarele tipuri de antibiotice: cefotaxime, ceftriaxone sau penicilina.

Data actualizare: 12-12-2013 | creare: 08-04-2010 | Vizite: 14408
Bibliografie
P. Cernea - Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita - Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
Jack J. Kanski - Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann 2009
2008-2009 Basic and Clinical Science Course (BCSC), Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Leziuni oculare - primul ajutor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum