Colita cu citomegalovirus

Citomegalus virus este un membru al familiei Herpesviridae, alaturi de herpes simplex virus 1 si 2, Epstein-Barr virus si varicela-zoster virus. Este un virus cu catena dubla de ADN si anvelopa lipoproteica. Similar altor herpesvirusuri, citomegalovirus este icosahedral si se replica in nucleul gazdei. Ca si alti membrii ai acestei familii, citomegalovirusul are posibilitatea de a produce infectii latente. Replicarea in celula gazdei este reprezentata de incluziuni intranucleare mari si citoplasmatice mici. Virusul creste preferential in celulele fibroblaste.

Studiile arata ca aproximativ 50-80% din populatia lumii este seropozitiva pentru citomegalovirus. Odata cu folosirea agentilor imunosupresivi si cresterea infectiei cu HIV in 1980, o noua clasa de infectii cu citomegalovirus a fost descrisa. Retinita, adrenalita, pneumonita, colita si esofagita sunt unele dintre infectiile observate la gazdele imunosupresate. Citomegalovirusul este al treilea cel mai comun patogen la pacientii cu SIDA, devansat de Pneumocystis carinii si Candida.

Boala gastrointestinala cu citomegalovirus a fost descrisa in 1960. Colita cu citomegalovirus este cea de-a doua cauza intilnita de infectie cu citomegalovirus la pacientii cu SIDA dupa retinita. Dintre pacientii cu SIDA care au infectie gastrointestinala cauzata de citomegalovirus, 67% prezinta si implicarea colonului. Colita cu citomegalovirus este rara la pacientii care nu sunt sever imunosupresati. Afectarea gastrointestinala poate apare singura sau in cadrul bolii diseminate.

Citomegalovirusul poate complica colita ulcerativa steroid-dependenta. Pacientii cu colita ulcerativa steroid-dependenta care prezinta boala refractara trebuie evaluati pentru infectie cu citomegalovirus. Pina la 59% dintre pacientii cu aceasta colita au fost depistati concomitent cu infectie cu citomegalovirus. Prognosticul pentru pacientii cu colita ulcerativa complicata cu infectie citomegalovirus este negativ fata de pacientii doar cu colita ulcerativa.

Pacientii prezinta:
Terapia pentru pacientii cu infectie HIV cuprinde administrare de antivirale puternice. Pacientii cu colita cu citomegalovirus au beneficii dupa terapia cu antiretrovirale. Pacientii cu alte tipuri de imunosupresie beneficiaza de ganciclovir. Rezectia chirurgicala trebuie indicata doar la pacientii cu ischemie severa sau hemoragie necontrolabila.

Complicatiile colitei cu citomegalovirus cuprind megacolonul toxic si colita necrotizanta, perforatia, sepsis, peritonita si decesul. Odata diagnosticate pacientii cu aceste complicatii au un prognostic negativ. La acestia este indicata rezectia colonica generoasa pentru a preveni perforatia si sepsisul. Cu diagnostic rapid si terapie antivirala adecvata prognosticul pacientilor cu colita cu citomegalovirus este bun. La pacientii fara imunocompromitere, prognosticul apare a fi dependent de virsta, cu pacienti peste 55 de ani cu o mortalitate mare.

Patogenie

Citomegalovirusul are trei cai majore de infectie.
  • Prima este infectia primara, in care pacientul nu a fost niciodata expus la patogen dar devine infectat de catre un pacient care este seropozitiv pentru virus. Infectia primara la gazdele imunocompetente determina putine sau chiar lipsa simptomelor. Dupa infectia initiala genomul virusului persista in gazda.
  • A doua este reactivarea. Apare la pacienti care sunt seropozitivi cu un virus latent care devine reactivat cind sistemul imun al gazdei este imunosupresat.
  • A treia cale este suprainfectia, cind un pacient care este deja seropozitiv primeste celule infectate latent cu citomegalovirus de la un alt pacient care este seropozitiv. Infectia rezultata este de la donor, nu de la celulele gazdei.

Odata ce un pacient a devenit infectat, citomegalovirusul persista indefinit in tesuturile gazdei. Daca raspunsul celular T al gazdei devine compromis de diferite boli si procese iatrogene, virusul latent se reactiveaza si determina o varietate de sindroame. Cind este afectat colonul, modificarile ulcerative sunt cele observate. Pe masura ce corpul posteaza un raspuns inflamator, debuteaza diareea apoasa. Ulcerele cresc in profunzime, eroziunile in vasele de singe determina diaree masiva cu singe. In timp, se dezvolta polipi inflamatori care rar pot obstructiona colonul. Inflamatia severa si vasculita conduc la ischemie si necroza transmurala a intestinului cu perforatie si peritonita.

Colita cu citomegalovirus este rara la pacientii imunocompetenti. Apare la 2-16% dintre pacientii care au primit transplant de organe solide si la 3-5% la pacientii cu infectie HIV sau SIDA. Un studiu recent a documentat infectia cu citomegalovirus la 27% dintre pacientii cu colita ulcerativa steroid-dependenta refractara si 9% dintre pacientii cu colita nonrefractara.

Cauze si factori de risc

Orice factor care cauzeaza scaderea imunitatii pacientului este risc pentru colita cu citomegalovirus. Exemple:
  • adulti peste 70 de ani cu deficiente nutritionale
  • infectia HIV si SIDA
  • terapia cu steroizi in doze mici sau crescute alaturi de alte medicamente imunosupresive
  • pacientii transplantati, mai ales cei care primesc organe citomegalovirus seropozitive
  • hemodializa, neoplazia, boala intestinala inflamatorie
  • alcoolismul, boli vasculare colagenoase, transfuzii de singe, malnutritia.

Simptome si diagnostic

Tabloul clinic prezinta urmatoarele elemente:
  • anorexie, febra, greata, varsaturi, stare de rau, scadere in greutate
  • deshidratare, durere abdominala, distensie abdominala
  • diaree apoasa cronica, diaree cu singe, constipatie
  • agravarea simptomelor de boala inflamatorie intestinala.

Examenul fizic

Pacientii cu colita cu citomegalovirus prezinta o gama larga de elemente abdominale in functie de stadiul bolii. Semnele abdominale nu sunt prezente in stadiul timpuriu al bolii. Sensibilitatea se dezvolta in colonul descendent si sigmoid pe masura ce colonul devine afectat. Semnele peritoneale si febra pot fi prezente. Daca intestinul devine ischemic sau perforeaza se dezvolta semne ale abdomenului acut.

Complicatiile colitei cu citomegalovirus
cuprind urmatoarele:
  • megacolon toxic si colita necrotizanta
  • perforatie
  • sepsis
  • peritonita
  • deces.
Odata diagnosticate colita necrotizanta si megacolonul toxic, pacientii au un prognostic nefavorabil. La acesti pacienti este indicata rezectia colonica generoasa.

Diagnostic

Studii de laborator

  • detectia antigenica imunofluorescenta directa pentru antigenele virale sau ADN-ul viral
  • tehnici de cultura cu detectare a antigenelor virale rapida folosind anticorpi monoclonali, se reduce timpul de pozitivitate la 24-72 de ore
  • reactie de polimerizare in lant calitativa sau cantitativa
  • studiul serului sau altor fluide corporale
  • trebuie exclusi alti patogeni coinfectanti prin culturi, teste serologice
  • nivelul de fosfataza alcalina crescut este principala si prima modificare de laborator observata.

Studii imagistice

Sigmoidoscopia sau colonoscopia este studiul de prima intentie care permite vizualizarea directa si oportunitatea de a obtine specimene de biopsie care sa ajute la diagnostic. Endoscopia poate demonstra eritemul mucoasei, eroziuni, ulceratii, hemoragie sau placi nodulare sau leziuni polipoide. Specimenele trebuie evaluate histologic, supuse dectarii antigenice si culturilor virale. Leziunile pot mima procesele neoplazice.

Examenul histologic

Specimenele arata modificari inflamatorii acute sau cronice, vasculita si ulcerare mucoasa. Specimenele de biopsie profunda sunt cele preferate. Colorarea cu Papanicolau sau hematoxilina si eozina poate arata elemente clasice, care includ celule gigante cu citomegalie si nuclei pleomorfici mari continind incluziuni bazofile.

Diagnostic diferential


Tratament

Pacientii cu infectie HIV/SIDA

Studiile recente au documentat efectul profund al terapiei retrovirale puternice asupra evolutiei naturale a infectiei cu HIV. Deoarece majoritatea pacientilor afectati de colita cu citomegalovirus au infectie HIV, folosirea crescuta a acestor terapii a ajutat la preventia si tratarea colitei.

Pacientii care primesc retrovirale au aratat o scadere a incarcarii virale cu HIV, cresterea limfocitelor CD+4, scaderea spitalizarii si scaderea infectiilor oportuniste, cum este si cea cu citomegalovirus. Pentru acesti pacienti teratamentul agresiv al HIV este cheia tratarii si preventiei infectiilor cu citomegalovirus. Profilaxia pe termen lung cu ganciclovir oral este indicata la pacientii infectati cu HIV care au un numar de limfocite CD+4 sub 50 celule/μL.

Pacientii fara infectie HIV/SIDA

Pacientii cu alte tipuri de factori imunosupresivi, cum este transplantul, consumul de steroizi pe termen lung, dializa renala au ca unic tratament ganciclovirul. Intreruperea administrarii de corticosteroizi sau agenti imunosupresivi la acesti pacienti este descurajata, doar daca infectia nu raspunde la agentii antivirali.
Terapia in care se combina ganciclovirul cu foscarnet este eficienta cind monoterapia esueaza, dar are toxicitate semnificativa.

Terapia chirurgicala

Rezectia trebuie considerata doar la pacientii cu ischemie periculoasa sau hemoragie necontrolabila. Pacientii care se prezinta cu semne de peritonita necesita laparotomie imediata. Laparotomia poate arata decolorarea seroasei si mici perforatii. Pacientii care sufera rezectii pentru perforatie necesita o stoma, iar incizia necesita vindecare prin interventia de a doua intentie.

Prognostic

Pacientii necesita evaluare oftalmologica de rutina pentru a detecta retinita cu citomegalovirus. Terapia cu retrovirale trebuie intrerupta la pacientii infectati cu HIV care au rezolutie clinica si CD+4 limfocite peste 100-150 celule /μL.
Cu un diagnostic rapid si terapie antivirala adecvata, prognosticul pacientilor cu colita cu citomegalovirus este bun daca cauza de baza este controlabila. La pacientii fara imunocompromis, prognosticul pare a fi dependent de virsta, cu pacientii peste 55 de ani avind o mortalitate crescuta. Barbatii si pacientii care necesita terapie chirurgicala au de asemenea un prognostic negativ.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum