ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Recuperare medicală, kinetoterapie, fizioterapie, reabilitare Recuperare medicală, kinetoterapie, fizioterapie, reabilitare Cluj-Napoca

INFECTIA CU PAPILOMA VIRUSUL UMAN (HPV) -O PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA

INFECTIA CU  PAPILOMA VIRUSUL UMAN (HPV) -O PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA
Autor: Dr. Oana Pop - Medic specialist obstetrica-ginecologie
INFECTIA CU PAPILOMA VIRUSUL UMAN (HPV)
-O PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA
Dr. Oana Pop
Medic specialist obstetrica-ginecologie

Este un lucru cunoscut si documentat in prezent ca HPV reprezinta factorul
etiologic al leziunilor cervicale si cancerului de col uterin. Pana in urma cu cativa ani singura posibilitate de combatere a acestei probleme care afecteaza sanatatea a milioane de femei era testarea citologica periodica (testul Papanicolau), in cazul depistarii unor leziuni pacientele fiind puse in fata unui numar redus de optiuni terapeutice, deoarece majoritatea leziunilor de grad inalt necesita rezolvare chirurgicala. In prezent nu exista un tratament etiologic impotriva infectiei cu HPV. Leziunile usoare (condiloamele si leziunile cervicale de grad scazut) se pot trata conservator, prin distructie locala si tratament imunomodulator adjuvant. Leziunile severe ajung de cele mai multe ori la excizie chirurgicala.
In ultimii 3 ani am avut ocazia sa beneficiem de o arma in plus impotriva infectiei cu HPV: vaccinul. Vaccinarea anti-HPV reprezinta un mare progres in lupta impotriva cancerului de col uterin si a altor forme clinice de manifestare a infectiei,cea mai frecventa fiind condiloamele genitale . Initial dovedit ca eficient impotriva a maximum 4 genotipuri virale(16,18,6 si 11),recent s-a constatat ca vaccinul are eficienta incrucisata pe inca alte 10 genotipuri virale din grupa de risc crescut.
Momentul optim pentru vaccinare la ambele sexe este inainte de debutul activitatii sexuale,in special inainte de varsta de 14-15 ani cand raspunsul imun declansat de vaccin este maxim,deci beneficiul imun al pacientului va fi maxim. In principiu vaccinul este accesibil si pentru pacientii activi sexual,daca nu au fost deja infectati,dar cel mai bun moment pentru administrare este--si nu putem sublinia indeajuns acest amanunt--inainte de varsta de 14-15 ani. Vaccinarea si testele Papanicolau periodice ne permit sa reducem dramatic incidenta leziunilor severe de col uterin si a cancerului in mod special.
Recomandarile actuale sunt ca toti pacientii eligibili sa beneficieze de vaccin,atat fetele,cat si baietii, optim la varsta de 10-15 ani,iar pentru fete,primul test Papanicolau sa fie facut in primii 2-3 ani de la debutul activitatii sexuale,dar nu mai tarziu de varsta de 21 de ani. In ciuda impactului media negativ din ultima perioada,speranta noastra ca toti parintii vor adopta aceasta masura de protectie pentru copiii lor ramane in picioare.
 
Programare