ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Acupunctură Acupunctură Cluj-Napoca

POMPA DE INSULINĂ - TRATAMENT EFICIENT ÎN DIABETUL ZAHARAT

POMPA DE INSULINĂ -  TRATAMENT EFICIENT ÎN DIABETUL ZAHARAT
Autor: Conf. Dr. Gabriela Roman
POMPA DE INSULINĂ -
TRATAMENT EFICIENT ÎN DIABETUL ZAHARAT

Conf. Dr. Gabriela Roman
Regina Maria, reţeaua privată de sănătate
Policlinica şi Centrul de Recuperare şi Fizioterapie Pasteur

UMF "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca
C entrul de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice Cluj-Napoca


Diabetul zaharat de tip 1 este o boala cronică ce se manifestă în principal prin creşterea nivelului de glucoză din sânge (hiperglicemie). În majoritatea cazurilor, cauza diabetului zaharat tip 1 este distrucţia prin mecanism auto-imun a celulelor beta pancreatice, ceea ce determină pierderea secreţiei de insulină. Insulina, hormon produs de pancreas, este esenţială pentru menţinerea vieţii. Pe lângă asigurarea în limite normale a valorilor glicemice, are rol în dezvoltarea, structura şi energia organismului.
În evoluţia diabetului zaharat se pot dezvolta multiple complicaţii cronice, datorate în principal hiperglicemiei cronice. Astfel că obiectivul major al tratamentului este controlul glicemic, respectiv menţinerea valorilor glicemice cât mai aproape de normal. Modalitatea optimă de a realiza controlul glicemic este ca insulina să fie administrată în injecţii multiple, astfel încât să se obţină efecte cât mai asemănătoare cu secreţia normală de insulină. La fel de importante sunt şi măsurarea glicemiei cu ajutorul glucometrelor şi ajustarea dozelor în funcţie de valoarea glicemiei, de cantitatea de glucide care urmează să fie consumată şi de gradul activităţii fizice. Deşi în prezent există insuline foarte bune, a căror acţiune este asemănătoare cu secreţia fiziologică de insulină, respectiv analogii de insulină cu acţiune prelungită şi cei cu acţiune rapidă, nu întotdeauna se poate realiza controlul glicemic optim.
O soluţie modernă pentru un mod fiziologic de administrare a insulinei este pompa de insulină.
Avantajele pompei de insulină sunt:
- administrarea insulinei şi dozele de insulină pot fi mai uşor adaptate necesităţilor organismului, ceea ce contribuie la menţinerea controlului glicemic
- reducerea riscului de hipoglicemii şi a variaţiilor glicemice,
- posibilitatea de a corecta uşor episoadele de hiperglicemie,
- mai multă flexibilitate în desfăşurarea activităţilor zilnice, în alimentaţie şi activităţi sportive,
- reducerea variaţiilor glicemice din cursul aceleiaşi zile,
- creşterea calităţii vieţii şi satisfacţie cu tratamentul,
- reducerea numărului de injecţii, ceea ce pentru unii pacienţi reprezintă un obiectiv important.
Avantajele pompei de insulină sunt dovedite de studii internaţionale şi se manifestă la toate vârstele, fiind indicate mai ales la copii şi tineri, la adulţii cu un program flexibil de viaţă, la gravidele cu diabet sau la tinerele cu diabet zaharat care planifică o sarcină.
Pompa de insulină este un dispozitiv de mărimea unui telefon mobil şi asigură concomitent eliberarea continuă de insulină şi administrarea bolusurilor de insulină pentru fiecare masă. Insulina se eliberează în mod continuu, subcutan, în dozele prestabilite pentru fiecare oră, constituind rata bazală, adaptată necesarului fiecărei persoane. La fiecare masă, printr-o manevrare simplă a tastelor pompei, insulina este administrată în bolus, în funcţie de glicemie, conţinutul în hidraţi de carbon şi activitatea fizică, sau pentru corecţia hiperglicemiei, în orice moment al zilei. Pompele de ultimă generaţie (Medtronic Paradigm Real-Time 722) au şi posibilitatea de a măsura continuu nivelul de glucoză şi de a afişa valoarea acesteia. Astfel există posibilitatea de corectare permanentă a glicemiei şi de menţinere a acesteia în limitele dorite. În plus, pompa poate fi programată să dea alarma la valori crescute sau scăzute ale glicemiei, ceea ce reduce foarte mult riscul apariţiei hipoglicemiilor. Noua Pompă Medtronic Paradigm Veo oferă siguranţa maximă, dat fiind că se opreşte automat în momentul hipoglicemiei.
Concomitent pot fi programate rate bazale temporare, cu alte doze orare de
insulină, în funcţie de anumite situaţii ce pot interveni (sport, boli infecţioase, etc).
Bolusurile de insulină care se eliberează prin comandă la mese sau pentru corecţia suplimentară a hiperglicemiei sunt de trei tipuri:
- bolus normal, cu eliberare rapidă,
- bolus prelungit, care asigură administrarea insulinei pe o durată prelungită, extrem de util pentru mesele prelungite sau mai consistente,
- bolus dual, ce combină o administrare rapidă cu una prelungită, cum este necesar atunci când se consumă mese combinate
- bolus Wizzard, doza de insulină calculată de pompă pentru o anumită cantitate de hidraţi de carbon consumată, sau pentru a corecta o valoare mare a glicemiei, ce ţine cont de cantitatea de insulină activă existentă în corp de la un bolus anterior, de sensibilitatea la insulină, de cantitatea de hidraţi de carbon consumată, de ţinta glicemică postprandială.
Pompa de insulină este conectată la un cateter care se inseră subcutanat la interval de două-trei zile.
Studiile internaţionale şi experienţa acumulată până în prezent, recomandă pompa de insulină ca o metodă modernă, eficientă şi sigură de tratament în diabetul zaharat.
 
Programare