ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihiatrie pediatrică Psihiatrie pediatrică Cluj-Napoca

ICTERUL NEONATAL

ICTERUL NEONATAL
Autor: Ana Ştefănescu - Medic specialist pediatru
ICTERUL NEONATAL

Ana Ştefănescu,
Medic specialist pediatru
Regina Maria, reţeaua privată de sănătate
Policlinica şi Centrul de Recuperare şi Fizioterapie Pasteur


Icterul neonatal este o coloraţie galbenă-portocalie a pielii nou-născutului, care apare cel mai frecvent în primele 2 zile după naştere începând cu căpuşorul şi coborând spre tălpi şi regresând în ordine inversă (de la tălpi spre cap).
Această coloraţie a pielii este determinată de creşterea nivelului din sânge a unei substanţe numite "bilirubină" care rezultă din degradarea unui număr mare de celule roşii sangvine (hematii) (atât ale fătului cât şi provenite din circulaţia maternă). Bilirubina este de 2 feluri: indirectă (sau neconjugată) şi directă (sau conjugată). Bilirubina indirectă este produsul primar al degradării hematiilor şi se numeşte neconjugată pentru că nu a apucat să treacă printr-un proces de conjugare în ficat (proces din care rezultă cealaltă formă, cea conjugată, care se elimină uşor).
Icterul neonatal este o manifestare normală la nou născutul sănătos, atâta vreme cât nu are o intensitate foarte mare, nu debutează foarte repede (de ex. copilul se naşte icteric), nu durează foarte mult (mai mult de 14 zile) şi nu reapare după un interval variabil de la dispariţie.

1. Dacă icterul cuprinde întreg corpul şi este foarte intens, deci bilirubina indirectă este în cantitate foarte mare, peste 20 mg/dl, ea trece din sânge în anumite structuri ale creierului, putând determina icterul nuclear, o afecţiune de mare gravitate pentru dezvoltarea neurologică ulterioară a copilului. Pentru a preveni icterul nuclear, se efectuează fototerapie la copiii la risc, adică plasarea lor sub lumină albă pentru o perioadă de timp variabilă (12-24-48 ore), în funcţie de caz şi de evoluţie; expunerea la lumina albă ajută la eliminarea mai rapidă din organism a bilirubinei. În cazuri mai grave există şi alte modalităţi de a scădea nivelul bilirubinei, care se efectuează obligatoriu în spital.
În perioada în care icterul este de intensitate mare, nou născutul este posibil să fie mai somnolent, iar urina să aibă o coloraţie galbenă foarte intensă.

2. Dacă icterul durează mai mult de 14 zile, fapt remarcat de părinţi sau de medicul de familie care vizitează copilul în primele săptămâni de viaţă, prima întrebare pe care trebui să ne-o punem, fie ca medici fie ca părinţi este: "ce culoare au scaunele bebeluşului?"
a. Dacă sunt galben-aurii (cum sunt scaunele copiilor hrăniţi cu lapte de mamă), sau chiar verzi, următorul pas ar fi verificarea valorii bilirubinei şi a tipului acesteia care este crescut (directă sau indirectă).
- Bilirubina indirectă creşte la copiii alăptaţi cu lapte de mamă, datorită unei substanţe prezente în acesta care îngreunează eliminarea bilirubinei. Este un fenomen perfect normal (aşa numitul "icter la laptele de mamă") şi nu înseamnă că trebuie oprită alăptarea, sau că laptele mamei nu este de calitate bună! Dacă valoarea bilirubinei indirecte este foarte mare, poate să fie necesară fototerapia. În alte situaţii, se poate face o cură de inducţie enzimatică (adică de stimulare a procesului de conjugare în ficat, pentru a face mai uşoară eliminarea bilirubinei din organism) cu Fenobarbital timp de 5 zile, dacă medicul Dvs decide că e necesar. Bilirubina indirectă poate creşte la valori foarte înalte din alte multiple cauze, de exemplu din cauza unei degradării masive a hematiilor din cauza unei incompatibilităţi de Rh sau de grup sangvin sau chiar din cauza unui cefalhematom mare - (acumulare de sânge sub pielea capului nou-născutului, provocată de o naştere mai dificilă).
- Bilirubina directă este crescută într-o serie de afecţiuni ale ficatului, fie ele infecţioase sau metabolice, care pot fi identificate în urma unor investigaţii mai amănunţite, pentru care este bine să se ceară sfatul unui medic pediatru.
b. Dacă scaunele sunt palide sau albicioase, chiar dacă au o tentă gălbuie, (şi însoţite de urini colorate în brun) trebuie neapărat şi cât mai repede cerut sfatul unui medic, pentru că poate fi vorba de o boală a căilor biliare, atrezia de căi biliare, al cărei diagnostic şi tratament este foarte important să se facă în primele 2 luni de viaţă. Există o serie de alte diagnostice posibile, fie hepatite infecţioase (virale sau bacteriene) fie metabolice, fiecare cu manifestările şi tratamentul propriu, dar care trebuie identificate precoce şi corect.

3. Dacă icterul reapare la câteva zile/săptămâni de la dispariţie, sau dacă se atenuează fără să dispară şi apoi redevine intens, este din nou cazul să cereţi sfatul unui medic pediatru pentru a investiga în direcţia diagnosticelor amintite mai sus.
Recomandările noastre ar fi deci să solicitaţi sfatul unui medic pediatru în următoarele situaţii:
- dacă sugarul are un icter de o intensitate foarte mare
- dacă are scaune albicioase sau decolorate (eventual însoţite de urini închise la culoare)
- dacă icterul reapare după o perioadă de diminuare sau dispariţie
icterul durează mai mult de 2 săptămâni
- dacă se asociază la icter alte manifestări îngrijorătoare (nu se alimentează suficient, nu creşte în greutate, are vărsături numeroase şi în cantitate mare, convulsionează, este letargic).
 
Programare