ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL Cluj-Napoca

Stricturile de uretra - stadiul actual

Autor: Dr. Vlad Petcu, medic specialist urolog
Stricturile de uretra - stadiul actual

Uretra este un conduct prin care urina este evacuata din vezica urinara la exterior. Uretra are doua segmente: cea posterioara care este intalnita si la barbati si la femei si cea anterioara care apare numai la barbat.

Uretra posterioara este alcatuita la barbat din colul vezical, uretra prostatica si uretra membranoasa care contine sfincterul uretral extern. La femei este alcatuita doar din colul vezical si din uretra acoperita de aparatul sfincterian. Este partea din uretra responsabila de continenta, adica de mentinerea urinii in vezica urinara intre mictiuni. Astfel, pacienti operati de stricturi de uretra anterioara nu trebuie sa-si faca probleme ca isi vor pierde continenta dupa operatie.

Uretra anterioara este intalnita doar la barbat si este inconjurata de corpul spongios al penisului. La unghiul peno-scrotal se imparte in uretra bulbara si cea peniana. Uretra bulbara este inconjurata de un corp spongios bogat, bine vascularizat, de aceea recidivele dupa uretrotomii sunt mai tardive, fata de uretra peniana unde corpul spongios este mai slab dezvoltat.

In general pacientii care au aceasta patologie au avut in antecedente o operatie endoscopica sau mai multe sau un cateterism uretral incorect. Exista si cazuri absolut idiopatice. Manifestarea cea mai frecventa sunt tulburarile urinare. Pacientii urineaza greu si des. Cu cat strictura este mai severa si mai stransa, cu atat simptomele sunt mai suparatoare. Uneori pacientii vin aproape blocati.

De regula primele interventii se fac la ora actuala endoscopic. Se incizeaza zona de strictura si se trece pe acolo o sonda. Zona inflamata si cicatriciala a stricturii se vindeca tot cu cicatrice. Dureaza ceva timp pana cand se strange de la calibrul de 20 Ch la 11 Ch si atunci revin simptomele. De aceea, se monteaza catetere mai groase ca pacientul sa aiba impresia ca operatia tine mai mult. In realitate nu tine mult mai mult, dar strictura care este o reparatie cicatriciala se agraveaza si urmatoarea uretrotomie este mai grea. In cele din urma pacientii ajung la dilatari cronice si chiar sa poarte sonda permanent.

Nu se stie cat de repede o sa repara simptomele. Depinde de cat de severa este cicatricea, de cat de lunga este strictura si de sediul acesteia. La uretra peniana recidivele sunt mai rapide.

Daca uretrotomia nu mai da rezultate, se face o operatie numita uretroplastie. In principiu, se inlatura tesutul cicatricial si se plaseaza fie o grefa viabila de mucoasa bucala sau de piele, fie se pune un lambou, fie se rezeca tesutul cicatricial si se anastomozeaza capetele sanatoase. Este recomandabil ca uretroplastia sa nu fie facuta de prea multe ori. Regiunea perineala este sensibila si vindecarea se produce cu cicatrici. De asemenea in acele zone sunt filete nervoase si muschi importanti pentru erectie si ejaculare. Este o interventie care trebuie facuta intr-un centru specializat. Pentru ca nu este bine sa fie efectuate prea multe operatii deschise in perineu sau la nivelul penisului. Uneori se propune pacientului deschiderea uretrei ca o carte si reoperarea dupa 6 luni. Este procedeul Bengt-Johanson. Este utilizat doar la cazurile foarte grave si rezultatele sunt bune la cam jumatate din cazuri. La ora actuala exista proceduri de reconstructie cu mucoasa bucala care rezolva strictura de la inceput si cu rezultate mult mai bune. Reusita se citeaza la 80% din cazuri. Anastomoza termino-terminala este cea mai eficienta (90% din cazuri), dar este grevata de riscul afectarii erectiei. Se face cand este dificila uretroplastia cu mucoasa bucala.

Spitalul Militar din Cluj-Napoca a inceput uretroplastiile in anul 2008. Tehnicile folosite sunt cele moderne de la nivelul Europei si ale Statelor Unite. Interventiile se fac programate pentru ca pacientii sa beneficieze de cele mai bune conditii in cursul internarii. Interventiile sunt deosebite prin instrumentele si calitatea materialelor utilizate.
Spitalizarea este de regula de 4-5 zile. Cateterele uretrale se vor mentine 2-3 saptamani sub protectie antibiotica. Acest interval este necesar pentru vindecarea completa si corecta a zonei operate. Tipul de interventie va fi ales impreuna cu pacientul dupa ce se va stabili un diagnostic corect si se va evalua starea clinica a pacientului. De regula, se face de prima intentie operatia simpla de uretrotomie optica. Stabileste diagnosticul si ofera date despre severitatea stricturii. De asemenea evalueaza prostata si vezica urinara. Daca uretrotomia nu da rezultate, este indicata uretroplastia. Uretrotomiile repetate nu mai aduc beneficii in plus pe termen lung, doar amana reparitia problemelor urinare. Totusi, dupa uretroplastii, uretrotomia este foarte utila pentru a trata inelele anastomotice.

Strictura de uretra este o maladie cronica, cu mare incarcatura psiho-emotionala. Pacientii de regula au mai fost tratati pentru alte probleme urinare sau au avut o sonda montata. Suferinta este cronica si uneori fara speranta. De aceea, este nevoie de multa rabdare cu acesti pacienti. Pacientii au nevoie intai de regasirea increderii si apoi de tratament specializat. Chirurgia trebuie facuta corect. Atraumatic. Fara compromise. Serios. In cadru adecvat.

In prezent la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, s-a realizat o evaluare retrospectiva a pacientilor operati de stricturi uretrale. Toti au fost tratati initial prin uretrotomie optica interna. Uretrotomia s-a efectuat in conditii adecvate, prin incizia stricturii fara traumatisme suplimentare asupra uretrei. In aceste conditii, din cei 60 de pacienti, 35 (58.3%) sunt actualmente in stare mictionala satisfacatoare, 5 au necesitat alte derivatii urinare sau cateter permanent datorita altor interventii de amploare pe vezica urinara, iar 20 au fost rezolvati prin uretroplastie. Cu alte cuvinte, 8,33% din pacienti sunt actualmente cu cateter permanent sau urostomie, restul de 91,7% sunt la momentul actual in stare urinare satisfacatoare. Succesul inteventiilor pentru stricturi uretrale ajunge astfel la peste 90% in cazuistica prezentata.

Din anul 2008, Sectia de Urologie a Spitalului Militar, este dedicata in mare parte acestei patologii. In viitor se va efectua un studiu prospectiv pentru a imbunatati indicatiile si tratamentul acestor pacienti.

In cadrul Centrului Medical Unirea, va debuta un studiu prospectiv pentru a evalua ecografic caracterele stricturilor uretrale. Astfel, se vor putea oferi date prognostice mai exacte asupra spongiofibrozei (gradul de severitate a stricturii) pentru a oferi pacientilor consilierea si terapia adecvata inainte de interventiile chirurgicale.

De asemenea, vom face o evaluare exacta a pacientilor care au fost operati de hipospadias pentru a le oferi din nou cea mai corecta alternativa terapeutica, dar si pentru a aprecia corect adevarata dimensiune si incidenta a patologiei.

Sectia Urologie a Spitalului Militar si Centrul Medical Unirea fac parte din anul 2010 dintr-un consortiu international care se ocupa de tratamentul supraspecializat al pacientilor cu hipospadias operat.

Dr. Vlad Petcu, medic specialist urolog
Centrul Medical Unirea Cluj
Clinica Pasteur, str.Pasteur 24/72
 
Programare