ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihologie Psihologie Cluj-Napoca

Ecografia endovaginala versus ecografia abdominala in obstetrica si ginecologie

Ecografia endovaginala versus ecografia abdominala in obstetrica si ginecologie
Autor: Dr.Oana Pop
Suntem in anul 2010. Ecografele se upgradeaza aproape la fel de rapid ca si calculatoarele. Avem acces la softuri din ce in ce mai performante pentru a putea examina cat mai precis pacientele. Si totusi exista inca o anumita rezerva in utilizarea sondei vaginale la exminarea ecografica in specialitatea noastra ,cu un plus de inhibitie in cazul obstetricii. Ecografia transvaginala este net superioara celei abdominale in toate cazurile de patologie ginecologica, in trimestrul I de sarcina si in anumite situatii in trimestrele II si III.
In ginecologie avem posibilitatea de a obtine detalii de organ legate de anatomie si functie in sfera genitala care sunt practic inaccesibile cu sondele abdominale. Pot fi detectate modificari patologice incipiente la nivelul uterului,dar si mai importanta devine metoda in evaluarea ovarelor,atat din punct de vedere functional cat si al patologiei.
In obstetrica,mai ales in primul trimestru de sarcina,avantajele examinarii cu sonda vaginala sunt evidente pentru orice practician care a folosit macar o data metoda. Atat aspectele normale,cat si cele patologice sunt mult mai usor de evidentiat. In plus,putem obtine detalii anatomice embrionare si fetale mult superioare. Examinarea cu sonda vaginala a facut posibila scaderea varstei gestationale la care pot fi diagnosticate unele anomalii,permitandu-ne sa intervenim mai rapid ,in functie de diagnostic,cu riscuri cat mai mici pentru paciente. In trimestele II si III este foarte utila in cazurile de placente jos inserate (se poate preciza tipul acestor anomalii de insertie) ceea ce este esential pentru monitorizarea pacientei si alegerea caii de nastere; de asemenea este utila in evaluarea riscului de avort sau nastere prematura prin examinarea canalului cervical,la care sonda abdominala este de prea putin ajutor.
Folosesc sonda vaginala de rutina,de aproximativ 5 ani. Consider ca aceasta cale de examinare trebuie sa devina standard in ginecologie si in obstetrica,in trimestrul I de sarcina.

Dr.Oana Pop
Medic specialist Obstetrica-Ginecologie
CMU Policlinica Pasteur
 
Programare