Hemoroizi - metode noi de tratament
Tratamentul curativ al hemoroizilor fara complicatii
Acest tip de tratament devine necesar in cazul in care disconfortul cauzat de dureri si sangerari tinde sa se repete. Exista trei metode complementare care permit tratarea diferitelor cazuri:
1. Crioterapia
Aceasta metoda are ca scop uscarea hemoroizilor prin obliterarea (inchiderea) venelor hemoroidale care il alimenteaza. Este o metoda ambulatorie si se efectueaza sub anestezie locala.
Procedura: Se utilizeaza un tub metallic alimentat la o butelie de monoxid de azot. Circulatia gazului din interiorul tubului produce racirea metalului la -90 ° C. Sub control vizual, sonda este aplicata direct pe hemoroid si racita treptat. Frigul va determina obliterarea (inchiderea) venelor de calibru mic. Se oblitereaza, de obicei, doua pachete hemoroidale pe sedinta. Dupa crioterapie, este normal sa resimtiti timp de cateva minute o senzatie de defecatie, care este o senzatie falsa, precum si o senzatie de spasm intestinal. Aceste reacții cedeaza rapid și scaunele ulterioare nu vor mai fi dureroase putandu-se relua o viata normala imediat dupa interventie. De obicei sunt necesare 2-3 sedinte la interval de o luna pentru tratarea completa.
2. Scleroterapia
Deoarece multor pacienti le este frica de o interventie chirurgicala doctorii ar trebui sa informeze pacientii ca scleroterapia le ofera acestora o optiune de tratament care nu este dureroasa si este mai putin neplacuta. De asemenea, pacientii trebuie sa inteleaga ca, cu cit isi trateaza aceasta afectiune mai din timp cu atit mai mari sint sansele ca sa evite tratamentul chirurgical.
Scleroterapia – tratamentul recomandat pentru hemoroizii de grad 1 si 2 (si citeodata chiar si pentru cei de grad 3)
Tratamentul bolii hemoroidale prin scleroterapie este sigur si eficient, nu necesita anestezie si poate fi facut in citeva minute in regim ambulator. Acest tratament mentine perna hemoroidala necesara pentru continenta anala. Studiile arata ca 88% dintre pacientii cu boala hemoroidala de grad 1 si 2 nu au mai avut simptome dupa prima sesiune de tratament iar 97% dupa doua sesiuni de tratament. Conform normelor medicale germane scleroterapia este tratamentul preferat si recomandat pentru boala hemoroidala de grad 1. In cazul bolii hemoroidale de grad 2 scleroterapia ofera o alternativa foarte buna ligaturilor cu benzi elastice.
3. Metoda cu Aburi
Este utilizata pentru a trata hemoroizii externi, hemoroizii voluminosi interni si externi. Aceasta este o procedura care inlocuieste metoda chirurgicala clasica.
Anestezia poate fi locala, rahianestezie sau anestezie generala in functie de caz. Noile tehnici existente in acest domeniu ofera o anestezie buna, dar de scurta durata. In cazul in care hemoroizii sunt doar externi anestezia locala poate fi suficienta.
Chirurgia cu aburi inlocuieste interventia chirurgicala clasica, adica distruge hemoroizii folosind aburul si permite coagularea tesutului fara a-l arde, rezultand o cicatrizare de mai buna calitate. Intreaga problema este abordata si tratata intr-o singura interventie, de scurta durata: maxim zece minute. Aceasta metoda duce la reducerea perioadei de spitalizare si imobilizare, dar se recomanda repausul la domiciliu timp de patruzeci si opt de ore inainte de reluarea tuturor activitatilor. Se utilizeaza un anestezic local cu durata lunga de actiune in vederea reducerii durerii post-operatorii. Se prescrie un tratament de fluidificare a scaunului pentru reducerea disconfortului in timpul defecatiei in primele zile dupa interventie.
Avantajele metodei cu aburi in tratarea hemoroizilor
Metoda minim invaziva si interventie de scurta durata
Discomfort si dureri post-operatorii mai reduse
Risc mai scazut de aparitie a stenozei anale
O mai buna cicatrizare a tesutului si pastrare a functionalitatii sfincterului
Perioada mai scurta de spitalizare si imobilizare