ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Oftalmologie Oftalmologie Cluj-Napoca

Tomografia computerizata

Tomografia computerizata
Tomografia computerizată (CT) utilizează razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului. În timpul examinării, pacientul stă întins pe o suprafaţa plană conectată la scanner. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreşte investigată. O parte a aparatului este mobilă, astfel încât poate efectua imagini din mai multe poziţii, toate imaginile fiind memorate în computer.

Tomografia computerizata CT se recomanda pentru:

- examinarea craniului,
- examinarea toracelui,
- examinarea abdomenului,
- examinarea pelvisului,
- examinarea membrelor.

De asemenea, poate oferi informaţii asupra vaselor sanguine (Angiografia CT), oaselor şi coloanei vertebrale.

Substanţa de contrast este o substanţă pe bază de iod folosită pentru o vizualizare optimă a structurilor şi organelor investigate. Substanţa se administrează intravenos şi se foloseşte pentru a examina fluxul sanguin, pentru a evidenţia tumori sau alte afecţiuni. Substanta de contrast administrată poate da senzaţia de căldură, senzaţie de greaţa şi uneori dureri de cap. Este indicat ca dupa realizarea investigatiei cu substanţă de contrast, pacientul să bea cât mai multe lichide pentru a grăbi eliminarea substanţei iodate din organism.

Investigatia CT nu se recomanda in urmatoarele cazuri:

- Graviditate
- Alergie la iod
- Insuficienţa renală

Rezonanţa magnetică (RM) poate furniza mai multe informaţii decât CT-ul clasic, sau complementare acestuia, în anumite afecţiuni totuşi, CT-ul redă imagini mai bune asupra oaselor şi a hemoragiilor decât RM-ul.
 
Programare