ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Cluj-Napoca

Mamografia - o metoda eficienta a cancerului mamar

Mamografia - o metoda eficienta a cancerului mamar
Mamografia este o examinare radiologică specială a sânului care ajută la depistarea cancerului si care poate evidenţia frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate.

Această metodă de examinare este recomandată anual tuturor femeilor care au depăşit vârsta de 40 de ani , si care prezintă un risc crescut pentru apariţia cancerului la sân.

De asemenea, se indică efectuarea examenului mamografic la femeile cu vârstă peste 30 de ani în situaţiile în care, la examenul clinic se detectează anumite modificări suspecte la nivelul sânului. Procedura în sine este relativ simplă si nedureroasa.

Cum se realizeaza mamografia?

Mamografia se efectueaza cu un aparat radiologic special, numit mamograf. Pentru a obţine o expunere optimă este necesară comprimarea sânului.

Prin compresia sânilor, tehnicianul radiolog efectuează imagini radiologice în doua planuri a ambilor sâni. Compresia sânilor poate produce un usor discomfort, doar pe parcursul presării sânului de către aparat dar este absolut necesară pentru a obţine imagini clare, precise şi un diagnostic obiectiv.

Examinarea se efectuează în timp scurt şi nu este necesară o pregătire prealabilă a pacientei. Beneficiile examinării mamografice depăşesc riscul de orice fel, doza de iradiere fiind foarte mică, fără a implica efecte secundare chiar dacă examinarea se repetă în fiecare an. Unele studii au demonstrat faptul că mamografia efectuată anual poate reduce rata de deces provocată de cancerul la sân cu mai bine de 30%.

Desfăşurarea investigaţiei

Este de preferat, dacă o femeie are încă ciclu menstrual, să facă mamografia la 1-2 săptămâni după menstruaţie, când sensibilitatea sânilor începe să se diminueze.

Efectuarea unei mamografii este rapidă, uşoară şi durează doar câteva secunde. Radiologul va plasa sânul între 2 plăci de plastic, iar acestea vor presa uşor asupra sânului şi îl vor face să se aplatizeze suficient cât ţesutul mamar să fie vizualizat cel mai bine.

Investigaţii necesare pentru fiecare femeie

Se recomandă tuturor femeilor care nu prezintă nici un fel de simptome şi care nu detectează noduli mamari:

- după 20 de ani să se autoexamineze (să-şi palpeze sânii) o dată pe lună;
- femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani trebuie să fie examinate de către un medic specialist la fiecare 3 ani şi anual după ce împlinesc 40 de ani;
- prima mamografie, de bază, se efectueaza intre 35-40 de ani;
- pentru femeile cu vârste cuprinse între 40-49 de ani mamografia se efectuează la fiecare 1-2 ani;
- după vârsta de 50 de ani, mamografia trebuie efectuată anual.
 
Programare