ROmedic Cabinete medicale Botosani Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Botosani

Sindromul de oboseala vizuala la calculator

Autor: dr. Cristina David, medic primar oftalmolog
În ultimii ani se constată o creştere accentuată a numărului de persoane care se adresează Clinicii Oftalmologice NOVAOPTIC pentru simptome de oboseală a ochilor în urma activităţii la calculator mai multe ore pe zi.
De aceea, în numărul de azi vom răspunde la principalele întrebări pe care le pun pacienţii adulţi sau părinţii copiilor atunci când se prezintă la consultaţie în cabinetul nostru.
Studii efectuate în America arată că mai mult de 143 milioane de americani lucrează la calculator în fiecare zi, iar aproximativ 88% din ei suferă de oboseală vizuală. Mai mult, aproape 54 milioane de copii petrec câteva ore pe zi în faţa calculatorului, la şcoală şi acasă. Acest fapt are un important impact asupra dezvoltării vizuale a copilului.

Care sunt simptomele sindromului de oboseală vizuală la calculator?

Dacă un copil sau adult petrece peste 2 ore în fiecare zi în faţa unui monitor de calculator, poate prezenta următoarele simptome:
• durere de cap
• pierderea clarităţii imaginii
• senzaţii de usturime oculară
• vedere dublă şi înceţoşată
• dureri de gât şi umeri

Care sunt cauzele sindromului de oboseală vizuală la calculator?

Acest sindrom de oboseală vizuală este determinat de faptul că ochii şi creierul percep în mod diferit caracterele de pe monitorul calculatorului faţă de caracterele tipărite. Ochii noştri au mai puţine probleme la citirea materialelor tipărite, care sunt caracterizate prin litere de un negru dens cu margini bine definite. Ochii sănătoşi pot să menţină claritatea şi concentrarea cu mare uşurinţă când citesc o pagină tipărită. În opoziţie, caracterele de pe ecranul calculatorului nu prezintă acelaşi contrast cu al unei pagini tipărite şi nu au marginile bine conturate. Aceste caractere (pixels) sunt mai strălucitoare în centru şi scad în intensitate spre margini, ceea ce determină o dificultate a ochilor de a menţine claritatea şi a de a rămâne concentrat pe aceste imagini.
Ochii noştri au natural tendinţa de a se deplasa involuntar spre un punct numit "punctul de relaxare a acomodaţiei", apoi fac efortul din nou de a concentra asupra imaginii de pe ecran. Această solicitare continuă a muşchilor ochilor pentru dobândirea clarităţii imaginii duce la oboseală vizuală, manifestată prin senzaţia de arsură sau usturime oculară frecventă după ore petrecute la calculator.

Care este soluţia pentru problemele vizuale la calculator?

Recomandarea către persoanele care lucrează la calculator şi suferă de simptomele enumerate mai sus este să consulte un medic specialist oftalmolog.
În cele mai multe cazuri, ochelarii standard pentru citit nu sunt soluţia optimă, deoarece activitatea la calculator implică o altă distanţă (50-70cm) faţă de distanţa corectă de citit (33-40cm). Dacă medicul oftalmolog va diagnostica precis problemele de oboseală vizuală la calculator, va prescrie lentile speciale care vor permite lucrul la calculator confortabil şi productiv.

Ecranele de protecţie pot preveni sindromul de oboseală vizuală?

Filtrele de protecţie sunt utile, dar ele nu rezolvă problema oboselii vizuale deoarece ele influenţează numai strălucirea ecranului, dar nu şi problemele legate de continua concentrare şi clarificare a imaginii ochilor când lucrăm la calculator.
Aplicarea tratamentului antireflex pe lentile este recomandată la toţi ochelarii pentru calculator pentru a preveni strălucirea şi reflexiile suprafeţei anterioare şi posterioare a lentilelor care pot perturba claritatea imaginii de pe ecran.

Ochelarii pentru calculator clarifică imaginea de pe monitor?

Desigur, deoarece ei elimină efortul constant de refocusare pe care ochii îl fac atunci când urmăresc ce este scris pe monitor. S-a dovedit clinic că folosirea prescripţiei corecte la ochelarii pentru calculator creşte productivitatea şi acurateţea muncii efectuate.
Lentilele pentru calculator se pot monta pe orice model de ramă pentru un aspect cât mai plăcut şi estetic nu doar funcţional. Medicul oftalmolog recomandă cea mai bună corecţie optică pentru lucrul la calculator. În aproximativ 90% din cazuri, lentilele multifocale sunt alegerea cea mai bună fiind fabricate special pentru activitatea la calculator. Acestea permit vederea clară la distanţa la care este plasat monitorul dar şi la distanţa recomandată pentru scris şi citit pentru birou.
Lentilele cu coloraţii speciale pentru calculator sunt recomandate ca o protecţie suplimentară a ochilor când calculatorul este plasat în birouri cu surse luminoase multiple (becuri, neoane) şi reduc astfel o cantitate din lumina ambientală permiţând un contrast mai bun al imaginii de pe ecranul calculatorului.
Desigur, nu fiecare utilizator de calculator necesită ochelari, dar un studiu efectuat la Universitatea Berkeley din California demonstrează că 25-30% din copii beneficiază de ochelarii pentru calculator. Mari amatori de jocuri pe calculator, copiii care petrec peste 2-3 ore pe zi în faţa monitorului se prezintă la consultaţii pentru dureri de cap, dureri oculare, ticuri nervoase de clipit exagerat sau oboseală accentuată.
La persoanele care nu se plâng de simptome de oboseală vizuală, dar care lucrează mai multe ore pe zi în faţa calculatorului, s-a constat o reducere a puterii de concetrare, a preciziei şi productivităţii şi de aceea s-au recomandat controale oftalmologice periodice.
Condiţiile de ergonomie sunt foarte importante pentru prevenirea sindromului de oboseală la calculator. Poziţia greşită a corpului la biroul sau masa de lucru, înclinarea gâtului şi a capului sunt generatoare de dureri de spate, umeri sau coloană cervicală. Optimizarea condiţiilor de muncă la calculator va putea ameliora celelalte simptome fizice, dar nu şi problemele vizuale. Consultaţia oftalmologică este atunci recomandată, iar în funcţie de prescripţia individualizată, specialistul va indica o corecţie optică prin lentile monofocale sau multifocale. Lentilele monofocale sunt destinate să optimizeze vederea numai la o singură distanţă: aproape pentru citit sau pentru lucrul la calculator; departe pentru condus maşina sau privitul la televizor.
Utilizatorii de calculator beneficiază acum de lentilele multifocale care permit vederea clară atât la citit şi scris cât şi la monitorul calculatorului, reducând efortul acomodativ permanent pe care ochii îl fac pentru a clarifica imaginea. Cu aceste lentile denumite şi lentile progresive de interior, vederea este clară şi fără efort la citirea unui document tipărit, chiar cu caractere mici, la vizualizarea tuturor obiectelor de pe masa de lucru (ceas, telefon mobil) cât şi la monitorul calculatorului.
Simptomele de oboseală vizuală la calculator pot fi prevenite prin folosirea lentilelor speciale recomandate de medicul oftalmolog, care aduc un plus de claritate, relaxare şi confort
 
Programare