Criterii de alegere a lentilelor de contact
Autor: dr. Cristina David, medic primar oftalmolog
Prezenţa pe piaţă a multor tipuri de lentile de contact face dificilă opţiunea între lentile dure şi lentile moi (soft), cât şi între multitudinea de modele de lentile moi. Ultimii ani au adăugat noi progrese în tehnologia de fabricare a lentilelor dure, iar lentilele rigide gaz permeabile (RGP sau lentile oxigen permeabile) sunt ultima apariţie din acest domeniu.
Lentilele de contact RGP permit o transmitere a oxigenului către cornee mai bună decât lentilele de contact moi, menţinând astfel sănătatea ochilor şi asigurând confort la purtare mult îmbunătăţit faţă de vechile lentile de contact dure.
Prin natura lor, lentilele dure sunt mult mai durabile decât cele moi. Un alt avantaj este manevrarea şi îngrijirea uşoară. Deşi costul lor iniţial este destul de mare, durata lor mai îndelungată de folosire le face să fie avantajoase şi sub acest aspect.
Pe de altă parte, lentilele RGP pot fi iniţial inconfortabile pentru noii purtători, necesitând o săptămână sau două până la acomodarea cu ele. Specialiştii recomandă ca lentilele RGP să fie purtate în fiecare zi, în timp ce lentilele soft pot fi confortabile şi la o purtare ocazională.
Lentilele RGP sunt recomandate în corecţia astigmatismelor mari, ex: 4-5 dioptrii cilindrice, în special în astigmatisme cu axe oblice, în care lentilele de contact suple torice nu asigură o vedere bună.
O altă indicaţie de elecţie a lentilelor de contact rigide RGP este keratoconusul- o afecţiune în care corneea este deformată, are astigmatism neregulat ce nu poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact moi.
Lentilele de contact soft sunt fabricate din polimeri cu conţinut de până la 80% apă, de aceea nu este deloc surprinzător că ele sunt confortabile încă de la prima adaptare pe ochi. Factorul decisiv care orientează purtătorii spre lentilele de contact soft este marea varietate din care pot să aleagă, spectrul fiind format din toate lentilele colorate, lentilele dispozabile de o zi, până la lentilele cu port extins ce pot fi ţinute pe ochi o săptămână fără a fi îndepărtate.
LENTILELE DE CONTACT ACUVUE
COMPANIA JohnsonJohnson este una din principalele producătoare de lentile de contact, iar brand-ul ACUVUE este foarte cunoscut pe piaţa americană şi europeană ca fiind lentila de contact cea mai prescrisă de specialişti. Succesul se estimează în cele peste 2 miliarde de lentile produse, dar accentul trebuie pus pe reputaţia companiei în inovaţie şi tehnologie. De exemplu, JohnsonJohnson a lansat prima lentilă de contact de 1 zi (dispozabilă), ce reprezintă un mare pas înainte deoarece evită orice tip de complicaţie oculară legată de manipularea lentilelor ca şi alergia la soluţiile de întreţinere, a căror folosire nu mai este necesară.
Fiind un lider de piaţă, nu ne mai surprinde faptul că Acuvue acoperă întregul spectru, de la cele destinate schimbării culorii ochilor pentru o seară specială până la lentilele torice sau bifocale.
Acuvue 2 sunt lentile de contact moi, dispozabile care pot fi purtate continuu 7 zile şi nopţi sau 2 săptămâni dacă sunt scoase şi curăţate în fiecare seară. Având dioptrii sferice + şi - , sunt recomandate persoanelor cu miopie sau hipermetropie; sunt deosebit de confortabile datorită designului special, cu margini fine, suprafaţa foarte bine prelucrată şi controlată computerizat. În plus, sunt singurele lentile de contact cu factor de protecţie la ultraviolete încorporat în material, ceea ce le face mai sigure pentru sănătatea ochilor.
Lentilele din gama ACUVUE sunt moi, subţiri şi flexibile, oferind purtătorului un confort maxim chiar de la prima utilizare. Datorită calităţii excepţionale a materialului din care sunt fabricate, permit o foarte bună oxigenare a corneei, garantând astfel siguranţa sănătăţii ochilor. Pentru a fi uşor de identificat în recipientul de păstrare, lentilele Acuvue 2 sunt şi colorate, iar pentru poziţionarea corectă pe ochi beneficiază de un marcaj special.
A fost necesară o revoluţie tehnologică pentru a putea atinge nivelul calitativ al lentilelor Acuvue şi, chiar în aceste condiţii, costurile utilizatorilor sunt suficient de reduse pentru a putea înlocui lentilele la cel puţin două săptămâni. Adică înainte ca depunerile proteice, îmbătrânirea materialului şi uzura să reducă performanţa lentilelor de contact.
Lentilele ACUVUE TORIC sunt specialde concernul Johnson Johnson pentru persoanele care au astigmatism. Sunt lentile cu înlocuire frecventă care datorită consistenţei şi flexibilităţii materialului din care sunt fabricate, oferă un confort excepţional pe întreaga perioadă a zilei. Atunci când perioada recomandată de folosire a expirat, nu trebuie decât să se înlocuiască lentila folosită cu o nouă lentilă perfect sterilă. Prin înlocuirea corespunzătoare a lentilelor ACUVUE TORIC se evită riscul apariţiei unor depuneri proteice, specifice lentilelor de contact convenţionale şi care pot afecta calitatea vederii, cauzând totodată iritaţii, disconfort sau chiar afecţiuni grave ale ochilor. Prin aruncarea lentile folosite se elimină practic problema formării acestor depuneri.
Lentilele ACUVUE BIFOCAL sunt destinate persoanelor care suferă de prezbiopie, pentru a le oferi o vedere clară atât pentru aproape, cât şi pentru distanţă, în orice direcţie a privirii.
Libertatea de a vedea, indiferent de poziţia capului sau de orientarea privirii, este apreciată de purtătorii prezbiţi din întreaga lume. Calitatea vederii obţinută graţie unui design unic patentat al lentilelor de contact ACUVUE BIFOCAL, este perfect adaptată activităţilor zilnice, oferind un nivel al libertăţii de mişcare necunoscut purtătorilor de ochelari cu lentile bifocale.
Lentilele ACUVUE 2 COLOURS, datorită conceptului unic al tehnologiei de producţie, beneficiază de un sistem de integrare a culorii în structura lentilelor. De aceea, spre deosebire de alte lentile de contact pentru care culoarea este imprimată pe suprafaţa anterioară, culoarea lentilelor ACUVUE 2 COLOURS nu va atinge niciodată suprafaţa ochilor, evitând alergiile sau iritaţia şi oferind purtătorului un confort excepţional. Ele oferă mai mult decât un simplu aspect frumos. Prin reputaţia companiei JohnsonJohnson în ceea ce priveşte inovaţia şi calitatea, medicul oftalmolog recomandă ACUVUE datorită calităţii vederii şi sănătăţii ochilor.
Vă recomandăm să cereţi sfatul specialistului atunci când doriţi să cumpăraţi lentile de contact colorate.
Lentilele de contact trebuie să fie perfect adaptate ochilor şi acest lucru se realizează numai prin consultarea unui specialist autorizat (medic oftalmolog). Totodată, este necesară efectuarea de controale regulate pentru a verifica starea sănătăţii ochilor. Respectarea regimului de purtare şi de înlocuire recomandat de specialist asigură avantajul că impurităţile şi bacteriile nu vor avea timp să se depună pe lentile şi să afecteze corneea sau conjunctiva. Indiferent de frecvenţa înlocuirii, lentilele de contact trebuie curăţate şi dezinfectate de fiecare dată când sunt purtate.
Recomandăm purtătorilor de lentile de contact să efectueze o autoexaminare, cel puţin o dată pe zi.
Pentru aceasta, trebuie să-şi răspundă la întrebările:
1. Cum simt lentilele pe ochi?
2. Cum arată ochii mei?
3. Văd bine în continuare?
Lentilele de contact trebuie îndepărtate de pe ochi imediat ce sunt sesizate următoarele probleme:
• senzaţia de arsură, înţepături sau mâncărime
• senzaţia de corp străin în ochi
• lăcrimare abundentă, secreţii neobişnuite sau înroşirea ochiului
• vedere neclară sau halou în jurul obiectelor.
Senzaţia de ochi uscat poate să apară în condiţiile în care lentilele sunt purtate timp îndelungat sau dacă s-a depăşit perioada recomandată de utilizare.
Riscurile îngrijirii defectuoase a lentilelor de contact
Complicaţiile lentilelor de contact apar ca urmare a nerespectării regimului de purtare, incapacitatea purtătorilor de a curăţa şi dezinfecta corect lentilele şi absenţei controalelor perioadice recomandate de specialişti.
În urma utilizării improprii a lentilelor de contact pot apărea:
• ochi iritaţi
• conjunctivite
• senzaţie de corp străin
• senzaţia de ochi uscat
• alergii la unul dintre agenţii chimici aflaţi în soluţia de întreţinere
• infecţia corneei (keratita bacteriană) care reprezintă complicaţia cea mai redutabilă şi trebuie tratată cu urgenţă maximă.
Riscul apariţiei keratitei ulceroase este de 4-5 ori mai mare la pacienţii care folosesc lentilele de contact cu purtare prelungită, în raport cu cei care utilizează lentilele cu purtare zilnică. Riscul keratitelor ulceroase în rândul purtătorilor de lentile de contact care fumează este estimat ca fiind de 3 până la 8 ori mai mare decât în cazul nefumătorilor.
Riscul general al formării keratitelor ulceroase poate fi redus prin respectarea instrucţiunilor de bază privind igiena şi întreţinerea lentilelor de contact.
Recomandările medicului oftalmolog pentru întreţinerea lentilelor de contact
Una din condiţiile importante ale purtării lentilelor de contact este respectarea cu stricteţe a regulilor de întreţinere. Păstrarea igienei mâinilor, curăţarea şi clătirea recipientuui de păstrare, evitarea contaminării soluţiilor de întreţinere sunt condiţii majore pentru evitarea complicaţiilor de natură infecţioasă.
Soluţiile de întreţinere cu rol multiplu (ex.: Optifree Expres) sunt azi recomandate pentru acţiunile de dezinfecţie, clătire, conservare, deproteinizare enzimatică a lentilelor de contact cu înlocuire frecventă.
Unii practicieni recomandă folosirea tabletelor deproteinizante o dată pe săptămână, dizolvate în soluţia de întreţinere, mai ales pentru pacienţii care au tendinţa de a acumula exagerat depozite de proteine pe suprafaţa lentilelor de contact.
Soluţia de întreţinere pentru lentilele de contact trebuie cumpărată la recomandarea specialistului, în funcţie de tipul lentilelor şi ţinând cont de secreţia lacrimală sau eventuale alergii la unele produse. Nu se recomandă folosirea serului fiziologic în locul soluţiei speciale de întreţinere.
Problemele asociate purtării lentilelor de contact pot fi evitate prin vizitarea periodică a unui medic specialist şi printr-o îngrijire atentă a lentilelor de contact, respectând întotdeauna regimul de purtare recomandat de specialist.
Lentilele de contact s-au dovedit a fi sigure în ultimii 50 de ani, existând milioane de purtători în
Lentilele de contact RGP permit o transmitere a oxigenului către cornee mai bună decât lentilele de contact moi, menţinând astfel sănătatea ochilor şi asigurând confort la purtare mult îmbunătăţit faţă de vechile lentile de contact dure.
Prin natura lor, lentilele dure sunt mult mai durabile decât cele moi. Un alt avantaj este manevrarea şi îngrijirea uşoară. Deşi costul lor iniţial este destul de mare, durata lor mai îndelungată de folosire le face să fie avantajoase şi sub acest aspect.
Pe de altă parte, lentilele RGP pot fi iniţial inconfortabile pentru noii purtători, necesitând o săptămână sau două până la acomodarea cu ele. Specialiştii recomandă ca lentilele RGP să fie purtate în fiecare zi, în timp ce lentilele soft pot fi confortabile şi la o purtare ocazională.
Lentilele RGP sunt recomandate în corecţia astigmatismelor mari, ex: 4-5 dioptrii cilindrice, în special în astigmatisme cu axe oblice, în care lentilele de contact suple torice nu asigură o vedere bună.
O altă indicaţie de elecţie a lentilelor de contact rigide RGP este keratoconusul- o afecţiune în care corneea este deformată, are astigmatism neregulat ce nu poate fi corectat cu ochelari sau lentile de contact moi.
Lentilele de contact soft sunt fabricate din polimeri cu conţinut de până la 80% apă, de aceea nu este deloc surprinzător că ele sunt confortabile încă de la prima adaptare pe ochi. Factorul decisiv care orientează purtătorii spre lentilele de contact soft este marea varietate din care pot să aleagă, spectrul fiind format din toate lentilele colorate, lentilele dispozabile de o zi, până la lentilele cu port extins ce pot fi ţinute pe ochi o săptămână fără a fi îndepărtate.
LENTILELE DE CONTACT ACUVUE
COMPANIA JohnsonJohnson este una din principalele producătoare de lentile de contact, iar brand-ul ACUVUE este foarte cunoscut pe piaţa americană şi europeană ca fiind lentila de contact cea mai prescrisă de specialişti. Succesul se estimează în cele peste 2 miliarde de lentile produse, dar accentul trebuie pus pe reputaţia companiei în inovaţie şi tehnologie. De exemplu, JohnsonJohnson a lansat prima lentilă de contact de 1 zi (dispozabilă), ce reprezintă un mare pas înainte deoarece evită orice tip de complicaţie oculară legată de manipularea lentilelor ca şi alergia la soluţiile de întreţinere, a căror folosire nu mai este necesară.
Fiind un lider de piaţă, nu ne mai surprinde faptul că Acuvue acoperă întregul spectru, de la cele destinate schimbării culorii ochilor pentru o seară specială până la lentilele torice sau bifocale.
Acuvue 2 sunt lentile de contact moi, dispozabile care pot fi purtate continuu 7 zile şi nopţi sau 2 săptămâni dacă sunt scoase şi curăţate în fiecare seară. Având dioptrii sferice + şi - , sunt recomandate persoanelor cu miopie sau hipermetropie; sunt deosebit de confortabile datorită designului special, cu margini fine, suprafaţa foarte bine prelucrată şi controlată computerizat. În plus, sunt singurele lentile de contact cu factor de protecţie la ultraviolete încorporat în material, ceea ce le face mai sigure pentru sănătatea ochilor.
Lentilele din gama ACUVUE sunt moi, subţiri şi flexibile, oferind purtătorului un confort maxim chiar de la prima utilizare. Datorită calităţii excepţionale a materialului din care sunt fabricate, permit o foarte bună oxigenare a corneei, garantând astfel siguranţa sănătăţii ochilor. Pentru a fi uşor de identificat în recipientul de păstrare, lentilele Acuvue 2 sunt şi colorate, iar pentru poziţionarea corectă pe ochi beneficiază de un marcaj special.
A fost necesară o revoluţie tehnologică pentru a putea atinge nivelul calitativ al lentilelor Acuvue şi, chiar în aceste condiţii, costurile utilizatorilor sunt suficient de reduse pentru a putea înlocui lentilele la cel puţin două săptămâni. Adică înainte ca depunerile proteice, îmbătrânirea materialului şi uzura să reducă performanţa lentilelor de contact.
Lentilele ACUVUE TORIC sunt specialde concernul Johnson Johnson pentru persoanele care au astigmatism. Sunt lentile cu înlocuire frecventă care datorită consistenţei şi flexibilităţii materialului din care sunt fabricate, oferă un confort excepţional pe întreaga perioadă a zilei. Atunci când perioada recomandată de folosire a expirat, nu trebuie decât să se înlocuiască lentila folosită cu o nouă lentilă perfect sterilă. Prin înlocuirea corespunzătoare a lentilelor ACUVUE TORIC se evită riscul apariţiei unor depuneri proteice, specifice lentilelor de contact convenţionale şi care pot afecta calitatea vederii, cauzând totodată iritaţii, disconfort sau chiar afecţiuni grave ale ochilor. Prin aruncarea lentile folosite se elimină practic problema formării acestor depuneri.
Lentilele ACUVUE BIFOCAL sunt destinate persoanelor care suferă de prezbiopie, pentru a le oferi o vedere clară atât pentru aproape, cât şi pentru distanţă, în orice direcţie a privirii.
Libertatea de a vedea, indiferent de poziţia capului sau de orientarea privirii, este apreciată de purtătorii prezbiţi din întreaga lume. Calitatea vederii obţinută graţie unui design unic patentat al lentilelor de contact ACUVUE BIFOCAL, este perfect adaptată activităţilor zilnice, oferind un nivel al libertăţii de mişcare necunoscut purtătorilor de ochelari cu lentile bifocale.
Lentilele ACUVUE 2 COLOURS, datorită conceptului unic al tehnologiei de producţie, beneficiază de un sistem de integrare a culorii în structura lentilelor. De aceea, spre deosebire de alte lentile de contact pentru care culoarea este imprimată pe suprafaţa anterioară, culoarea lentilelor ACUVUE 2 COLOURS nu va atinge niciodată suprafaţa ochilor, evitând alergiile sau iritaţia şi oferind purtătorului un confort excepţional. Ele oferă mai mult decât un simplu aspect frumos. Prin reputaţia companiei JohnsonJohnson în ceea ce priveşte inovaţia şi calitatea, medicul oftalmolog recomandă ACUVUE datorită calităţii vederii şi sănătăţii ochilor.
Vă recomandăm să cereţi sfatul specialistului atunci când doriţi să cumpăraţi lentile de contact colorate.
Lentilele de contact trebuie să fie perfect adaptate ochilor şi acest lucru se realizează numai prin consultarea unui specialist autorizat (medic oftalmolog). Totodată, este necesară efectuarea de controale regulate pentru a verifica starea sănătăţii ochilor. Respectarea regimului de purtare şi de înlocuire recomandat de specialist asigură avantajul că impurităţile şi bacteriile nu vor avea timp să se depună pe lentile şi să afecteze corneea sau conjunctiva. Indiferent de frecvenţa înlocuirii, lentilele de contact trebuie curăţate şi dezinfectate de fiecare dată când sunt purtate.
Recomandăm purtătorilor de lentile de contact să efectueze o autoexaminare, cel puţin o dată pe zi.
Pentru aceasta, trebuie să-şi răspundă la întrebările:
1. Cum simt lentilele pe ochi?
2. Cum arată ochii mei?
3. Văd bine în continuare?
Lentilele de contact trebuie îndepărtate de pe ochi imediat ce sunt sesizate următoarele probleme:
• senzaţia de arsură, înţepături sau mâncărime
• senzaţia de corp străin în ochi
• lăcrimare abundentă, secreţii neobişnuite sau înroşirea ochiului
• vedere neclară sau halou în jurul obiectelor.
Senzaţia de ochi uscat poate să apară în condiţiile în care lentilele sunt purtate timp îndelungat sau dacă s-a depăşit perioada recomandată de utilizare.
Riscurile îngrijirii defectuoase a lentilelor de contact
Complicaţiile lentilelor de contact apar ca urmare a nerespectării regimului de purtare, incapacitatea purtătorilor de a curăţa şi dezinfecta corect lentilele şi absenţei controalelor perioadice recomandate de specialişti.
În urma utilizării improprii a lentilelor de contact pot apărea:
• ochi iritaţi
• conjunctivite
• senzaţie de corp străin
• senzaţia de ochi uscat
• alergii la unul dintre agenţii chimici aflaţi în soluţia de întreţinere
• infecţia corneei (keratita bacteriană) care reprezintă complicaţia cea mai redutabilă şi trebuie tratată cu urgenţă maximă.
Riscul apariţiei keratitei ulceroase este de 4-5 ori mai mare la pacienţii care folosesc lentilele de contact cu purtare prelungită, în raport cu cei care utilizează lentilele cu purtare zilnică. Riscul keratitelor ulceroase în rândul purtătorilor de lentile de contact care fumează este estimat ca fiind de 3 până la 8 ori mai mare decât în cazul nefumătorilor.
Riscul general al formării keratitelor ulceroase poate fi redus prin respectarea instrucţiunilor de bază privind igiena şi întreţinerea lentilelor de contact.
Recomandările medicului oftalmolog pentru întreţinerea lentilelor de contact
Una din condiţiile importante ale purtării lentilelor de contact este respectarea cu stricteţe a regulilor de întreţinere. Păstrarea igienei mâinilor, curăţarea şi clătirea recipientuui de păstrare, evitarea contaminării soluţiilor de întreţinere sunt condiţii majore pentru evitarea complicaţiilor de natură infecţioasă.
Soluţiile de întreţinere cu rol multiplu (ex.: Optifree Expres) sunt azi recomandate pentru acţiunile de dezinfecţie, clătire, conservare, deproteinizare enzimatică a lentilelor de contact cu înlocuire frecventă.
Unii practicieni recomandă folosirea tabletelor deproteinizante o dată pe săptămână, dizolvate în soluţia de întreţinere, mai ales pentru pacienţii care au tendinţa de a acumula exagerat depozite de proteine pe suprafaţa lentilelor de contact.
Soluţia de întreţinere pentru lentilele de contact trebuie cumpărată la recomandarea specialistului, în funcţie de tipul lentilelor şi ţinând cont de secreţia lacrimală sau eventuale alergii la unele produse. Nu se recomandă folosirea serului fiziologic în locul soluţiei speciale de întreţinere.
Problemele asociate purtării lentilelor de contact pot fi evitate prin vizitarea periodică a unui medic specialist şi printr-o îngrijire atentă a lentilelor de contact, respectând întotdeauna regimul de purtare recomandat de specialist.
Lentilele de contact s-au dovedit a fi sigure în ultimii 50 de ani, existând milioane de purtători în