Ciuperca pe limbă
Autor: Pleșca Roberta Ioana
Ciuperca pe limbă este o infecție fungică produsă de fungi din genul Candida, cea mai frecventă specie incriminată în apariția afecțiunii fiind Candida albicans.
Fungii se găsesc în diferite țesuturi ale organismului, în mod normal în tractul digestiv și pe piele, dar prezintă afinitate crescută pentru mucoasa bucală și cea vaginală. (1, 3)
Producerea unui dezechilibru la un moment dat în cavitatea bucală poate favoriza multiplicarea și colonizarea acesteia cu fungi și în consecință apariția afecțiunii.
Saliva joacă un rol major în prevenția creșterii Candidei, dezechilibrele compoziției și scăderea cantității acesteia, reprezintă factori de risc.
Unele medicamente precum antibioticele, steroizii și imunosupresoarele, pot favoriza multiplicarea fungilor.
Pe lângă acestea, igiena precară a cavității bucale, deshidratarea și nutriția deficitară realizează un mediu favorabil de dezvoltare. (4)
Sunt incluși și alți factori precum:
- Vârsta: apare la bebeluși, transmiterea fungilor realizându-se prin alăptat, copii sau persoanele învârstă
- Lipsa vitaminelor din complexul B, în special și a mineralelor
- Fumatul și consumul de alcool
- Stres
- Administrarea corticoizilor prin inhalație (în cazul astmului)
- Antibiotice
- Diabet
- HIV, chimioterapie/radioterapie, sistem imunitar scăzut. (1, 5)
Cantități mici de fungi există în mod normal în cavitatea bucală, tractul digestiv și piele. De obicei sunt ținuți sub control de către alte bacterii existente în organism. Uneori însă, anumite afecțiuni sau medicamente, pot afecta acest echilibru, rezultatul fiind apariția ciupercii.
Simptome
Se vor observa zone albicioase în cavitatea bucală, de obicei pe limbă sau pe obraji. Pot să apară și pe vălul palatin, gingii și amigdale. Aceste zone pot avea aspectul brânzei și pot fi dureroase sau chiar sângerânde, în urma contactului cu periuța de dinți, de exemplu. În cel mai rău caz, se poate răspândi la esofag sau se pot disemina și în alte organe, precum: plămân, ficat și piele. Acest lucru se întâmplă adesea la persoanele cu HIV, cancer, sau alte afecțiuni ce slăbesc sistemul imunitar. (1)
Pe lângă petele sau depozitele de pe limbă, pot să apară crăpături la comisura buzelor, alterarea gustului sau un gust neplăcut în gură, dar și durere.
De multe ori însă, este asimptomatică pentru o lungă perioadă de timp, totuși poate să apară senzația de arsură în cavitatea bucală, dificultăți la înghițire și apariția unor plăci albiciose. Cea mai comună manifestare este cea de tip pseudomembranos. (2, 4)
Diagnostic
Medicul poate confirma prezența ciupercii pe limbă printr-un examen clinic al cavitații bucale, obținerea datelor anamnetice și observarea semnelor clinice.
Se pot realiza examene de laborator prin realizarea unui raclat al mucoasei bucale, culturi celulare, biopsii, care pot confirma prezența ciupercii și specia din care aceasta face parte.
Examenul stomatologic al cavității bucale poate confirma, de asemenea, existența fungilor. (1, 4)
Tratament
Ciuperca pe limbă este o afecțiune în general ușor de tratat. Uneori simptomele se pot agrava, făcând mai dificilă terapia.
Vor fi prescrise antifungice, pe o perioadă cuprinsă între 10 și 14 zile.
Menținerea unei bune igiene orale și aplicarea medicamentelor topice antifungice, sunt cele mai adecvate metode de tratament. Se pot administra de asemenea tablete, în cazul unei infecții mai severe.
Se recomandă tratarea bolilor cronice. O boală precum HIV sau diabet pot dezechilibra balanța bacteriilor din organism favorizând astfel instalarea ciupercii.
În cazul astmului, utilizarea inhalatoarelor curate.
Limitarea alimentelor ce conțin zaharuri și drojdie: pâine, bere, vin.
Oprirea fumatului.
Încercarea pe cât posibil a limitării tratamentelor prelungite cu antibiotice sau chimioterapice.
Se poate utiliza o soluție de apă caldă cu sare sau bicarbonat pentru spălarea cavității bucale.
Daca afecțiunea persistă mai mult de două săptămâni după începerea tratamentului, se recomandă examenul unui specialist. Recidiva poate indica o boală ce evoluează concomitent tratamentul acesteia fiind necesar. (1, 2, 5)
Prevenție
Păstrarea igienei orale - pentru cei care posedă plăci dentare este important ca acestea să fie corect poziționate.
Din cauza faptului că uneori poate avea o evoluție asimptomatică, se recomandă vizita regulată la medic, pentru un examen stomatologic, în special persoanele care dețin un sistem imunitar scăzut, suferă de diabet sau au dinții afectați, în orice fel.
Consumul unei cantități suficiente de apă, pentru menținerea unei umidități corespunzătoare a mucoasei bucale, adoptarea unei diete echilibrate, exerciții fizice, pentru susținerea sistemului imunitar, reducerea alimentelor cu zahăr, evitarea tutunului și a băuturilor alcoolice. (4)
Prognostic
Cu un tratament eficient și adecvat, prognosticul este favorabil. Cu toate acestea există șansă de recidivă, mai ales dacă sistemul imunitar este afectat.
- Ar putea fi o candidoza bucala?
- Tratare candida bucala
- Candidoza pe limba si afte
- Stafilococ auriu si candida in gat
- Candida bucala care nu trece
- Secretie in gat... Ce ar trebui sa fac sa pot afla exact ce am?
- Candidoza orala sau digestiva?
- Am candidoza vaginala si bucala
- Candida albicans in gat (cu stafilococ aureus)
- Candidoza bucala