Circulatia limfatica deficitara

Pina in secolul 20, rolul sistemului limfatic nu era bine inteles.

Sistemul limfatic este un sistem complementar celui circulator. Circulatia singelui aduce oxigen si nutrienti celulelor, in timp ce limfa este responsabila de curatarea deseurilor celulare. (3) (2)

Sistemul limfatic patrunde in fiecare parte a corpului. Dreneaza fluid din spatiul intercelular si il transporta printr-o serie de ducte limfatice si ganglioni inapoi in sistemul circulator. Ganglionii limfatici sunt primele statii de purificare si activitate imuna. (3) (9)

Cind sistemul limfatic este supraincarcat cu deseuri, ganglionii vor deveni suprasolicitati, tumefiindu-se si inflamindu-se, ducind la congestia limfaticelor. Majoritatea persoanelor au simtit astfel de ganglioni tumefiati localizati la git, cind au fost raciti sau au avut amigdalita, infectiile implicind un grad de congestie limfatica. (2) (3)

Congestia limfatica se afla la baza multor probleme frecvente de sanatate, nu doar amigdalita, dar si faringita, inflamatii ale urechii, tumefierea sinilor, unele cazuri de tumefiere a prostatei si probleme cronice ale sinusurilor.

Indicii ale circulatiei limfatice deficitare pot cuprinde prezenta unui depozit albicios lingual si puls slabit. Un alt mod de a determina congestia limfatica este deprimarea pielii pe fata anterioara a miinii cu degetul. Daca pielii ii trebuie mai mult de 3-4 secunde pentru a reveni la culoarea normala dupa deprimare, limfaticele sunt probabil congestive. (3) (4)

Tratamentul limfedemului se bazeaza pe structurile naturale si pe fluxul limfei. Zona de drenaj afectata determina modelul drenajului manual limfatic si a auto-masajului. Desi normal limfa nu trece dintr-o zona in alta de drenaj, masajul stimuleaza fluxul dintr-o zona in alta si incurajeaza chiar formarea de noi cai de drenaj limfatic.

Masajul limfatic incepe prin stimularea zonei de linga terminal si a vaselor limfatice mari, augmentind astfel fluxul de limfa care este deja in sistem si eliberind spatiu pentru fluxul de limfa care va intra in capilare in timpul tratamentului.

Tratamentul continua ca un masaj delicat pentru a stimula miscarea limfei in exces din tesuturile afectate. Loviturile ritmice, blinde, dezvolta presiunea corecta pentru a incuraja limfa in exces sa intre in capilarele limfatice. Bandajele compresive care sunt purtate intre tratamente ajuta la controlul edemului prin stabilirea unei presiuni constante necesare incurajarii fluxului de limfa in capilare. (9) (7)

Exercitiile fizice sunt importante in limfedem deoarece miscarile muschilor stimuleaza fluxul limfatic in capilare. Purtarea unui bandaj compresiv in timpul programului de gimnastica determina rezistenta si stimuleaza si mai mult fluxul.

Functiile sistemului limfatic

Sistemul limfatic ajuta sistemul imun in inlaturarea si distrugerea detritusurilor, celulelor sangvine moarte, a patogenilor, toxinelor si celulelor canceroase. Acesta absoarbe grasimile si vitaminele liposolubile din sistemul digestiv transportindu-le la celulele corpului unde sunt folosite. De asemenea inlatura fluidele in exces si produsii de metabolism din spatiul interstitial dintre celule. (3)
Singele arterial transporta oxigen, nutrienti si hormoni pentru celule. Pentru a ajunge la celule singele paraseste capilarele si intra in tesuturi. Acest fluid este cunoscut drept fluid interstitial. Fluidul paraseste celulele impreuna cu toxinele. Cind si-a indeplinit functia, 90% din fluid revine in sistemul circulator ca singe venos. (2) (4) (5)
Restul de 10% din fluid ramine in tesuturi ca un lichid clar glabui, cunoscut drept limfa. Fata de singe, care curge prin corp in ansa continua, limfa curge intr-o singura directie in propriul sistem. Acest flux are doar o directie inspre git. Aici se varsa in sistemul venos prin venele subclaviculare. Deoarece sistemul limfatic nu are o inima care sa-l pompeze, miscarile sale inspre git depind de contractiile muschilor si de articulatii. Pe masura ce urca spre git limfa trece prin ganglionii limfatici care o filtreaza pentru a inlatura deseurile si patogenii. (2)

Sistemul limfatic are multiple functii integrative:
-este responsabil pentru inlaturarea fluidului interstitial in tesuturi
-absoarbe si transporta acizii grasi si grasimile sub forma de chil de la sistemul digestiv
-transporta celulele albe pentru a ajuta la formarea ganglionilor limfatici in oase
-transporta celule prezentatoare de antigen, cum sunt cele dendritice la ganglioni pentru a stimula raspunsul imun. (8)

Anatomia sistemului limfati

Capilarele limfatice

Pentru a parasi tesuturile limfa trebuie sa intre in sistemul limfatic prin capilare limfatice speciale. Aproximativ 70% din aceste capilare sunt superficiale si localizate linga sau imediat sub piele. Restul de 30% cunoscute drept capilare limfatice profunde inconjoara majoritatea organelor corpului. Capilarele limfatice incep ca tubuli cu capat orb cu un singur strat de celule in grosime. Aceste celule sunt aranjate intr-un model suprapus usor, in palisada. Fiecare din aceste celule este atasata la celulele vecine printr-un filament de ancorare. (2) (8)

Vasele limfatice

Capilarele limfatice se unesc progresiv pentru a forma o retea de tubuli ca o mesa, localizata profund in corp. Pe masura ce se maresc si devin profunde se transforma in vase limfatice. Profund in corp vasele limfatice devin progresiv mai mari si sunt localizate linga venele principale. Ca si venele, vasele limfatice cunoscute sub termenul de limfangioane au valve unidirectionale care previn fluxul retrograd. Muschii netezi din peretii limfangioanelor determina contractii secventiale pentru a ajuta impingerea fluxului de limfa spre regiunea toracica. (2)

Ganglionii limfatici

Exista 600-700 de ganglioni prezenti in corpul uman. Rolul lor este de a filtra limfa inainte de a reintra in sistemul circulator. Desi volumul lor poate diminua sau creste in timpul vietii, orice ganglion distrus nu se va regenera. Ganglionul are un vas limfatic aferent care aduce limfa nefiltrata. Aici sunt indepartate deseurile. Intr-un alt sector al ganglionului limfocitele distrug patogenii prezenti (tumefierea ganglionara in infectii). Ganglionii retin si distrug si celulele canceroase pentru a controla cancerul pina cind sunt depasiti de acesta. Limfa filtrata paraseste ganglionul prin vasul limfatic eferent pentru a reveni in sistemul circulator venos. Limfa este filtrata si de splina si timus inainte de a intra in sistemul venos. (2) (8) (4)

Zonele de drenaj

Sistemul limfatic dreneaza in doua zone de drenaj separate si inegale. Zona dreapta de drenaj curata bratul drept si toracele, iar zona stinga curata toate celelalte zone ale corpului incluzind picioarele, trunchiul inferior, trunchiul superior sting si bratul sting.

Cauze si factori de risc

Cauzele congestiei limfatice sau ale circulatiei limfatice deficitare cuprind alimentatia incorecta, stilul de viata dezordonat, infectiile recurente, traumatismele si interventiile chirurgicale (tesuturi cicatriciale si adeziuni), stresul emotional, toxinele din mediul inconjurator, dezechilibrele hormonale si procesele normale ale imbatrinirii. (5), (3)

Un sistem limfatic deficitar poate determina:
-sini fibrochistici si durerosi
-edem si retentie excesiva de apa
-cancer, boli cardiace
-conditii autoimune
-acuze digestive, raceli frecvente, gripa si probleme ale sinusurilor
-circulatie deficitara venoasa a picioarelor
-fatigabilitate, celulita. (4) (1)
Cea mai frecventa cauza a obstructiei limfatice este inlaturarea sau tumefierea ganglionilor limfatici.

Cauzele obstructiei limfatice cuprind:
-infectii cu paraziti cum este filariaza
-traumatisme, terapia cu radiatii
-infectiile cutanate (celulita mai frecventa la obezi)
-interventiile chirurgicale si tumorile. (1)

Semne si simptome

Capacitatea diminuata a vaselor limfatice de a colecta si transporta limfa caracterizeaza un spectru larg de boli mostenite si dobindite. Staza limfatica este asociata cu afectarea traficului celulelor imune, modificari inflamatorii locale si o propensitate crescuta a infectiilor, determinind adesea leziuni severe ale organelor sau tesuturilor din zona de drenaj. Cea mai usor de recunoscut consecinta a incompetentei circulatiei limfatice este prezenta edemului caracteristic al tesuturilor denumit limfedem. (9)

Simptomele si semnele unei circulatii limfatice deficitare cuprind:
-imposibilitatea de a lupta cu infectiile sau infectii bacteriene si virale recurente
-oboseala cronica care nu se amelioreaza dupa somn si repaus
-ganglioni limfatici tumefiati constant
-splenomegalie, discomfort subcostal sting
-circulatie venoasa si arteriala deficitara
-prurit corporal generalizat care nu este asociat unei conditii cutanate sau pielii uscate
-perspiratie excesiva
-hipertensiune sistolica
-alergii si sinuzite. (11)

Aspectul pielii si circulatia limfatica deficitara

Imunitatea scazuta si circulatia deficitara limfatica pot afecta aspectul pielii. Un drenaj limfatic deficitar este o cauza a problemelor pielii precum: acneea, edemul, roseata, comedoanele si cearcanele. (6)

Cancerul si circulatia limfatica deficitara

Sistemul limfatic este critic pentru supravegherea corpului impotriva cancerului. Limfaticele sunt una dintre cele mai folosite cai de migrare a celulelor canceroase in corp. Ganglionii limfatici sunt primul sediu al filtrarii celulelor canceroase, astfel o circulatie limfatica deficitara nu va permite ganglionilor sa filtreze si sa distruga eficient cancerul. (11) (4)

Infectiile/HIV si circulatia deficitara

Infectia HIV si SIDA sunt direct legate de sistemul limfatic. Capacitatea de a controla eficient HIV necesita o circulatie limfatica optima care sa permita realizarea unui numar crescut de limfocite NK care sa lupte impotriva virusului.

Inflamatia, autoimunitatea si sistemul limfatic

Bolile inflamatorii si autoimune cum este artrita reumatoida si lupusul sistemic eritematos, sclerodermia, granulomatoza Wegener si altele sunt asociate cu o circulatie limfatica lenta si incarcata de toxine si antigeni. Excesul de antigeni continuti de limfa nefiltrata eficient permite initierea proceselor inflamatorii. Sistemul limfatic guverneaza sistemul imun al corpului care formeaza anticorpii pentru a proteja corpul impotriva virusurilor, bacteriilor, fungilor si a altor elemente straine denumite antigene. Cu cit limfa este incarcata cu antigenele pe care le filtreaza in mod normal cu atit creste riscul de a dezvolta auto-anticorpi fata de tesuturile proprii si antigenele depozitate in acestea. (11) (8)

Digestia, functia pulmonara si circulatia limfatica deficitara

Insuficienta limfatica a organelor interne este o problema particulara copiilor nascuti cu malformatii limfatice dar si a persoanelor care au o dieta dezordonata din care lipsesc: vitaminele, mineralele si legumele verzi. De exemplu, afectarea circulatiei limfatice digestive duce la malabsorbtie, ascita, malnutritie, disfunctie imuna si deces prematur. Limfangiectazia pulmonara poate determina tulburari de vedere, dificultati de deglutitie si respiratie, oboseala cronica. (8)

Diagnostic

Diagnosticul afectiunilor vaselor limfatice se bazeaza in mare pe examenul fizic. Daca diagnosticul ramine sub semnul intrebarii, prezenta insuficientei vasculare limfatice poate fi stabilita prin imagistica incluzind limfoscintigrafia cu radionuclid, RMN si CT axiala. (9)
Studiile de laborator cuprind evaluarea profilului lipidic, proteic, a marcherilor de inflamatie si o hemoleucograma completa.
limfedemul este recunoscut prin caracteristicele sale fizice incluzind pielea similara coajei de portocala, fibroza cutanata si semnul Stemmer pozitiv (imposibilitatea de a ciupi pielea la baza degetelor membrului afectat). Desi edemul cu godeu (sever) poate lipsi, se considera in mod gresit ca prezenta godeului exclude originea limfatica a edemului. Totusi, in majoritatea cazurilor semnul principal al limfedemului este prezenta ingrosarii cutanate si subcutanate, care identifica patogeneza limfatica a formarii edemului. (9) (5)
Limfografia cu contrast a fost abandonata in favoarea limfoscintigrafiei indirecte cu radionuclid. Procedura necesita injectarea intradermica sau subcutanata a unui trasor radioactiv. Criteriile pentru diagnosticul disfunctiei limfatice cuprind vizualizarea intirziata, asimetrica sau absenta a ganglionilor limfatici regionali, a canalelor limfatice, colateralelor limfatice, structuri limfatice intrerupte si anormale.
Analiza prin impedanta electrica este o tehnica noua de diagnostic pentru evaluarea clinica a limfedemului. Tehnica faciliteaza cuantificarea noninvaziva a fluidului extracelular in extremitati. (9)

Tratament

Exista citeva metode de a debloca un sistem limfatic deficitar. Deoarece limfa nu are un organ care sa o pompeze prin corp, vasele limfatice se bazeaza pe contractia muschilor. Astfel cea mai buna metoda de a curata sistemul limfatic este activitatea fizica: yoga, dansul, saritul pe o minitrambulina sau masajul.
Alte metode de a curata sistemul limfatic cuprind hidratarea corecta, curatarea principalelor organe ale corpului (rinichi, colon, ficat). Scaderea nivelului toxinelor din corp va reduce lucrul sistemului limfatic, permitindu-i optimizarea. (4)

Masajul limfatic

Drenajul limfatic este o terapie manuala delicata, ritmica, care creste circulatia limfei prin corp. Aceasta tehnica subtila foloseste o miscare de pompa repetitiva care misca pielea in directia fluxului de limfa (majoritatea retelei limfatice se afla imediat sub piele). Intinderea pielii stimuleaza limfangioanele sa se contracte mai des imbunatatind circulatia limfei. Drenajul limfatic este efectuat intr-o maniera precisa pentru a activa fluxul limfatic care va elibera congestia tisulara si va stimula sistemul imun. Circulatia limfatica poate fi crescuta de 6-10 ori fata de standard ca rezultat al unei singure sedinte de drenaj limfatic. (4), (5)
Tehnica a fost folosita inca din 1930 si este o practica standard in Europa. Este recomandata constant femeilor care au suferit o mastectomie pentru a diminua limfedemul. Drenajul limfatic este o terapie adjuvanta excelenta oricarei interventii chirurgicale, deoarece reduce edemul, creste timpul de vindecare a plagilor si initiaza o cicatrizare corecta si estetica. Drenajul limfatic poate fi efectuat la doar 24 de ore de la operatie. (7)
O sedinta de drenaj limfatic incepe intotdeauna de la git unde sunt concentrati ganglionii limfatici si vasele limfatice mari. Dupa git se trateaza abdomenul pregatind trunchiul pentru fluidul in exces primit de la membre. Trunchiul trebuie curatit inainte de tratarea membrelor afectate. Dupa ce se trateaza trunchiul se trece la zona afectata, cel mai adesea membrele inferioare cu limfedem.
Pentru pacientii cu limfedem, cind drenajul limfatic este complet, membrul afectat este bandajat cu bandaje scurte elastice. Acestea au o faza activa si una pasiva, astfel nu aplica presiune continua. Faza de repaus este importanta pentru circulatia corecta. Bandajarea este o parte vitala a tratamentului limfedemului. Acestea previn reacumularea fluidului in zona afectata si ajuta la reabsorbtia fluidului existent. Bandajele ramin minim peste noapte si ideal pina la urmatoarea vizita la terapeut.
Pacientii cu limfedem trebuie sa participe la propria terapie prin efectuarea unor exercitii simple. Ridicarea membrului afectat, efectuarea unor miscari circulare, flectarea genunchiului sau a cotului sunt exercitii simple dar eficiente. (4)
Pielea cu limfedem poate fi foarte sensibila si predispusa la infectii si fisuri. Aceasta trebuie protejata prin folosirea unui emolient hipoalergenic. (5)

Terapia electrolimfatica

Este un tratament preventiv si curativ bazat pe fizica quantica. Terapeutul foloseste un generator de impulsuri electrice care genereaza ioni negativi care rup aglomerarile de proteine din vasele limfatice, deblocindu-le. Se pare ca aceasta terapie este de 12 ori mai eficienta decit drenajul limfatic manual, ajungind la zone anatomice in care terapia manuala nu are posibilitatea. Terapeutii sustin ca terapia ajuta la eliminarea ridurilor, creste vitalitatea, imunitatea, ajuta la eliminarea conditiilor cronice asociate imunitatii cum este artrita reumatoida si lupusul si amelioreaza fibromialgia, oboseala cronica, artralgiile, problemele sinilor si ale prostatei si retentia de apa.
Electroterapia limfatica este contraindicata in cazul gravidelor, pacientilor cu pacemaker, boli terminale sau medicatii complexe. (5) (6)

Periajul uscat al pielii

Fluxul limfatic poate fi incurajat inspre directia corecta prin periajul delicat al pielii, folosind o perie naturala. Se va peria fiecare picior pe ambele fete laterale, toracele si bratele cu miscari orientate inspre inima. Aceasta terapie poate fi efectuata cite 5-10 minute zilnic. (5) (6)
S-a dovedit stiintific ca multe din aceste tehnici de drenaj limfatic diminua celulita si imbunatateste aspectul pielii, reduc edemul limfatic si inflamatiile. Poate reduce cefalea, stresul si hormonii de stress, deoarece lucreaza asupra sistemului simpatic. (7)

Regimul alimentar

Alaturi de drenajul limfatic, consumul unor cantitati mari de apa, o dieta alimentara sanatoasa care sa nu produca multe deseuri, respiratiile abdominale profunde si exercitiile fizice sunt metode eficiente pentru a sustine circulatia limfatica.
Magneziul si calciul impreuna ajuta contractia muschilor si indirect contractia vaselor limfatice. (5) (6) Suplimentele sau ceaiurile cu asparagus, ceai verde, papadie sau urzica ajuta la spalarea rinichilor si detoxifierea organismului fara a pierde si mineralele prin urina. Restrictia grasimilor alimentare, cuplata cu suplimentarea trigliceridelor cu lant mediu poate reduce marcat necesitatea producerii limfei viscerale, acest abord fiind util mai ales in enteropatia prin pierdere de proteine unde exista efuziuni chiloase.) (6)

Terapia farmacologica

Aplicarea medicamentelor a fost absenta din strategiile terapeutice pentru circulatia limfatica deficitara. In general abordurile medicamentoase au fost controversate. Coumarina a fost raportata a avea unele beneficii in limfedem. Efectul sau teoretic este asupra macrofagelor cutanate si proteolizei locale. Medicamentul stimuleaza si alte celule imune si promoveaza resorbtia proteinelor. Coumarina este insa considerata experimentala, mai ales datorita hepatotoxicitatii derivate din administrarea sistemica. A fost propus un rol terapeutic al seleniului, flavonoidelor si a altor antioxidanti, dar fara date experimentale de sustinere. (8) (9)
Terapia diuretica are un rol mic sau chiar absent in tratarea circulatiei limfatice deficitare izolate, deoarece patogeneza edemului se bazeaza pe presiunile oncotice interstitiale ridicate determinate de macromolecule, si mai putin pe retentia inadecvata de apa si electroliti. Totusi, in cazurile in care presiunea hidrostatica este de asemenea ridicata, cum este sindromul postflebitic cu hipertensiune, dozele mici de thiazidice pot juca un rol benefic complementar in tratamentul limfedemului. (10)

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul insuficient pe parcursul săptămânii nu poate fi compensat în weekend
  •