Chist sebaceu infectat
Autor: Dr. Purtan Teodora
Chistul sebaceu este reprezentat de o formațiune chistică benignă, nodulară, dezvoltată la nivelul pielii, în grosimea dermului, la nivelul glandelor sebacee, structuri aflate la baza firului de păr.
Chistul sebaceu este, de regulă, localizat la nivelul feței, a scalpului, pe spate sau la nivelul gâtului, prezintă diametrul maxim de 15 cm, se reface repede în urma extirpării chirurgicale, iar prin manipulare se poate suprainfecta prin ruperea cămășii chistice, cu apariția locală a semnelor clinice inflamatorii. Tocmai din acest motiv, se recomandă evitarea traumatizării sale.
De cele mai multe ori, chistul sebaceu este lipsit de manifestări clinice, singura dovadă a existenței sale fiind reprezentată de apariția unei formațiuni mobile, nodulare, la nivel subcutanat. Chistul sebaceu devine simptomatic doar în contextul infectării sale. [1], [2], [3]
De ce apare chistul sebaceu infectat
Glandele sebacee sunt localizate în grosimea dermului, în vecinătatea firelor de păr și la baza acestora. Glandele sebacee au rolul de a secreta sebumul, care este eliminat ulterior prin intermediul orificiulu glandular și are rolul de a forma un strat protector la suprafața pielii, pentru a preveni localizarea la nivel local a diferiților agenți patogeni (microbi, paraziți sau fungi).
Pe lângă aceasta, stratul de sebum localizat pe suprafața pielii are rolul de a o proteja impotriva umidității crescute și a temperaturilor extreme.
Principalul mecanism patogenic implicat în apariția chistului sebaceu este obstrucția glandelor sebacee, cu acumularea intraglandulară a cantității de sebum secretată.
Pot fi descriși însă și anumiți factori de risc care pot favoriza apariția chistului sebaceu:
- Realizarea antrenamentului fizic în spații închise (datorită expunerii la temperaturi ridicate și a umidității crescute, prin sudorație)
- Modificările hormonale apărute în adolescență
- Traumatismele pielii
- Dislipidemiile
- Diferite tipuri de afecțiuni ale sistemului endocrin
- Prezența acestei afecțiuni în istoricul personal sau familial.
Chistul sebaceu infectat poate apare prin manipularea și traumatizarea acestuia de către pacient. De asemenea, în contextul traumatizării frecvente a formațiunii nodulare, factorii favorizanți, amintiți anterior, prezintă și ei un rol deosebit în infectarea acesteia. [1], [2], [3]
Semne clinice specifice chistului sebaceu infectat
Chistul sebaceu infectat se caracterizează din punct de vedere clinic prin înroșirea și umflarea zonei în care este localizat, cu apariția căldurii și a durerii locale, de intensitate ușoară sau moderată, cu caracter pulsatil. În acest context, la exprimarea formațiunii nodulare po fi eliminate secreții purulente, de culoare alb-cenușie, cu caracter brânzos, urât mirositoare.
Uneori, bolnavul în cauză poate acuza doar apariția unei sensibilități locale la atingere.
Chistele sebacee de dimensiuni mari (10-15 cm) sunt asociate riscului crescut de fistulizare. [1], [2], [3]
Diagnostic chist sebaceu
Cu toate că chistul sebaceu este o afecțiune dermatologică, de cele mai multe ori diagnosticul este pus de către medicul anatomopatolog, pe baza caracterelor macroscopice (decelabile cu ochiul liber) și microscopice evidențiate.
Astfel, putem afirma faptul că, diagnosticul de chist sebaceu este, predominant, histopatologic.
La examinarea macroscopică (cu ochiul liber), chistul sebaceu infectat apare sub aspectul unei formațiuni nodulare, de formă ovoidală sau sferică, cu diametrul cuprins între 2-3 mm și 10-15 cm, mobilă în raport cu planurile profunde, de consistență elastică, cu prezența edemului și a eritemului lezional (umflarea și înroșirea leziunii), specifice inflamației locale existente. La secționare pot fi eliminate secrețiile purulente, de culoare gri-albicioasă, brânzoase, urât mirositoare.
La examinarea microscopică poate fi decelată prezența unei formațiuni chistice la nivelul glandelor sebacee, în grosimea dermului, cu infiltrat inflamator și congestie vasculară.
Pe lângă examenul histopatologic, mai poate fi folosită tomografia computerizată, care permite examinarea conținutului chistic. [1], [2], [3]
Tratament chist sebaceu infectat
Tratamentul chistului sebaceu este chirurgical, se desfășoară sub anestezie locală și constă în realizarea unei incizii la nivelul zonei de localizare a acestuia, extirparea chirurgicală a formațiunii nodulare și sutura plăgii chirurgicale. Îndepărtarea firelor de sutură trebuie realizată la șapte zile pentru inciziile efectuate la nivelul feței, respectiv 14 zile în cazul inciziilor realizate în celelalte zone de localizare ale chistului sebaceu.
Pentru a preveni reapariția formațiunii nodulare se recomandă îndepărtarea chirurgicală a glandei sebacee afectate în totalitate.
În cazul chistului sebaceu infectat, tratamentul chirurgical prezintă o dificultate ușor crescută, din cauza conexiunilor realizate între glanda sebacee afectată și țesutul înconjurător inflamat. Astfel, excizia completă este mult mai dificil de realizat. Pe lângă aceasta, în cazul chistului sebaceu infectat este contraindicată suturarea tegumentului în urma exciziei chirurgicale și astfel, cicatricea postoperatorie este mult mai mare față de cea realizată în cadrul intervenției chirurgicale pentru chistul sebaceu neinfectat.
În majoritatea cazurilor, tratamentul chirurgical efectuat în contextul chistului sebaceu infectat este asociat cu administrarea de antibiotice cu spectru larg, pentru a preveni apariția unei complicații inflamatorii (precum stările septice, etc.). [1], [2], [3]
Evoluție. Prognostic
Chistul sebaceu infectat are un prognostic în cele mai multe cazuri favorabil, fără complicații.
În urma extirpării chirurgicale a chistului sebaceu afectat poate apărea o scugere seroasă de la nivelul plăgii operatorii, care persistă pentru două sau trei zile.
Din cauza faptului că excizia chirurgicală a chistului sebaceu infectat este mult mai dificilă, riscul de eliminare parțială a capsulei chistice este foarte mare și astfel poate fi înregistrată reapariția fomațiunii nodulare la o perioadă cuprinsă între trei și șase luni de la efectuarea tratamentului chirurgical. [1], [2], [3]
- Sindrom iritativ uretral
- Chist sebaceu!
- Chist sebaceu
- Chist cutanat pilonidal
- Chist sebaceu suprainfectat
- Chist sebaceu obraz
- Chist sebaceu
- Ajutor - operatia de chist sebaceu este putin inflamata si tare