ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Logopedie Logopedie Bucuresti

Limbajul bolilor

Autor: Cristina Negoita
Pentru multi dintre noi bolile somatice reprezinta o intruziune nedorita care ne afecteaza activitatile zilnice. Din pacate, prea putini dintre noi se gândesc la beneficiile pe care aceste boli ni le aduc si si mai putini sunt capabili sa le recunoasca.

Bolile sunt modalitatea prin care corpul nostru ne transmite diferite mesaje de alarma si ne avertizeaza asupra necesitatii de a produce schimbari. Pentru cei bolnavi este greu de acceptat faptul ca trupul nostru poate fii influentat de modul în care psihicul nostru functioneaza. A-ti asuma responsabilitatea bolii este nu doar dificil, dar aproape imposibil. De fapt, marea problema care apare adesea în terapia psihologica consta în a învata clientul sa devina responsabil de propriile actiuni si nu în ultimul rând de propriile probleme. Exista o multitudine de modalitati de care nu suntem constienti si prin care transmitem, în mod involuntar, lucruri pe care mintea noastra constienta nici macar nu stie ca le stie.

Bolile reprezinta limbajul secret la mintii noastre necunoscute. Ele vin din acel locsor al mintii noastre in care noi nu avem acces constient si in care putem intra doar atunci cand ne aflam in stari modificate de constiinta. Inconstientul nostru, care este rezervorul nesecat de dorinte si nevoi, de resurse si autosabotori, este cel care ne vorbeste prin vis dar si prin boala.

Oferim de prea multe ori explicatii medicale si stiintifice imbolnavirilor corpului nostru si de prea putine ori ne gandim care este de fapt semnificatia acestor boli. Prea des incercam sa ne explicam fenomene si cautam cauza lucrurilor si prea rar ne dorim sa intelegem mesajul pe care acestea il ascund de fapt in subtext.

Imbolnavirile corpului nostru, chiar si cele accidentale sunt de foarte multe ori provocate de dificultati acumulate de mintea si sufletul nostru, caci de multe ori ceea ce tinem ascuns adanc inauntru poate iesi afara doar prin intermediul corpului nostru.

Cel mai adesea putem observa folosirea acestui limbaj la copiii nostri. Acestia pot suferi o reala durere de cap atunci cand nu vor sa mearga la scoala sau pot crea boli precum otita sau miopia atunci cand refuza sa vada sau sa auda certuri sau neintelegeri intre parinti. Ei se pot sufoca in crize de astm atunci cand simt ca mama lor este prea aspru controlata de sotul ei sau pot suferi de alergii si urticarii cand vor sa arate ca resping ceva ce nu le convine.

Este poate ciudat pentru multi dintre noi sa ne gandim astfel la boli. Asta ar insemna ca modul in care noi gandim ne poate face sa ne imbolnavim sau nu. Avem deci capacitatea sa controlam starea noastra de sanatate si sa o influentam asa cum ne dorim. Lucrurile nespuse, emotiile ferecate inlauntrul nostru pot fii scoase in afara fie prin vorbe fie prin imbolnaviri. Este alegerea noastra ce pastram.

De multe ori este bine sa ne gandim ca intr-un cufar deja plin, care este cufarul mintii noastre, este putin probabil sa mai putem adauga noi cadouri.
Este bine ca din cand in cand sa facem curat si sa sortam acele lucruri care ocupa mintea noastra, sa descoperim chiar si ce sta asezat pe fundul cufarului, pentru a putea sa scapam de ceea ce este rau, urat sau stricat si sa facem loc unor noi lucruri pe care le putem cu adevarat folosi. De abia atunci putem renunta la boala, caci atunci vom putea spune cu adevarat ce simtim si credem.
 
Programare