ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Hipnoza – calea catre vindecare

Autor: Cristina Negoita
Hipnoza este pentru multe persoane un procedeu misterios prin care o persoana, cu forte supranaturale sau prin mijloace necurate, dobandeste controlul asupra mintii si vointei noastre, determinandu-ne sa facem lucruri pe care nu le dorim si sa ne pierdem controlul.
Modul in care hipnoza este promovata in mass/media a facut din ea un procedeu controversat, de care multi se tem si pe care multi il evita. Pentru altii, dimpotriva, hipnoza este considerate un panaceu universal care vindeca orice problema.
Care este insa realitatea despre hipnoza si care sunt efectele acesteia? Iata o intrebare la care voi incerca sa raspund cat mai clar in randurile urmatoare.
Hipnoza este o tehnica utilizata in psihoterapie pentru a produce o stare modificata de constiinta. Acest lucru inseamna ca persoana aflata in transa hipnotica va avea o stare diferita de cea comuna, cotidiana dar diferita si de somn.
Multi dintre noi experimentam fenomene de transa in mod obisnuit, fara a le numi sau interpeta ca atare. Transele cotidiene sunt frecvente si cunoscute de orice persoana in parte. Cui nu I s-a intamplat sa priveasca la televizor atat de concentrat incat sa nu auda ca este strigat sau sa raspunda cu intarziere intrebarilor celor din jur. Cati dintre noi nu am fost atat de adanc absorbiti de lecturarea unei carti incat sa traim emotii intense si sa ne confundam cu personajul cartii si trairile lui. Cate persoane care sofeaza in mod frecvent continua sa fie atente si sa constientizeze fiecare miscare pe care o face atunci cand incetineste sau accelereaza, schimband vitezele masinii, coordonanad volanul si asigurandu-se in acelasi timp in oglinzi. Toate aceste moment sunt exemeple de concentrare si focusare a mintii catre anumite activitati sau actiuni ce presupun ingustarea campului perceptiv pentru stimuli ce nu au legatura cu actiunea pe care o intreprindem, adica, exemple de transa.
In termeni comuni transa poate fi explicate ca un process de absorbire interioara si focusare exclusiv pe o experienta din launtrul nostru. Aceasta experienta poate fi creata cu ajutorul unui terapeut prin hipnoza sau de noi insine prin auto-hipnoza. Scopul acestui process este acela de a accesa resursele pentru depasirea unei dificultati. Aceste resurse au nevoie de o atentie speciala si de o concentrare aparte pentru a putea fi accesate si utilizate in depasirea unor situatii problematice.
Fenomenul de transa este cunoscut si exersat de corpul si mintea noastra de-a lungul vietii in diferite ocazii, cu toate ca noi nu suntem constienti de acest fapt. De multe ori, avem tendinta de a ne “autohipnotiza”, indoctrinandu-ne pe noi insine cu credinte irationale, cu ganduri negre si presupuneri catastrofice despre viitor sau despre altii. Pierzand din vedere alte aspect ce tin de realitate si contrazic propriile noastre ganduri, noi ne autoconvingem sa dam crezare unei gandiri distorsionate, care ne afecteaza in plan emotional dar si relational.
Prin intermediul hipnozei terapeutul ghideaza procesele cognitive intr-o noua maniera, provocand noi asocieri mentale, noi modalitati de a privi lucrurile. Hipnoza in sine nu vindeca dar poate crea premisele vindecarii pentru ca faciliteaza o noua stare, propice acestui process.
Pentru orice persoana utilizarea hipnozei pentru sine poate fi o experienta de descoperire si inceputul unui nou drum. Oricine poate beneficia de multiplele avantaje ale hipnozei, atata timp cat priveste acest proces in mod realist, fara asteptari exagerate sau temeri nefondate. Apeland la inteligenta, creativitatea si abilitatea de a trai experiente noi, orice persoana poate ajunge sa invete auto-hipnoza sau poate practica hipnoza in cabinetul unui terapeut abilitat in acest sens.
 
Programare