Celulita infectioasa

©

Autor: Redacția ROmedic

Celulita infectioasa

Celulita infectioasa reprezinta inflamatia acuta a pielii insotita durere, eritem (roseata), tumefactie si caldura locala. Celulita infectioasa poate fi produsa de bacterii patogene externe, dar si de microbiota indigena care colonizeaza tegumentul si anexele acestuia (S.aureus, S.pyogenes). Anamneza minutioasa poate orienta asupra diagnosticului etiologic, deoarece patogenii externi ocupa locuri unice in natura. Solutiile de continuitate reprezinta poarta de intrare a bacteriilor in piele (taieturi, intepaturi, muscaturi, incizii chirurgicale).


Infectia cu S.aureus se raspandeste de la un focar central limitat (abces, foliculita), in timp ce infectia produsa de S.pyogenes, este o inflamatie difuza, ce se extinde mult mai rapid, isotita de febra si adenopatie satelita.


Interventiile chirurgicale pentru prelevarea unor fragmente din vena safena, pot fi urmate de celulita streptococica. Streptococii pot sa produca celulita infectioasa si la pacientii cu limfedem cronic (elefantiazis). La indivizii cu diabet zaharat celulita infectioasa este produsa in mod frecvent de streptococul de grup B iar la copil, celulita periorbitara este cauzata de Haemophilus influenzae;raspandirea infectiei cu H.influenzae poate fi contracarata prin vaccinare.

 

Exista si alte situatii in care anumite bacterii pot cauza celulita infectioasa; aceste infectii apar in situatii caracteristice, incat o anamneza atenta poate identifica cu precizie cauza. De exemplu, celulita infectioasa care apare in urma muscaturii de pisica sau de caine, este determinata cel mai frecvent de Pasteurella multocida, Staphylococcus intermedius sau Capnocytophaga canimorsus, la care se adauga o varietale larga de microorganisme anaerobe (inclusiv in cazul muscaturii de om). Speciile de Pasteurella sunt rezistente la nafcilina si dicloxacina dar sensibile la chinolone, tetraciclina si eritromicina. Infectiile asociate cu muscaturile de animal sau om, pot fi tratate cu succes prin administrarea de ampicilina si cefotixina.

 

P.aeruginosa patrunde in piele in urma unui traumatism unghial (atunci cand cineva este calcat pe picior = „sindromul pantofului transpirat”); bacteria poate cauza trei tipuri de infectie: ectima gangrenosum, foliculita si celulita consecutiva unei plagi penetrante. Tratamentul presupune in mod obligatoriu, drenajul chirurgical al colectiilor purulente. Empiric (pana la aflarea rezultatelor antibiogramei) poate fi utilizat un aminoglicozid, o cefalosporina de generatia a III-a, o penicilina (semisintetica) sau o fluorochinolona.


Pacientii spitalizati si cei imunocompromisi (infectia HIV), sufera cel mai adesea de celulita infectioasa cu bacili gram-negativi (inclusiv P.aeruginosa). In astfel de cazuri, se recomanda efectuarea culturilor si a antibiogramei, deoarece flora intraspitaliceasca este una multidrog rezistenta.


Din cele de mai sus, retinem ca etiologia celulitei infectioase poate fi stabilita prin anamneza; acolo unde exista o solutie de continuitate, se pot recolta probe pentru culturi; in unele situatii este dificil de identificat agentul cauzal, deoarece punctiile cu ac din centrul lezional vor conduce la pozitivarea culturilor doar intr-o cincime din cazuri. Dimensiunea leziunii nu se coreleaza cu un numar crescut de bacterii, inflamatia axtinzandu-se prin actiunea toxinelor microbiene sau prin intermediul mediatorilor inflamatori ai gazdei.

 

Factorii de risc pentru celulita infectioasa

Persoanele care prezinta un risc crescut de aparitie a celulitei infectioase sunt cei care sufera de unele afectiuni:

  • diabet
  • circulatie periferica deficitara
  • afectiuni hepatice - hepatita cronica sau ciroza
  • boli de piele - eczema, psoriazis, afectiuni care provoaca leziuni cutanate: varicela sau acnee
  • intepaturi de insecte
  • utilizarea medicamentelor imunosupresive sau a corticosteroizilor


Simptomele celulitei infectioase

In mod frecvent celulita infectioasa afecteaza membrele inferioare, dar poate sa apara in orice regiune a corpului. Primele simptome ale celulitei infectioase sunt roseata si durerea localizate la o zona a pielii. Aceste simptome sunt cauzate atat de bacteriile responsabile de infectie, cat si de reactia organismului, in scopul de a opri infectia. Pielea infectata devine fierbinte, usor umflata si se prezinta asemenea unei coji de portocala. Vezicule cu lichid apar uneori pe portiunea de piele afectata.

La majoritatea pacientilor cu celulita infectioasa, se instaleaza febra, frisoanele, tahicardia, cefaleea, hipotensiunea arteriala si confuzia mentala. Se observa in general o stare de indispozitie generala. Pe masura ce infectia se raspandeste, ganglionii limfatici se maresc - limfadenita.

Daca celulita infectioasa afecteaza aceeasi zona in mod repetat - in special membrele inferioare - vasele limfatice pot fi afectate, provocand o umflare permanenta a tesuturilor afectate.
Alte simptome ale infectiei sunt oboseala, durerile musculare (mialgii), greata si varsaturi, durerile articulare.

Cauze si factori de risc pentru celulita infectioasa

Cauzele celulitei

Celulita infectioasa poate fi provocata de diferite bacterii, dintre care cele mai comune sunt streptococii. Acestia se raspandesc cu rapiditate la nivelul pielii, deoarece produc enzime care impiedica limitarea infectiei la o anumita portiune de tesut. Infectia cu stafilococ poate fi de asemenea o cauza a celulitei, in special in urma unor intepaturi, muscaturi, sau rani.

Bacteriile patrund in piele prin mici leziuni ale epidermei, rezultate in urma unor zgarieturi, intepaturi, arsuri sau boli de piele (dermatite). Zonele de piele afectate de edeme sunt deosebit de vulnerabile.

Factorii de risc

Persoanele care prezinta un risc crescut de celulita infectioasa sunt cei care sufera de unele afectiuni:

  • diabet
  • circulatie periferica deficitara
  • afectiuni hepatice - hepatita cronica sau ciroza
  • boli de piele - eczema, psoriazis, afectiuni care provoaca leziuni cutanate: varicela sau acnee
  • intepaturi de insecte
  • utilizarea medicamentelor imunosupresive sau a corticosteroizilor


Tratament si prevenire

Tratamentul precoce cu antibiotice poate preveni raspandirea infectiei in sange sau organe. In cazurile usoare de celulita infectioasa, antibioticele sunt administrate pe cale orala. In schimb, in oricare dintre urmatoarele situatii, antibioticele sunt administrate pe cale intravenoasa:
  • infectia este severa, se raspandeste cu rapiditate sau este insotita cu rapiditate
  • pacientul este un copil sau un varstnic
  • pacientul sufera si de alte afectiuni medicale
  • infectia afecteaza regiuni extinse de piele
 
In acest caz, tratamentul necesita spitalizarea pacientului, tinut sub observatie stricta.

Zona afectata trebuie imobilizata, in masura posibilului si tinuta la un nivel mai ridicat fata de restul corpului pentru a reduce umflarea. Pansamentele reci aplicate in zona infectata pot reduce simptomele, iar durerea poate fi calmata cu ajutorul analgezicelor.

Chiar daca simptomele celulitei infectioase dispar de obicei dupa cateva zile de terapie antibiotica, tratamentul trebuie continuat timp de 10 zile.

Prevenire

Evitati producerea leziunilor pielii purtand echipament de protectie adecvat. Daca totusi va raniti, spalati rana cu apa si sapun si urmariti vindecarea sa in urmatoarele zile. Unele rani prezinta un risc crescut de infectare – muscaturile de animale, intepaturile, ranile adanci, in care au patruns particule de praf, arsuri sau degeraturi.

De asemenea, curatarea riguroasa a pielii si respectarea igienei personale sunt foarte importante. Observati din timp semnele unei infectii la nivelul pielii: daca o zona este rosie, fierbinte si dureroasa este foarte posibil sa aveti nevoie de tratament.

Starea generala de sanatate si controlarea bolilor cronice joaca un rol important in preventia celulitei infectioase. Un organism sanatos este capabil sa lupte mai usor impotriva multiplicarii bacteriilor, in timp ce un organism slabit este predispus la aparitia infectiilor.

Data actualizare: 11-11-2013 | creare: 10-05-2007 | Vizite: 88503
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Funcţia de „barieră” a pielii - cum o susținem?
  •