Carența de vitamină P (rutinul)

©

Autor:

Vitamina P, cunoscută și sub denumirea de „rutin”, aparține grupului flavonelor, fiind alcătuită dintr-un complex de substanțe cu proprietăți antioxidante, derivate din plante, numite „flavonoide” (precum citrina, hesperidina și rutina).

Vitamina P îndeplinește următoarele funcții în organism:

  • asigură absorbția vitaminei C de la nivelul tubului digestiv
  • asigură integritatea, permeabilitatea și elasticitatea peretelui vascular
  • previne formarea varicelor și apariția altor tulburări circulatorii
  • întrerupe procesul de formare a plăcilor de aterom la nivelul pereților vasculari și previne instalarea aterosclerozei (prin scăderea nivelului seric al colesterolului)
  • menține fermitatea țesuturilor prin formarea de colagen
  • prezintă efect hepatoprotector, antispastic, antiinflamator și antitumoral
  • intervine în apărarea antiinfecțioasă (în mod special antivirală) a organismului
  • favorizează scăderea tensiunii arteriale și eliminarea bilei de la nivelul colecistului.


În cadrul organismului uman, vitamina P acționează sinegic cu vitamina C, asigurând economisirea acesteia din urmă.

Necesarul zilnic de vitamină P este cuprins între 10 și 20 miligrame. Absorbția vitaminei P în rganism se realizează de la nivelul mucoasei intestinale, iar eliminarea sa se produce pe cale urinară sau prin transpirație.

Deși rar diagnosticat în practica medicală, carența de vitamină P poate duce la alterarea calității prin manifestările clinice asociate și poate favoriza instalarea diferitelor tipuri de hemoragii, unele chiar cu evoluție severă (precum hemoragia cerebrală, hemoragia retiniană). [1], [2], [3], [4]

Carența de vitamină P (rutinul) - cauze

Carența de vitamină P apare în contextul următoarelor afecțiuni sau condiții patologice:

  • diete alimentare restrictive, sărace în vitamina P și C
  • malnutriția
  • malabsorbția
  • sarcina
  • alăptarea
  • dializa
  • scorbutul
  • anorexia
  • rezecțiile intestinale
  • boala Crohn
  • sprue tropical
  • intoxicații
  • anumite afecțiuni endocrine. [1], [2], [3], [4]


Manifestări clinice asociate carenței de vitamină P

Carența de vitamină P duce la apariția tulburărilor de permeabilitate capilară, prin scăderea tonusului vaselor capilare, cu apariția frecventă, spontană sau după mici traumatisme, a hemoragiilor sub diferite forme, precum peteșii, purpură, hematoame, echimoze, gingivoragii, epistaxie etc. Rareori, deficitul de vitamină P poate favoriza apariția unor hemoragii interne, mult mai severe, precum hemoragii retiniene, gastrice sau cerebrale.

Alături de sindromul hemoragic, deficitul de vitamină P poate favoriza apariția durerii de membre inferioare în timpul mersului sau a slăbiciunii musculare generalizate.

Pe lângă aceste manifestări clinice, tabloul clinic al deficitului de vitamină P poate fi dominat și de alte simptome specifice bolii de fond. [1], [2], [3], [4]

Diagnosticarea carenței de vitamină P

Carența de vitamină P poate fi evidențiată prin intermediul anumitor teste de laborator, precum determinarea nivelului seric al vitaminei P.

Pe lângă aceasta, este necesar consultul bolnavului (care trebuie să cuprindă o anamneză și o examinare clinică amănunțită) și efectuarea altor investigații paraclinice (imagistice sau de laborator, precum determinarea nivelului seric de vitamină C, ecografie tiroidiană, endoscopie digestivă, colonoscopie, biopsie intestinală și examen histopatologic, etc.), pentru identificarea bolii de fond. [1], [2], [3], [4]

Tratamentul carenței de vitamină P

Corectarea carenței de vitamină P se poate realiza pe cale dietetică, prin adoptarea unei alimentații bogate în vitamina P și pe cale medicamentoasă, prin administrarea suplimentelor alimentare și a preparatelor pe bază de vitamină P, pe cale orală sau injectabilă.

Dintre alimentele bogate în vitamină P amintim:

  • varza,
  • spanacul,
  • ardeiul dulce,
  • citricele (lămâile, mandarinele, portocalele),
  • fructele precum strugurii,
  • prunele,
  • coacăzele,
  • vișine,
  • cireșe,
  • caise,
  • măceșele,
  • papaya,
  • ceaiul (în scpecial ceaiul verde),
  • legumele cu frunze verzi (leușteanul, pătrunjelul, salata, broccoli, piper verde),
  • roșiile. [1], [2], [3], [4]


Complicațiile carenței de vitamină P

Principalele complicații ale carenței vitaminei P sunt hemoragiile interne, retiniene, gastrice sau cerebrale, care pot prezenta uneori o evoluție fatală. [1], [2]


Data actualizare: 18-06-2020 | creare: 18-06-2020 | Vizite: 2922
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. C.Bogdan, P.Ciocâlteu, S.Diacicov, M.Drăghici, M.Ionescu, Madeleine Măicănescu-Georgescu, N.Neicu, Valentina Neicu, T.Procopiescu, MANUAL DE MEDICINĂ INTERNĂ PENTRU CADRE MEDII sub redacția Corneliu Borundel, Editura All, București, 1994
3. Vitamin P, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0083672908608237
4. Vitamin P: How Flavonoids Benefit Your Health , link: https://www.verywellfit.com/vitamin-p-how-flavonoids-benefit-your-health-4165402
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!