Carența de acizi grași esențiali

©

Autor:

Carența de acizi grași esențiali

Carența de acizi graşi esențiali este o tulburare nutritivă rar întâlnită în practica medicală, înregistrată în mod special în rândul sugarilor alimentați cu produse din lapte praf sărace în acizi graşi esențiali.

Acizii graşi esențiali linolenic şi linoleic reprezintă principala sursă de elaborare a altor acizi graşi, care intervin în cadrul a numeroase procese fiziologice, precum procesul de sinteză a leukotrienelor şi a prostaglandinelor, menținerea integrității membranelor celulare şi a tegumentului. Astfel, acidul docosahexaenoic, alături de acidul eicosapentaenoic sunt două elemente importante care intră în alcătuirea retinei şi a creierului.[1], [2], [3]

Cauze şi factori de risc

În rândul sugarilor, principala cauză de apariție a carenței de acizi graşi esențiali este dieta săracă (formule de lapte praf necorespunzătoare, cu conținut redus sau absent de acizi graşi esențiali, lipsa alimentării sugarului, lipsa apetitului alimentar în cazul sugarilor depistați cu diferite boli inflamatorii, sindrom diareic, etc.).

La adulți, principalii factori de risc care pot determina apariția carenței de acizi grași esențaili sunt reprezentați de următoarele aspecte patologice:

  • Intervențiile chirurgicale de îndepărtare a unei porțiuni importante de intestin
  • Boala inflamatorie intestinală
  • Insuficiența pancreatică
  • Fibroza chistică
  • Deficitul de carnitină. [1], [2], [3], [4]


Semne şi simptome clinice

Manifestările clinice specifice carenței de acizi graşi esențiali apărute la sugari sunt reprezentate de întârzierea creşterii, dermatită generalizată cu cruste şi alopecie.

La adulți, carența de acizi grași esențiali se caracterizează clinic prin următoarele manifestări:

  • Depigmentarea părului
  • Căderea părului
  • Rash tegumentar
  • Prezența pe suprafața tegumentelor a unor cruste uscate
  • Creșterea susceptibilității de apariție a infecțiilor
  • Vindecarea întârziată a rănilor. [1], [2], [3], [4]


Diagnostic

Diagnosticul carenței de acizi graşi esențiali este clinic, şi se pune pe baza anamnezei şi a examenului clinic obiectiv (prezența semnelor clinice prezentate anterior).

Examenul de laborator în carența de acizi grași esențiali poate indica prezența următoarelor aspecte patologice:

  • Alterarea testelor hepatice (creșterea valorilor transaminazelor-TGO, TGP, gamma-glutamiltranspeptidazei, a fosfatazei alcaline)
  • Hiperlipidemie
  • Scăderea valorilor trombocitelor
  • Alterarea agregării plachetare. [1], [2], [3]


Tratament

Tratamentul carenței de acizi graşi esențiali se poate realiza prin suplimentarea alimentației cu acizi graşi esențiali (aport crescut de alimente bogate în acizi graşi esențiali, în cazul sugarilor se recomandă administrarea unor formule de lapte praf bogate în acizi graşi esențiali).

De asemenea, se recomandă utilizarea în alimentație a uleiurilor vegetale bogate în acid linoleic, precum: uleiul de floarea-soarelui (cu 8,9 grame de acid linoleic în compoziție), uleiul de susan (cu 5,6 grame de acid linoleic în compoziție), uleiul de soia (cu 6,9 grame de acid linoleic în compoziție) și uleiul de porumb (cu 7,3 grame de acid linoleic în compoziție). [1], [2], [3], [4]


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular
  • Acizii grași omega-3 din plante ar putea să scadă riscul de apariție al afecțiunilor cardiace
  • Rolul acizilor grași omega-3 și omega-6 în timpul sarcinii
  •