Cardiomiopatiile (CM)

©

Autor:

Cardiomiopatiile (CM)
Cardiomiopatiile (CM) constituie un grup de boli ce afecteaza primar miocardul. Sunt excluse in aceasta categorie tulburarile miocardului datorate valvulopatiilor, cardiopatiei ischemice, hipertensiunii arteriale, malformatiilor congenitale sau hipertensiunii pulmonare.

Cardiomiopatiile sunt deosebit de importante, deoarece in unele zone produc aproximativ 1/3 din insuficientele cardiace.

Clasificarea cardiomiopatiilor

I) Din punct de vedere etiologic cardiomiopatiile se clasifica in:
  • a) idiopatice sau primare (de cauza necunoscuta);
  • b) secundare sau specifice, a caror cauza este cunoscuta sau afectarea miocardului este numai o manifestare in cadrul unor boli sistemice (metabolice, neurologice, etc.)
II) Din punct de vedere morfofunctional cardiomiopatiile se impart in:

In clasificarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii cardiomiopatia specifica e folosita pentru a descrie boli miocardice asociate cu anumite boli cardiace sau sistemice; exemplele includ cardiomiopatia hipertensiva si metabolica.
De obicei, cardiomiopatiile, indiferent de tipul sau, evolueaza spre insuficienta cardiaca congestiva. Exista unele cardiomiopatii care se manifesta doar prin tulburari de ritm si de conducere, sau uneori prin modificari electrocardiografice.

Diagnostic

Biopsia endomiocardica (BEM) permite un diagnostic morfologic si cel mai adesea etiologic, in majoritatea cazurilor in care celelalte mijloace de explorare nu sunt utile.

Indicatiile biopsiei endomiocardice:
- majoritatea cazurilor in legatura cu diagnosticul unor cardiomiopatii primare sau secundare, sau in diagnosticul miocarditelor;
- evaluarea determinarilor cardiace din bolile sistemice (amiloidoza, sarcoidoza etc.)
- in unele cardiomiopatii restrictive pentru diferentierea de pericardita constrictiva;
- in monitorizarea cardiotoxicitatii medicamentelor;
- in unele aritmii cardiace importante fara cauze aparente
- in cercetare.

Biopsia endomiocardica de rutina se foloseste pentru studiul inimii transplantate si diagnosticul rejetului de grefa. Complicatiile ce pot apare la biopsia endomiocardica sunt hemopericardul, perforatia de sept, aritmiile supra si/sau ventriculare, pneumotoraxul, blocul de ramura si embolismul sistemic sau pulmonar.
Mare parte a complicatiilor pot fi evitate prin ghidaj ecografic.

Cardiomiopatiile dilatative (CMD)

Cardiomiopatiile dilatative (sau congestive) sunt acele boli miocardice caracterizate prin insuficienta contractila primara si dilatatie cardiaca secundara ei. Desi este cel mai obisnuit o boala a barbatilor de varsta medie si mai frecventa la afro-americani, ea poate aparea la orice categorie de pacienti.

Cauze

Cauzele cunoscute pentru cardiomiopatii dilatative (secundare sunt numeroase):
1) toxice: alcool, agenti chimioterapeutici (bleomicina, doxorubicina), cobalt, agenti antivirali, fenotiazine, monoxid de carbon, plumb, cocaina, mercur.
2) anomalii metabolice: deficiente nutritionale, boli endocrine (hiportiroidie, acromegalie, tireotoxicoza, boala Cushing, feocromocitom), diabetul zaharat, diselectrolitemii (hipocalcemie, hipofosfatemie).
3) cauze inflamatorii si infectioase
4) cauze neuromusculare
5) cardiomiopatii familiale.

O parte din cardiomiopatiile dilatative de cauza cunoscuta sunt partial reversibile, ca de exemplu o parte din cele produse de toxine sau anomalii metabolice, boli endocrine, miocardite parazitare, sarcoidoza.

Se mai poate vorbi de o cardiopatie ischemica, in care dilatarea cordului survine dupa o afectare coronara cronica; in acest caz afectarea contractilitatii este secundara ischemiei.
Dilatatia cardiaca care rezulta din hipertensiunea arteriala, valvulopatii, boala coronara sau cardiopatii congenitale nu reprezinta de fapt o cardiomiopatie.

Data actualizare: 20-02-2014 | creare: 08-05-2009 | Vizite: 22486
Bibliografie
1) „Cardiomiopatiile” - L. Gherasim - Medicina Interna, vol II, 1996 - pag. 377
2) „Cardiomiopatii si miocardite”- Harrison - Principiile medicinei interne, editia 14, pag. 1466
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BioSport Earbuds – căștile care îți monitorizează inima
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos și activ – benefică pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  •