ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Bucuresti

Depresia reactiva, capcana cotidiana

Depresia reactiva, capcana cotidiana
Autor: Simona Jeles, Psihoterapeut
Felul in care noi alegem sa le traim vietile ne aduce adesea la suprasolicitare, oboseala, nervozitate, anxietate. Si de la aceasta stare si pana la depresia reactiva nu este decat un pas. Unul mic. Treptat incepem sa reactionam la aceste stari interioare, dar dureaza ceva pana cand ne dam seama ca avem o problema si ca trebuie sa luam masuri. Inca putem sa mintim ca suntem bine atunci cand cineva ne intreba “Ce faci? Esti bine?”. Depresia reactiva se instaleaza treptat si ne afecteaza capacitatea de rezistenta la stres si frustrari.

Toata lumea este predispusa la aceasta forma de depresie. Pentru ca toata lumea e presata, mai mult sau mai putin, de aceleasi nemultumiri si frustrari. Nu conteaza daca esti barbat sau femeie, nici daca esti tanar sau varstnic, nu conteaza daca ai sau nu un statut social privilegiat, etc. Asadar, daca toti o patim mai devreme sau mai tarziu, ce putem face asa incat sa nu ajungem sa suferim?

Simptome ale depresiei reactive
Depresia este o afectiune personalizata, care depinde de variabilele din bagajul pacientului. La fel si depresia reactiva care reprezinta o forma de reactie la frustrarile cotidiene. Un astfel de depresiv este iritat, nervos, irascibil si intolerant fata de micile nemultumiri. Se intampla asa pentru ca acestea se tot aduna iar el nu poate indeparta cauza problemelor si nici nu poate controla consecintele acestora. E posibil ca depresia reactiva sa debuteze cu dureri fizice care sa nu cedeze la nicio medicatie. Este vorba de somatizarea frustrarii. Pacientul poate plange frecvent fara vreun motiv intemeiat, poate sa se simta gol de emotii si poate ajunge din cauza starilor confuze sa ia medicamente care sa-i faca mai mult rau decat bine. In cazul depresivilor reactivi se intalneste o stima scazuta de sine, se invinovatesc pentru tot felul de lucruri, se izoleaza partial de societate si nu se pot concentra. Au tulburari de somn, de alimentatie si de comportament intim.

Factori de risc
Chiar daca toata lumea poate ajunge la depresie reactiva, sunt cateva categorii mai predispuse decat altele. Persoanele care au suferit anterior de anxietate sau de tulburari de personalitate pot ajunge mai repede la depresie reactiva. De asemenea, cei care trec prin divort sau au membri ai familiei suferinzi de boli cronice sunt si ei impinsi catre depresie reactiva. Problema cu aceasta forma de depresie este ca e pusa pe seama dificultatilor si frustrarilor cotidiene si putini ajung la specialisti si deci beneficiaza de un tratament adecvat. Un astfel de episod poate dura 3 luni daca este tratat corespunzator. Daca nu, el poate dura chiar si ani de zile si are potentialul de a reveni mai tarziu in viata pacientului cu aceeasi capacitate nefasta de a-i tulbura si de a-i da viata peste cap.

Recuperare prin terapie strategica
Vestea buna este ca te poti recupera din depresie. Daca nu s-a complicat si nu s-a asociat cu alte afectiuni psihologice, se poate remedia numai prin terapie in 98% din cazuri. Rezultatele cele mai rapide se pot obtine prin terapie scurta strategica (media este de 7 intalniri). Fa-ti o programare si in scurt timp viata ta poate reveni la normal.
 
Programare