Haosul, rigiditatea și calea de mijloc
Timp de citire: 10 - 15 minute
Viața nu se întâmplă deloc așa cum ne-o imaginăm. Și în momente de liniște, când ne este lumea mai dragă, ne lovește haosul sau rigiditatea. Când copila mea era mică, ieșitul pe ușă devenea uneori o luptă cu propria mea toleranță legată de cantitatea impresionantă de jucării pe care le putea îndesa în cele mai mici rucsăcele și veșnica felie de pâine cu magiun pe care o balansa în mână. Pentru cine nu este părinte, se poate gândi la un alt exemplu în care și-a creat deja așteptări legate de o vacanță, o plimbare, o situație. Părinții au multe momente de oboseală cronică, foame, nedormit, dar acesta este un subiect pentru un alt newsletter.
În retrospectivă cred ca m-ar fi ajutat să știu despre haos și rigiditate. Îmi place modelul lui Daniel Siegal care prezintă viața dintre cele două asemeni unui râu. Un râu al clarității care curge între două maluri: cel al rigidității și cel al haosului. Scopul ar fi să rămânem la mijloc, să nu stagnăm dar nici să nu ne ia valul. Ce putem face să rămânem cât mai mult la mijloc? Să știm cum se simte haosul și rigiditatea este primul pas.
Știm că este haos atunci când lucrurile ne scapă de sub control și apare anxietatea, uneori chiar frica. Cuvintele pe care le folosim sunt ”nu știu ce să fac/ce se întâmplă cu mine/nu pot/de ce mi se întâmplă asta”. În astfel de momente ne este dificil să luăm decizii sau să gândim limpede.
Pe malul opus se află rigiditatea unde exista mult control și foarte puțină flexibilitate. De obicei folosim expresii precum ”eu nu voi…/ eu nu…/nu ar trebui să…/trebuie să”. Câteodată viața ne aruncă din râul nostru liniștit ce merge într-o direcție, în extreme. Nu există nici un beneficiu, doar emoțiile negative, incapacitatea de decizie, lipsa de claritate.
Odată ce am observat că ne aflam in haos sau rigiditate cum sărim de pe mal, înapoi pe cursul lin al râului? Pentru haos antidotul este structura, adică ce vrem de la viață. La nivelul cel mai înalt ajută să ne reconsiderăm viziunea, valorile și convingerile de viață. La un nivel mult mai simplist, să aducem structură haosului din jurul nostru, poate fi chiar să ne recalibrăm așteptările. Pentru a reveni la exemplul meu personal, cu care am început, niște așteptări realiste legate de ieșitul pe ușă cu mai puține jucării, m-ar fi ajutat să rămân flexibilă și să caut soluții logistice legate de transportarea jucăriilor în parc.
În rigiditate dispare curiozitatea. Chiar daca pleacă din credințele și educația noastră că ”știm” despre oameni, situații, locuri, adevărul este că nu vom putea niciodată să fim siguri. De aceea, atunci când simțim rigiditate în viața noastră, avem nevoie de o altă perspectivă, de deschidere, să nu emitem judecăți. Cum putem fi mai deschiși? Ei bine, ajută să începem cu o respirație. Tot în exemplul meu de mai sus, o simplă respirație mi-ar fi permis să devin curioasă și să recunosc motivația din spatele gestului ei: împărțirea jucăriilor cu picii din parc.
Ultimele studii arată că putem exersa curiozitatea, deschiderea, flexibilitatea prin practici de mindfulness și lucru pe respirație. Acestea ne vor ajuta sa rămânem echilibrați, la mijloc, între haos și rigiditate sau poate chiar să ne clarificăm scopurile personale, să ne reevaluam viziunile și valorile.
Ai grijă de mintea ta,
Aurelia Bogdan