Artrita degetelor - simptome, tratament, recomandări

©

Autor:

Artrita degetelor - simptome, tratament, recomandări

Artrita degetelor este o boală inflamatoie care afectează articulațiile degetelor, determinând distrucția și deformarea acestora din urmă. Artrita degetelor este una dintre cele mai frecvente forme de osteoartrită caracterizată prin afectarea articulațiilor mâinii.

Deși inițial manifestările clinice specifice artritei degetelor sunt neglijate, din cauza lipsei de impact asupra calității vieții persoanei afectate, în timp ele pot duce la instalarea unui grad avansat de handicap, prin imposibilitatea utilizării mâinilor datorită deformării articulațiilșor degetelor. [1], [2]

Cauzele artritei degetelor

Artrita degetelor este mai frecvent înregistrată la femei. Printre factorii etiologici care determină apariția inflamației la nivelul articulației degetelor se numără traumatismele articulației degetelor și agenții infecțioși, bacterieni sau virali.

În contextul artritei degetelor, cartilajul care acoperă articulațiile falangiene este distrus sub acțiunea traumatismelor sau a infecțiilor locale, rezultând frecarea oaselor între ele, aspect care favorizează distrugerea articulației respective.

Factorii de risc

  • factorul genetic (malformații articulare, relaxarea ligamentelor articulare)
  • genul (artrita este mai frecvent înregistrată în cazul femeilor, datorită hormonilor estrogeni)
  • vârsta înaintată (artrita degetelor este mai frecvent înregistrată după vârsta de 40 de ani)
  • fumatul
  • deteriorarea sistemului imunitar
  • anumite activități fizice care solicită articulațiile degetelor
  • bolnavi diagnosticați în antecedente cu artrită reumatoidă
  • expunerea îndelungată a mâinilor la temperaturi scăzute. [3], [4], [5]

Manifestări clinice specifice artritei degetelor

Artrita degetelor apare cel mai frecvent în decadele patru sau cinci de viață și poate debuta acut, prin tumefierea și deformarea articulației afectate, durere locală, febră, stare generală alterată sau insidios.

Artrita degetelor este caracterizată din punct de vedere clinic prin inflamarea articulațiilor falangiene, cu apariția semnelor clinice locale specifice inflamației, precum durere locală, edem (umflătură) locală, eritem local (înroșirea zonei afectate), creșterea temperaturii locale și pierderea funcționalității articulației afectate.

Pe lângă aceste manifestări clinice, artrita degetelor mai poate fi caracterizată prin următoarele manifestări clinice:

  • febră
  • stare generală alterată
  • deformarea și asimetria articulațiilor degetelor (tumefierea articulației interfalangiene proximale cu apariția „degetelor fusidorme”, hiperextensia interfalangiană proximală și flexia interfalangiană distală cu apariția degetelor în „gât de lebădă și scurtarea mușchilor interosoși, hernierea articulației interfalangiene proximale și hiperextensia articulației interfalangiene distale cu apariția degetelor „în butonieră”, devierea ulnară a degetelor cu imprimarea aspectului „spicelor în bătaia vântului”, apariția policelui în baionetă prin adducția exagerată a primului metacarpian și hiperextensia interfalangiană)
  • redoare matinală
  • diminuarea mobilității articulațiilor degetelor afectate
  • sensibilitatea degetelor afectate. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Diagnosticarea artritei degetelor

Diagnosticul de artrită a degetelor se pune coroborând datele obținute în urma anamnezei și a examinării clinice a pacientului cu datele obținute în urma efectuării investigațiilor paraclinice.

În cursul anamnezei pot fi obținute date referitoare la momentul apariției simptomelor clinice specifice inflamației articulare și a celorlalte manifestări clinice însoțitoare, alte boli de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia (mai ales artrită reumatoidă), condiții de viață și de muncă ale bolnavului, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate, etc.

În cadrul examinării clinice a bolnavului medicul poate decela prezența unor semne clinice specifice bolii articulare inflamatorii, precum deformarea articulațiilor degetelor, semne clinice inflamatorii locale, etc.

Investigațiile paraclinice recomandate:

  • hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui
  • examenul lichidului sinovial
  • niopsia sinovială
  • determinarea factorului reumatoid și a anticorpilor antiproteină citrulinată (pentru diferențierea artritei reumatoide)
  • ecografia articulațiilor mâinii
  • examenul radiologia al mâinii
  • tomografia computerizată sau rezonanța magnetică nucleară a mâinii. [1], [2]

Tratamentul artritei degetelor

Tratamentul artritei degetelor presupune administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene sau de glucocorticoizi pentru ameliorarea inflamației locale și administrarea pe cale orală sau locală (topică) a medicamentelor analgezice pentru ameliorarea durerii locale. De asemenea, este deosebit de importantă identificrea și corectarea cauzei care a dus la apariția inflamației articulației degetelor.

În contextul formelor severe de boală, fără răspuns la medicația simptomatică administrată și cu progresia continuă și accelerată a bolii, se recomandă tratamentul chirurgical, care poate consta în sinovectomie sau artroplastie. [3], [4], [5]

Complicațiile artritei degetelor

În lipsa administrării tratamentului corespunzător, procesul inflamator localizat la nivelul articulației degetelor poate duce la afectarea structurilor nervoase locale, a afectării vaselor de sânge și la deformarea ireversibilă a degetelor, cu pierderea totală a funcționalității mâinii. [3], [4], [5]

Prevenirea artritei degetelor

Prevenirea apariției artritei degetelor se poate realiza prin evitarea traumatismelor la nivelul articulațiilor degetelor și combaterea precoce a oricărui proces inflamator localizat la acest nivel, evitarea suprasolicitării mâinilor și a expunerii acestora la temperaturi extrem de scăzute și efectuarea regulată, odată cu înaintarea în vârstă, a programelor de gimnastică medicală care implică mobilizarea articulațiilor degetelor. [3], [4], [5]


Forumul Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli ale oaselor, muschilor si articulatiilor