Artita infecțioasă
Autor: Vasiliu Alina
Artrita infecțioasă, numită și artrită septică sau bacteriană, este o infecție într-o articulație care apare atunci când bacteriile sau un virus intră în articulație și se înmulțesc, provocând simptome dureroase la nivelul articulației.
Este esențial ca artita infecțioasă să fie diagnosticată și tratată rapid pentru a preveni deteriorarea articulațiilor și răspândirea infecției.
Artrita infecțioasă afectează de obicei doar o articulație, dar se poate răspândi și la alte articulații.
În ciuda denumirii, artrita infecțioasă nu este contagioasă.
Cauzele artritei infecțioase
Cele mai multe tipuri de artrită infecțioasă sunt cauzate de bacterii. Cea mai frecventă dintre acestea este Staphylococcus aureus, o bacterie care trăiește chiar și pe pielea sănătoasă. Artrita infecțioasă poate fi, de asemenea, cauzată de infecții virale sau fungice.
Simptome
Cele mai frecvente simptome ale artritei infecțioase sunt umflarea și durerea care apare, de obicei într-o singură articulație.
- Frisoane
- Oboseală și slăbiciune generalizată
- Febră
- Durere severă în articulația afectată, în special la mișcare
- Umflarea (fluid crescut în articulație)
- Căldură (articulația este roșie și caldă la atingere din cauza fluxului sanguin crescut)
Cum este diagnosticată artrita infecțioasă?
Diagnosticul precoce al artritei septice este important. Acest lucru este pentru a preveni deteriorarea pe termen lung (permanent) a articulației.
- Îndepărtarea lichidului articular. Acest lucru este făcut pentru a verifica existența celulelor albe din sânge și bacterii.
- Analize de sânge. Acestea sunt făcute pentru a căuta bacteriile. Flegmă, lichide ale coloanei vertebrale și teste de urină. Acestea sunt făcute pentru a căuta bacteriile și pentru a găsi sursa infecției.
- Raze X. Acest test folosește o cantitate mică de radiații pentru a realiza imagini cu țesuturi interne, oase și organe.
- Scanarea oaselor. Acest test imagistic folosește o cantitate mică de substanță radioactivă pentru a căuta modificări ale artritei în articulații.
- RMN-ul. Acest test folosește magneți și un computer pentru a realiza imagini detaliate despre organe și alte țesuturi.
- Scanarea cu radionuclizi. Aceste scanări folosesc o cantitate minusculă de substanță radioactivă pentru a privi organele și fluxul de sânge către acestea. (1)
Complicaţii
Dacă tratamentul nu este administrat la timp există riscul ca artrita infecțioasă să poată provoca daune permanente țesuturilor și oaselor din articulație.
Fără niciun tratament, poate provoca, de asemenea, o infecție severă a sângelui numită sepsis, care poate fi fatală. De asemenea, poate duce la o infecție a oaselor, numită osteomielită.
Factori de risc
- Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de a contracta artrită infecțioasă
- Probleme articulare existente, cum ar fi alte forme de artrită
- O rană deschisă
- Consumul de droguri intravenoase
- Diabet
- Consumul excesiv de alcool suprimă sistemul imunitar
- Un sistem imunitar slăbit
- Contact cu ace nesterilizate (2)
Tratament
Tratamentul va depinde de tipul de bacterii care cauzează infecția. Infecțiile bacteriene sunt aproape întotdeauna tratate cu antibiotice.
Artrita infecțioasă cauzată de o ciupercă poate fi greu de tratat, necesitând deseori câteva luni de medicament antifungic și uneori o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul infectat.
Artrita infecțioasă cauzată de un virus, pe de altă parte, dispare de obicei pe cont propriu, fără un tratament specific. (3)
Pe lângă tratamentul prescris de medic, este important să te odihnești și să protejezi articulațiile inflamate. După tratarea infecției, exercițiile fizice ușoare sunt utile pentru a dobândi forță musculară și a îmbunătăți flexibilitatea.
- Artrita septica - sfaturi
- Informatii despre spacer
- Restrictii coxartroza+complicatii
- Necroza sau artrita septica
- Artrita septica