Aortita luetica

©

Autor: Redacția ROmedic

Aortita luetica reprezinta infectia aortei cu Trepomena pallidum si este o complicatie a sifilisului.


Patogenie

sifilisul afecteaza aproape exclusiv aorta toracica, in special portiunea ascendenta. Infectia se produce pe cale limfatica, pornind de la structurile ganglionare pulmonare si mediastinale, propagandu-se la spatiul limfatic perivascular, de unde ajunge in peretele arterei prin vasa vasorum. Exista o perioada de latenta de 10-25 de ani. In acest timp inflamatia progreseaza, producand distrugerea mediei arterei si aparitia tesutului de fibroza cicatriceala.


Simptomatologie

Diagnosticul de aortita luetica se pune pe baza semnelor fizice. Prezenta unui suflu sistolic rugos, neinsotit de freamat, la focarul aortei si accentuarea zgomotului al II-lea la aorta, cu caractere speciale („zgomot de tamburina”). Un suflu sistolic asemanator apare si in alte boli care duc la dilatatia aortei (ateroscleroza), iar accentuarea zgomotului al II-lea cu timbru de tamburina se intalneste si in hipertensiune sau ateroscleroza.


Diagnostic

La examenul radiologic a unei aorte largite, dilatate, la un bolnav in varsta de pana la 45 de ani, la care nu sunt decelabile alte cauze de dilatatie a aortei. Dupa varsta de 45 de ani, o dilatatie asemanatoare este frecvent produsa de ateroscleroza. Aorta aterosclerotica este mai mult elongata decat largita.
Testele serologice sunt pozitive. Testul de imobilizare a treponemei de examenul serologic al L.C.R.


Complicatii

Stenoza ostiilor arterelor coronare lasa timp sa se constituie o circulatie colaterala bogata. Stenozele severe ale ostiilor coronariene se manifesta prin crize de angina pectorala sau determina aparitia insuficientei cardiace prin cardiopatie ischemica cronica. Uneori, survine moartea subita.

Insuficienta aortica

Se remarca o mai mare frecventa a fenomenelor de angina pectorala la bolnavii cu insuficienta aortica sifilitica. Dispneea de efort si dispneea paroxistica nocturna apar mai precoce in valvulopatia de cauza sifilitica.


Anevrismul aortei de etiologie sifilitica este localizat, mai ales, la nivelul aortei toracice.


Tratament si Profilaxie

Tratamentul precoce si corect al infectiei sifilitice primare (Penicilina, cate un milion u. zilnic, in doza totala de 18 milioane u.).
La bolnavii cu manifestari clinice de sifilis cardiovascular au fost observate, dupa instituirea tratamentului cu Penicilina, reactii Herxheimer si se presupune ca procesul cicatriceal cu evolutie rapida poate accentua obstructia ostiilor coronariene. De aceea este indicat sa se inceapa prin ameliorarea starii miocardului si controlul fenomenelor anginoase si sa se recurga in prima faza a tratamentului specific la medicamente cu actiune treponemicida redusa (bismut), inainte de a se administra Penicilina.


Data actualizare: 07-05-2014 | creare: 19-01-2009 | Vizite: 15201
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea cofeinizată poate crește riscul de calcifiere a aortei abdominale la adulții cu boli cardiovasculare
  • Un nou studiu relevă beneficiile testării acasă pentru sifilis
  • O posibilă renaștere a epidemiei de sifilis
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum