Angina virală (amigdalita virală)
Autor: Vasiliu Alina
Cei mai comuni virusi care cauzează angina virală sunt:
- adenovirusul
- virusul Epstein Barr
- virusul Herpes simplex
- virusul rujeolei
- citomegalovirus.
Generalități referitoare la angina virală:
- Se poate manifesta sub forma anginei herpetice sau a unei răceli obișnuite
- Senzația de iritație la înghițire
- Poate fi similară cu o mononucleoză care este, de obicei, transmisă prin sărutare și care este în mod obișnuit asociată cu amigdalele mărite.
- Nu este un tratament care să trateze în mod direct virusul, ci doar simptomele sunt tratate și impactul acestora este minimizat.
- Perioada de incubație depinde de tipul de virus, dar în general este foarte asemănătoare cu perioada de incubație a amigdalei bacteriene. (1)
1. Angina virală cauzată de adenovirus
Simptome:
- Febră;
- Rinoree;
- Tuse
- Dureri în gât.
Tratament
Nu există un tratament specific pentru persoanele cu infecție cu adenovirus. Cele mai multe infecții cu adenovirus sunt ușoare. (2)
2. Angina virală cauzată de virusul Epstein Barr
Infecția cu virusul Epstein-Barr este frecventă și apare de obicei în copilărie sau la maturitate. Virusul Epstein-Barr cauzează mononucleoza infecțioasă.Angina este prezentă la 80-95% din pacienţi care sunt infectați cu virusul Epstein-Barr și persistă aproximativ 2 săptămâni.
Cauze:
- contactul între persoane prin salivă;
- contactului sexual;
- transfuzii de sânge sau transplanturi de organe.
Simptome
Odată ce virusul Epstein-Barr este transmis, durează de la patru până la șase săptămâni pentru ca simptomele să apară. Mulți adolescenți și adulți tineri dezvoltă simptome de mononucleoză. Mononucleoza acută determină:
- dureri în gât;
- febră;
- oboseală;
- ganglioni limfatici umflați.
Gâtul iritat este foarte dureros și este motivul pentru care persoanele infectate solicită, cel mai adesea asistență medicală. Amigdalele pot deveni foarte umflate. Pierderea poftei de mâncare, oboseală, frisoane, dureri de cap, balonare, mușchi inflamați, slăbiciune și transpirația sunt cele mai frecvente simptome. Deși simptomele se estompează în curs de câteva zile sau săptămâni, unii pacienți se plâng de oboseală care durează săptămâni după ca au intrat în contact cu virusul.
Când consultați un medic:
Simptomele ușoare ale infecției cu virusul Epstein-Barr pot fi tratate acasă. Consultați un medic dacă suferiți de:
- febră pentru o perioadă prelungită de timp;
- durere abdominală;
- cefalee severă;
- dificultăți de respirație;
- icter (o decolorare a pielii sau a ochilor). (3)
3. Angina virală cauzată de virusul Herpes simplex
Există două tipuri de virus herpes simplex (HSV) : HSV-1 și HSV-2. HSV-1 poate provoca infecții primare sau recurente, cu cea mai comună manifestare ca leziuni veziculoase ale mucoasei orale. HSV-2 este cunoscut sub numele de herpes simplex genital.Virusul Herpes simplex se transmite prin intermediul salivei, iar perioada de incubație este de de 3-6 zile. La adulți, infecția cu HSV-1 provoacă faringită și amigdalită.
Simptome
- Febră;
- Stare generală de rău;
- Dureri de cap;
- Dureri în zona gâtului.
Diagnostic
Diagnosticul infecției cu HSV se poate face, de obicei, pe baza imaginilor radiografice. Diagnosticul poate fi confirmat prin reacția de polimerizare în lanț și prin intermediul serologie și / sau a histologiei. (4)
4. Angina virală cauzată de virusul rujeolei
Perioada de incubație durează între 7 și 18 zile. În general, debutul bolii este brusc și virulent, cu febră ce poate depăși uneori 39 de grade Celsius, la care se adăugă indispoziția, durerile de cap, iar la scurt timp și semnele unei angine virale include:- În prima etapă: dureri de gât, răgușeală înroșirea și umflarea amigdalelor, tuse uscată, supărătoare sau, dimpotrivă productivă.
- În a doua etapă (începe după 24-48 de ore de la apariția febrei) : înroșirea intensă a mucoasei bucale, însoțită de mici pete/puncte sângerande care fac foarte dificilă alimentarea, limba încărcată, cu depozite albicioase și cu marginile roșii, inflamarea ganglionilor, în special a celor de sub bărbie și a celor situați de o parte și de alta a gâtului. (5)
5. Angina virală cauzată de citomegalovirus
Citomegalovirusul este un virus comun care poate infecta aproape oricine. Odată infectat, corpul păstrează virusul pentru viață. Majoritatea oamenilor nu știu că au acest virus, deoarece rareori cauzează probleme la persoanele sănătoase.
Citomegalovirusul se răspândește de la o persoană la alta prin fluide corporale, cum ar fi sângele, saliva, urina, sperma și laptele matern. Este adesea pus în legătură cu virușii care produc varicelă, herpes simplex și mononucleoză
La prima infectare cu citomegalovirus, unii adulți pot avea simptome similare cu mononucleoza infecțioasă, incluzând:
- Oboseală;
- Febră;
- Durere de gât;
- Dureri musculare. (6)
Metode de prevenție:
- Spălați-vă de multe ori pe zi mâinile cu apă și săpun.
- Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura cu dacă nu v-ați spălat pe mâini.
- Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave.
Tratament
Anginele virale necesită doar tratament simptomatic: consum crescut de lichide, gargară cu apă de gură sau cu soluție sărată, antitermice și antiinflamatoare.
- Amigdalita
- Probleme cu amigdalele si zona din jurul acestora
- Amigdala inflamata si dureroasa in spatele limbi
- Mononucleoza
- Dureri de gat si amigdalele inflamate
- Operatie de amigdale
- Amigdala Hipertrofica Unilateral
- Pot sa fumez?
- Angina pultacee
- Amigdalita pultacee?