Anemia feriprivă
Autor: Ceocan Laura-Otilia
Anemia reprezintă cea mai frecventă afecțiune hematologică, fiind determinată de o scădere a numărului eritrocitelor, respectiv de o scădere a concentrației de hemoglobină, ce poate să apară din diverse cauze. (1)
Unul dintre multiplele tipuri de anemii este anemia feriprivă, o anemie de cauză centrală, caracterizată prin deficitul de fier.
O picătură de sânge conÈ›ine milioane de eritrocite, celule cu o formă discoidă, ceea ce le conferă o suprafață mai mare pentru transportul oxigenului către È›esuturi. Transportul oxigenului este asigurat de către o cromoproteină specializată, numită hemoglobină, care dă culoarea specifică sângelui. Această cromoproteină este alcătuită dintr-o parte prostetică, hemul, în centrul căruia se află un atom de fier È™i dintr-o parte proteică, globina, formată la rândul ei din patru lanÈ›uri polipeptidice, două alfa È™i două beta. Scăderea concentaÈ›iei hemoglobinei duce la apariÈ›ia anemiei, cu un tablou clinic specific, mai mult sau mai puÈ›in zgomotos, în funcÈ›ie de severitatea deficitului. (2)
Fierul este imperios necesar pentru toate organismele vii, datorită implicării sale într-o multitudine de procese metabolice, cum ar fi transportul oxigenului (deoarece intră în structura hemoglobinei al cărui rol este de a transporta oxigenul), sinteza ADN-ului, transportul electronilor. Dat fiind rolul său, reglarea concentraÈ›iei acestui element este extrem de importantă, absorbÈ›ia sa în intestinul subÈ›ire necesitând a fi corelată cu pierderile, pentru a păstra echilibrul. De exemplu, o persoană cu o greutate de aproximativ 70 kg are o cantitate de fier totală în organism de 4 g, din care 2, 5 g sunt stocate în hemoglobină.
Necesitatea zilnică de fier a unui adult este de 25 mg, dar organismul absoarbe din alimentaÈ›ie, în mod normal, în jur de 1 mg zilnic, astfel încât este nevoit să procure diferenÈ›a de fier necesară. Una dintre modalități este reprezentată de sustragerea fierului din eritrocitele hemolizate zilnic. Eritrocitele au o durata de viață de circa 120 de zile, după această perioadă fiind distruse la nivelul splinei, însemnând că zilnic 0, 8 % din totalul lor sunt înlocuite. Din hemoglobina eritrocitelor distruse rezultă 20 mg de fier, iar majoritatea va fi absorbit la nivelul mucoasei intestinale duodenale È™i jejunale, trecând în circulaÈ›ia sangvină, fiind astfel reutilizat. (3, 4)
Odată ajuns în circulaÈ›ie, fierul neutilizat pentru eritropoieză se ataÈ™ează de o proteină, numită transferină, care îl va transporta la situsurile de stocare, sub două forme, feritina È™i hemosiderina. Feritina este cea mai importantă formă de stocaj, localizată în hepatocitele ficatului, măduva osoasă È™i în splină. Fierul astfel stocat este disponibil pentru a fi utilizat rapid, în caz de necesitate. Feritina serică este un marker fidel al depozitelor de fier din organism (1 ng/ml este echivalentul a 8 mg de fier stocat). A doua modalitate de stocare, hemosiderina, se găseÈ™te în ficat, în celulele Kupffer È™i în măduva osoasă, în macrofage. (7) Orice eroare a acestui echilibru, fie prin absorbÈ›ia exagerată a fierului care va duce la apariÈ›ia unei afecÈ›iuni numită hemosideroză, fie prin scăderea serică a fierului, ducând la anemie feriprivă, va afecta organismul. (3, 4)
Cauze și factori de risc
Una dintre cauzele anemiei feriprive este reprezentată de un aport scăzut de fier ca urmare a unei alimentaÈ›ii deficitare în carne, ouă, peÈ™te. Fierul poate fi preluat È™i din legume, însă absorbÈ›ia sa este mai scăzută. Acidul ascorbic, găsit în citrice, este un stimulant al absorbÈ›iei fierului, de aceea se recomandă ca suplimentele de fier să fie administrate împreună cu suc de citrice. (3, 4, 5)
Anemia feriprivă poate avea drept cauză pierderile excesive de fier, de exemplu prin urină (hemosiderinuria, hemoglobinuria), la nivel pulmonar, în hemosideroză, sau prin sângerari cronice.
Cele mai comune cauze de pierderi sanguine sunt:
- utilizarea antiinflamatoarelor non-steroidiene;
- neoplazie la nivelul colonului
- neoplazie gastrică;
- ulcer gastric sau duodenal;
- sângerari menstruale abundente;
- alte cauze: hemoroizi, boli intestinale inflamatorii (boala Crohn), varice esofagiene, epistaxis recurent, după donări de sânge repetate.
În plus, există situaÈ›ii în care organismul are necesități mai crescute de fier decât în mod normal. De exemplu, în perioada sarcinii, viitoarea mamă necesită adesea suplimente de fier pentru a preveni o anemie feriprivă, întrucât necesită fier atât pentru producÈ›ia proprie de eritrocite, cât È™i pentru asigurarea necesităților fătului. (3, 4, 5, 7) De asemenea, în primii doi ani de viață È™i în timpul adolescenÈ›ei, când ritmul creÈ™terii organismului este accelerat, nevoile de fier sunt crescute, ceea ce necesită o compensaÈ›ie prin alimentaÈ›ie diversificată. (6)
Absorbția deficitară a fierului este o altă cauză de anemie feriprivă, fiind determinată fie de rezecții intestinale, fie de un sindrom de malabsorbție, ca celiakia (intoleranța la gluten), mucoviscidoza (fibroza chistică), boala Crohn. Aclorhidia este o altă afecțiune ce duce la anemie feriprivă, prin lipsa acidității, necesară absorbției fierului. (3, 6)
În cazul copiilor È™i sugarilor, cele mai frecvente riscuri sunt:
- nou-născuții prematuri sau cei care au o greutate mică la naștere;
- sugarii mai mici de 1 an care sunt alimentați cu lapte de vacă sau de capră;
- sugarii care sunt alimentaÈ›i natural, însă diversificarea este efectuată incorect, fară a li se asigura cantitatea de fier necesară, preluată din alimente;
- alimentarea sugarilor cu formule de lapte care nu au adaos de fier;
- copiii cu vârste între 1 È™i 5 ani care beau zilnic mai mult de 700 ml de lapte de vacă sau de capră;
- copiii expuși la plumb.
Fetele adolescente au un risc crescut de a fi afectate de anemie, deoarece ritmul de creÈ™tere al organismului este crescut, însă se adaugă pierderile cronice, regulate, de sânge prin menstre. (10)
Semne și simptome
Persoanele care suferă de anemie feriprivă pot fi asimptomatice sau pot prezenta următoarele semne și simptome:- fatigabilitate;
- amețeli;
- paloarea tegumentelor și mucoaselor;
- cefalee;
- tahicardie;
- dispnee;
- dureri toracice;
- sindrom pica – ingestia de substanÈ›e necomestibile, ca gheaÈ›a, pământ, var, cretă etc.
- anorexie;
- koilonichie (unghiile devin concave), striații longitudinale la nivelul unghiilor;
- căderea excesivă a părului;
- tulburări de concentrare;
- în cazurile severe: stomatita, cheilita, gastrita atrofică. (5, 6)
Diagnostic
Deși medicul este orientat spre diagnosticul de anemie de către simptomele pacientului, diagnosticul final este pus pe baza examenelor de laborator. Numărul eritrocitelor, hematocritul și valoarea hemoglobinei scăzute pun diagnosticul de anemie. Pentru a preciza că anemia este feriprivă, rezultatul analizelor trebuie să arate:
- fier seric – scăzut;
- feritină – scăzută (depozite de fier scăzute);
- transferina - crescută (nivelul seric al proteinei transportoare a fierului este crescut);
- VEM (volum eritrocitar mediu), HEM (hemoglobina eritrocitară medie) È™i CHEM (concentraÈ›ia hemoglobinei eritrocitare medie) – scăzute;
- haptoglobină – scăzută;
- reticulocite – scăzute.
Următorul pas în diagnosticul anemiei feriprive este de a stabili cauza. Astfel:
- se exclud pierderile renale prin dozarea hemoglobinei urinare și prin efectuarea sedimentului urinar;
- se exclud sângerarile gastrointestinale prin testul hemocult sau coprocitograma. (3)
În urma examenului clinic È™i testelor biologice, anemia feriprivă poate fi clasificată în 5 stadii:
- stadiul I – se caracterizează prin scăderea depozitelor de fier, evidenÈ›iindu-se prin nivel seric al feritinei scăzut;
- stadiul II – fierul seric È™i saturaÈ›ia transferinei scad, iar receptorii serici ai transferinei au un nivel crescut;
- stadiul III – scade numărul eritrocitelor;
- stadiul IV – apare microcitoza (VEM scăzut), însoÈ›ită de hipocromie (HEM È™i CHEM scăzute);
- stadiul V – deficitul de fier se manifestă clinic, prin semne È™i simptome. (6)
Diagnosticul diferenÈ›ial trebuie efectuat în primul rând cu alte anemii microcitare:
- Talasemia: este o anemie periferică, hemolitică, cauzată de anomalii ale lanturilor de hemoglobina. Din punct de vedere biologic se evidențiază: fier seric crescut, feritina crescută, bilirubina indirectă crescută, reticulocite crescute, iar electroforeza hemoglobinei va pune diagnosticul cert.
- Anemia din afecÈ›iuni cronice – feritina normală sau crescută, asociată cu un nivel scăzut al fierului seric ne orientează spre acest tip de anemie.
- Anemia din intoxicația cu plumb. (7, 8, 9)
Tratament
Pentru un tratament corect, este necesară cunoaÈ™terea cauzei exacte ce a determinat apariÈ›ia anemiei feriprive. În general, dacă este cauzată de dezechilibre alimentare aceasta este tratată prin creÈ™terea aportului de fier, fie prin ajustarea dietei, dacă anemia este una uÈ™oară, fie prin administrarea de fier oral sau parenteral, dupa cum vă va prescrie medicul dumneavoastră, într-o doză corespunzătoare vârstei È™i greutății. Acesta va trata orice altă cauză, în paralel cu administrarea suplimentelor de fier, ca de exemplu administrarea de contraceptive pentru combaterea unei sângerari menstruale abundente sau tratarea ulcerului peptic.
O dietă bogată în fier, se bazează pe:
- carne roșie;
- ficat;
- pui, curcan;
- pește;
- broccoli, fasole;
- paste, cereale, orez îmbogățite cu fier.
Dacă medicul vă recomandă suplimente orale, trebuie să țineți cont de următoarele aspecte:
- Nu luaÈ›i tabletele de fier împreună cu antiacide, cum ar fi inhibitoarele de pompă de protoni sau antagoniÈ™ti ai receptorilor histaminici H2.
- Este recomandat să luaÈ›i tabletele prescrise împreună cu vitamina C (acid ascorbic – 250 mg) sau cu suc de citrice – acidul ascorbic potenÈ›ează absorbÈ›ia fierului. (5, 6)
Efecte adverse ale terapiei:
Este important să È™tiÈ›i că suplimentele de fier pot produce constipaÈ›ie, de aceea medicul dumneavoastră vă poate face recomandări pentru combaterea acestui efect advers. De asemenea, scaunele pot căpăta culoarea neagră, astfel încât nu trebuie să vă impacientaÈ›i. Alte efecte adverse sunt: greaÈ›a, vărsăturile, epigastralgiile, durerile abdominale, arsurile resimÈ›ite la nivel toracic. (7)
Există situaÈ›ii în care medicul dumneavoastră va decide că este necesară administrarea intravenoasă de fier sau chiar a transfuziilor de sânge:
- anemia feriprivă severă;
- sindroame de malabsorbÈ›ie, atunci când fierul nu poate trece din lumenul intestinal, prin mucoasa intestinală în circulaÈ›ia generală;
- intoleranța la fierul administrat oral;
- pierderi cronice de sânge;
- pacientul prezintă simptome severe, ca dispneea sau durerile toracice. (5, 6)
Tratamentul oral sau parenteral se continuă până la normalizarea hemoglobinei, astfel încât sunt necesare dozări succesive ale acestei cromoproteine, continuând 6-8 săptămâni după atingerea valorilor normale, pentru refacerea depozitelor de fier. (11)
- Neoplasm bronhopulmonar - carcinom scuamos
- Administrarea siropului cu fier la copii
- Ajutati-ma.. infectie urinara la copil + anemie
- Anemie: talasemia sau deficienta de fier!?
- Anemie
- Anemie?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei
- Lipsa fier.calciu
- Anemie feripriva
- Anemie, cu posibila nevoie de perfuzii cu fier