Andropauza
Autor: Dr. Purtan Teodora
Testosteronul este cel mai important hormon bărbătesc secretat de către celulele Leyding aflate în componența testiculelor, care sunt stimulate sub acțiunea hormonului luteinizant.
Testosteronul este răspunzător de apariția caracterelor specifice bărbătești: apariția pilozității faciale, axilare, pectorale, inghinale; îngroșarea vocii; creșterea masei musculare; maturizarea organelor sexuale.
Secreția de hormon testosteron este inițiată încă din perioada vieții intrauterine, fiind necesară pentru determinarea sexului la făt. După această perioadă, secreția de testosteron se întrerupe pentru ca să reapară ulterior în perioada pubertară. Cel mai crescut nivel al secreției de testosteron se află între vârstele de 16 și 18 ani, după care începe să scadă progresiv până în jurul vârstei de 30 de ani, când nivelul hormonal se menține în limite fiziologice care asigură echilibrul mediului intern al organismului.
În practica medicală a fost propusă acceptarea acestei scăderi hormonale ca o condiție fiziologică apărută în cadrul îmbătrânirii structurii tisulare și a funcției organice în rândul bărbațiilor. Numeroase studii au sugerat existența unui substrat organic în cadrul acestei scăderi a hormonilor androgeni prin faptul că numeroși indivizi ajunși la andropauză, supuși tratamentului substitutiv cu testosteron, au prezentat o ameliorare semnificativă a manifestărilor clinice apărute odată cu scăderea secreției hormonale. [1], [2], [3], [4], [7]
Epidemiologie
Andropauza este un fenomen fiziologic care nu apare în rândul tuturor bărbaților și nu respectă o anumită limită de vârstă. Există cazuri în care reducerea secreției de testosteron apare în jurul vârstei de 50 de ani, prsoana în cauză acuzând apariția simptomelor clinice și de comportament. Alteori, scăderea nivelului hormonal își face simțită prezența la vârste mult mai înaintate (după vârsta de 80 de ani), procesul de elaborare a spermei nefiind conturbat până la acea vârstă.
Studiile au arătat că în prezent aproximativ 30% dintre bărbații din întreaga lume, ajunși la vârsta de 60 de ani, prezintă nivel scăzut de testosteron, cu apariția manifestărilor clinice și a tulburărilor comportamentale. [1], [2]
Cauze și factori de risc
Principala cauză de apariție a andropauzei este înaintarea în vârstă și îmbătrânirea structurii tisulare organice.
De asemenea, a fost descrisă existența unor factori de risc care, odată cu înaintarea în vârstă, pot declanșa scăderea secreției de hormoni androgeni și instalarea andropauzei. Acești factori declanșatori sunt reprezentați de:
- anumite boli sau stări patologice apărute în rândul bărbaților care sunt însoțite de scăderea secreției de testosteron (diabetul zaharat, anumite afecțiuni pulmonare și cardiace, bolile autoimune, bolile neoplazice, afecțiunile psihice precum demența, depresia, obezitatea);
- administrarea anumitor medicamente a căror acțiune se răsfrânge și asupra metabolismului cu reducerea secreției de testosteron (medicamentele citostatice, medicamentele imunosupresoare etc.);
- fumatul;
- consumul excesiv de alcool. [7], [8]
Patogenie
Pe lângă determinarea sexului la făt în perioada intrauterină, testosteronul îndeplinește trei mari funcții în cadrul organismului bărbătesc:
- este implicat în mod direct în stimularea procesului de elaborare a spermei;
- participă la menținerea forței și a tonusului muscular;
- este răspunzător de menținerea libidoului. [3], [4]
Semne și simptome
Bărbații ajunși la andropauză pot prezenta:
- astenie;
- aatigabilitate;
- scăderea forței musculare;
- reducerea masei musculare;
- artralgii și mialgii;
- transpirații nocturne;
- disfuncție sexuală;
- erecții spontane, chiar și în timpul somnului;
- ginecomastie;
- infertilitate;
- tulburări ale somnului: insomnie, somnolență;
- indispoziție, iritabilitate;
- depresie;
- creșterea în greutate;
- reducerea pilozității de pe corp.
Principala manifestare clinică apărută odată cu scăderea secreției de testosteron este disfuncția sexuală, care se exprimă prin scăderea dorinței sexuale (scăderea libidoului) și impotență (incapacitatea menținerii une erecții în timpul consumării actului sexual). [3], [4], [7], [8]
Diagnostic
Diagnosticul de andropauză se pune în urma efectuării anamnezei complete (motivele prezentării la medic - simptomele resimțite de pacient) și a examinării clinice a bolnavului.
Pentru confirmarea diagnosticului de andropauză se va efectua testele de determinare a hormonului în sânge.
Este necesară scăderea secreției hormonale apărută în contextul andropauzei de scăderea secreției hormonale survenită pe fondul unor afecțiuni sau scăderea secreției de testosteron secundară administrării unor medicamente. [4], [7], [9]
Investigații paraclinice
Determinarea nivelului de testosteron este utilă pentru confirmarea diagnosticului de andropauză. În rândul bărbaților aflați la andropauză se poate observa o scădere marcantă a concentrației de testosteron în sânge (sub 200 ng/dL). [6], [9]
Tratament
Tratamentul etiologic administrat în cazul bărbaților aflați la andropauză vizează corectarea nivelului scăzut de hormoni androgeni prin administrarea unor medicamente de substituție hormonală. Vor fi administrați hormoni sexuali (testosteron) pentru a crește și pentru a readuce în limite fiziologice nivelul de testosteron. Dintre medicamentele administrate în această situație amintim: Testim în doză de 5-10 mg/zi, Nebido, Androgel, Undestor, Legel în doză de 50-100 mg/zi.
Readucerea concentrației de testosteron în limite normale determină îmbunătățirea stării generale a persoanei în cauză și chiar dispariția simptomatologiei clinice.
La administrarea orală a testosteronului, absorbția se realizează la nivelul sângelui portal şi este degradat la nivelul ficatului. În acest mod, doar mici cantități de testosteron ajung la nivelul circulației sistemice. La administrarea parenterală absorbția şi degradarea hormonală se desfăşoară rapid. Astfel, pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare în urma tratamentului cu hormoni androgeni, se recomandă administrarea testosteronului sub formă medicamentoasă cu absorbție lentă (comprimate micronizate orale, plasturi transdermici) sau sub formă de analogi modificați.
Tratament igieno-dietetic
- Persoanelor obeze le este recomandată modificarea stilului de viață, efectuarea regulată a mișcării fizice, renunțarea la alimentația hipercalorică și respectarea orelor de somn pentru scăderea în greutate.
- Persoanelor cunoscute cu diabet zaharat li se recomandă respectarea regimului alimentar pentru menținerea în limite normale a glicemiei.
Tratament simptomatic
- În cazul bolnavilor cu depresie vor fi administrate medicamente antidepresive: Amitriptilină, Fluoxetin, Paroxetin, Clomipramină, Maprotilină, Doxepină etc.
- Bolnavilor cu disfuncție erectilă persistentă li se recomandă administrarea unor medicamente de specialitate precum inhibitorii 5-fosfodiesterazei. [1], [2], [4], [5], [7], [10]
- Oare sunt gravida?
- Masturbare nenorocita
- Menstruatia urat mirositoare
- Nu mi-a crescut penisul
- Ejaculare precoce
- Inseminare artificiala
- Disfunctia erectila a partenerului
- Penis mic sau nu?
- Lipsa apetit sexual. ce e de facut?
- Actul sexual rar sau lipsa lui imbolnaveste organismul?