Amorțeala mâinilor

©

Autor:

Amorțeala mâinilor

Amorțeala mâinilor este un simptom frecvent înregistrat în practica medicală, de etiologie variată. Cu toate că senzația de amorțeala a mâinilor nu reprezintă o urgență medicală, fiind deseori expresia unei afecțiuni lipsită de gravitate sau datorate perturbării circulației dintr-o anumită regiune a corpului, există însă și cazuri în care amorțeala mâinilor poate semnifica o afecțiune destul de severă (precum accidentul vascular cerebral sau hernia de disc).

Amorțeala este descrisă ca o senzație de apariție a unor înțepături sau furnicături într-o anumită regiune a corpului, însoțită de pierderea tuturor simțurilor în zona respectivă. Cel mai frecvent, senzația de amorțire a unei regiuni a corpului este localizată la nivelul zonelor cu circulație limitrofă, precum memebrele superioare sau inferioare (mâini, brațe, planta piciorului, gambe, coapse).

În cadrul acestui articol vom aborda subiectul legat de amorțeala mâinilor și vom descrie cauzele apariției senzației de amorțire a mâinilor, manifestările clinice care pot însoți amorțeala mâinilor în cadrul diferitelor tipuri de afecțiuni și tratamentul de combatere a senzației de amorțeala a mâinilor și a bolii cauzatoare. [1], [2]

 

De ce apare amorțeala mâinilor?

Principalele afecțiuni sau condiții patologice care pot duce la amorțeala mâinilor sunt:


Semne și simptome clinice asociate amorțirii mâinilor

Senzația de amorțeală a mâinilor poate fi însoțită de o multitudine de manifestări clinice, în funcție de afecțiunea implicată în declanșarea acestei simptomatologii. Cel mai frecvent, amorțeala mâinilor este însoțită de parestezii, senzația de arsură și durere la atingerea mâinii afectate.

Spondiloză cervicală

Senzația de amorțeală a mâinilor poate fi însoțită de cefalee, stări de amețeală, parestezii la nivelul brațelor și a umerilor, redoare cervicală și tulburări de echilibru.

Sindrom de tunel carpian

Senzația de amorțire a mâinilor este însoțită de durere la nivelul degetelor mâinii, parestezii și senzația de arsură a mâinilor.

Alcoolism

Printre manifestările clinice ale alcoolismului se numără amorțeala mâinilor, însoțită de amnezie, iritabilitate, nervozitate, transpirația, stările de greață și tremorul extremităților.

Fibromialgie

Printre manifestări se numără oboseala, durerea localizată la nivelul coloanei cervicale și lombare, senzația de amorțeală a mâinilor, tulburările de somn, tulburările cognitive și anxietatea sau depresia.

Artroză

Este caracterizată din punct de vedere clinic prin redoare articulară, durere articulară și limitarea mobilizării articulației afectate. Compresia osoasă apărută în cadrul artrozei poate duce la apariția senzației de amorțeală a mâinilor.

Scleroză multiplă

Senzația de amorțire a mâinilor apărută în cadrul sclerozei multiple poate fi însoțită de parestezii, anomalii vizuale și oculomotorii, spasm muscular, slăbiciune musculară, deteriorare cognitivă și disfuncții urinare.

Sindrom Guillain-Barre

Manifestările specifice bolii includ oftalmoplegia, paresteziile, amorțeala mâinilor, disartria, anhidroza, tulburările de ritm cardiac, constipația și creșterea tensiunii intracraniene.

Diabet zaharat

Tabloul clinic este reprezentat de polidipsei, polifagie, poliurie, senzația permanentă de sete, tulburări de vedere, oboseală, amorțeala mâinilor, scădere ponderală inexplicabilă, iritabilitate, creșterea frecvenței infecțiilor de tract urinar sau a infecțiilor pielii.

Lupus eritematos sistemic

Printre manifestările clinice specifice se numără erupțiile cutanate, durerile articulare, febra, oboseala, amorțeala mâinilor, căderea părului, modificările unghiale, fotosensibilitatea și apariția sindromului Raynaud.

Hernie de disc cervical

Este caracterizată din punct de vedere clinic prin durere cervicală, a claviculei, a umerilor și a omoplaților, imposibilitatea bolnavului de a roti capul sau de a se mobiliza brusc, spasme ale musculaturii toracelui superior, parestezii, amorțeala mâinilor, oboseală.

Boala Lyme

Amorțeala mâinilor poate fi însoțită de durere și slăbiciune la nivelul mâinilor și a picioarelor, cefalee, leșin, durerea și tumefierea articulațiilor mari, palpitații, tulburări de ritm cardiac, incapacitatea de a folosi musculatura feței, conjunctivită sau ale afecțiuni oculare, tulburări de concentrare și de memorie.

Accident vascular cerebral

Printre manifestările clinice specifice se numără cefaleea severă instalată brusc, confuzia, tulburările de vedere și de vorbire, amorțeala mâinilor, problemele de respirație, amețeala, tulburările de echilibru și de mers, amorțirea feței, paralizia, pierderea conștienței, amorțeala feței, a brațelor și a memebrelor inferioare, căderi inexplicabile, pierderea coordonării.

Tumori cerebrale

Amorțeala mâinilor poate fi însoțită de stări de greață, pierderea memoriei, confuzie, convulsii, tulburări de concentrare, pierderea capacității de mobilizare a unei porțiuni din corp, tulburări de vedere (vedere dublă, vedere încețoșată), tulburări de echilibru, dificultăți la înghițire, mișcări necontrolate, tremor ale extremităților, modificări de personalitate.

Carență de vitamină B12

Simptomele sunt amorțeala mâinilor și a picioarelor, tulburări de mers, oboseală, slăbiciune, apariția icterului sclero-tegumantar, paloare tegumentară, tulburări cognitive, pierderi de memorie, etc.

Zona zoster

Se caracterizează din punct de vedere clinic prin febră, cefalee, oboseală, fotosensibilitate, senzația de amorțeală a mâinilor, durere, usturime sau mțncărime într-o anumită porțiune a corpului, țiuituri în urechi, inflamarea ganglionilor limfatici, apariția erupției cutanate, dureri de stomac, diaree sau constipație.

Vasculită

Amorțeala mâinilor poate fi însoțită de febră, stare de rău, scădee ponderală, transpirații, cefalee, oboseală, tulburări nervoase, apariția unor pete pe piele, sângerări nazale, etc.

Neuropatie periferică

Printre manifestările clinice se numără amorțeala mâinilor și a picioarelor, apariția paresteziilor la nivelul mâinilor și a picioarelor, tulburări de echilibru și de coordonare, amețeli, durere în zona deservită de către structurile nervoase afectate, hiperhidroză sau anhidroză, toleranța scăzută la căldură, slăbiciune sau paralizie musculară, etc.

Hipoglicemie

Este una din cele mai frecvente afecțiuni care duc la apariția senzației de amorțeală a mâinilor, însoțită de tremor al extremităților, amețeală, tahicardie, palpitații, slăbiciune musculară, oboseală, cefalee, somnolență, lipsa de coordonare a mișcărilor voluntare, parestezii și amorțeli la nivelul limbii și a buzelor, tulburări de vedere, etc.

Hipocalcemie

În cazul hipocalcemiei pot apărea spasme musculare, amorțeala mâinilor și a degetelor, crampe musculare, vărsături, tetanie, etc. [1], [2], [3], [4], [5]

Tratament pentru amorțeala mâinilor

Tratamentul senzației de amorțeală a mâinilor variază în funcție de boala cauzatoare.

  • Tratamentul spondilozei cervicale presupune fizioterapie, kinetoterapie și administrarea de analgezice, antiinflaamtoare și miorelaxante. În formele severe de spondiloză cervicală, însoțite de dureri intense, poate fi recomandat tratamentul chirurgical. Acesta constă în foraminotomie cervicală sau îndepărtarea chirurgicală a osteofitelor.
  • Tratamentul sindromului de tunel carpian presupune, în primele stadii de evoluție ale bolii, constă în administrarea de antiinflamatoare, respectarea unui program regulat de exerciții medicale și utilizarea ortezelor pe perioada nopții. În stadiile avansate de evoluție a bolii este recomandat tratamentul chirurgical, care presupune decompresia tunelului carpian.
  • Tratamentul alcoolismului poate consta în psihoterapie, detoxifiere, abstinență și prin administrarea medicamentelor cu rol în reducerea nevoii de alcool (precum Naltrexona) sau care provoacă reacție severă la alcool (precum Disulfiramul).
  • Tratamentul fibromialgiei presupune mișcare fizică regulată și moderată, fizioterapie hidrokinetoterapie, masaj, tehnici de relaxare, psihoterapie și terapie cognitiv-comportamentală. Ameliorarea durerii de coloană cervicală sau lombară se poate realiza prin administrarea de analgezice, iar combaterea oboselii se realizează prin administrarea de antidepresive. Tratamentul chirurgical recomandat în cazul artrozei poate avea drept scop înlocuirea articulației afectate (intervenție chirurgicală care poartă denumirea de artroplastie) sau îndepărtarea fragmentului de os afectat (intervenție chirurgicală care poartă denumirea de osteotomie).
  • Tratamentul sclerozei multiple are drept scop reducerea episoadelor de exacerbare și de acutizare și ameliorarea simptomatologiei bolii. Acest tratament constă în administrarea medicamentelor imunomodulatoare (precum interferon) sau imunosupresante (Mitoxantronă, etc.). Respectarea unui program regulat de exerciții fizice moderate poate fi utile pentru combaterea spasmului și a slăbiciunii musculare.
  • Tratamentul administrat în cazul sindromului Guillain-Barre presupune imunoterapie, plasmafereză și administrarea intavenoasă de imunoglobuline.
  • Tratamentul diabetului zaharat presupune administrarea de insulină sau a medicamentelor hipoglicemiante noninsulinice, în funcție de tipul de boală.
  • Tratamentul lupusului eritematos sistemic presupune administrarea medicamentelor antiinflamatoare, a corticosteroizilor, a cremelor pe bază de steroizi și a medicamentelor antimalarice.
  • Tratamentul herniei de disc cervicale constă în fizioterapie, kinetoterapie, hidroterapie, electroterapie, balneoterapie, masaj, elongație pentru ealizarea decompresiei vertebrale și acupunctură. În formele severe de boală se poate apela la tratamentul chirurgical, care constă în disectomie, microdisectomie sau chemonucleoliză.
  • Tratamentul bolii Lyme presupune administrarea de antibiotice.
  • Tratamentul accidentului vascular cerebral variază în funcție de tipul acestuia: ischemic sau hemoragic. În cazul accidentului vascular cerebral hemoragic comntrolul și întreruperea sângerării și scăderea presiunii apărute la nivel cerebral. În cazul accidentului vascular cerebral ischemic se recomandă restabilirea fluxului sangvin prin administrarea de anticoagulante (Heparină, Warfarină, etc.) și antiagregante plachetare.
  • Tratamentul tumorilor cerebrale maligne este complex și presupune îndepărtarea formațiunii tumorale pe cale chirurgicală, chimioterapie și radioterapie.
  • Tratamentului deficitului de vitamină B12 constă în creșterea aportului alimentar de vitamină B12 și administrarea de vitamină B12 sub formă medicamentoasă.
  • Tratamentul administrat în cazul zonei zoster este medicamentos și presupune administrarea de antiinflamatoae (inclusiv corticosteroizi), analgezice și preparate antivirale.
  • Tratamentul vasculitei constă în administrarea de corticosteroizi și/sau inițierea chimioterapiei.
  • Tratamentul neuropatiei periferice constă în administrarea de analgezice, antidepresive, anticonvulsivante și a cremelor p bază de Capsaicină. Administrarea de imunoglobulină intravenoasă, efectuarea schimburilor de plasmă, fizioterapia și stimularea nervului electric transcutanat pot fi utile pentru combaterea și ameliorarea neuropatiei periferice. În formele severe de boală poate fi recomandat tratamentul chirurgical.
  • Combaterea hipoglicemiei se poate realiza prin ingerarea alimentelor bogate în glucoză sau administrarea de glucoză pe cale intravenoasă. Combaterea hipocalcemiei se poate realiza prin administrarea de calciu pe cale medicamentoasă sau prin creșterea aportului alimentar de calciu.


Tratamentul simptomatic de ameliorare a senzației de amorțeală a mâinilor presupune efectuarea ședințelor de fizioterapie și kinetoterapie și tratament medicamentos cu corticosteroizi, antidepresive și medicamente cu rol în blocarea sau modificarea impulsurilor nervoase. [1], [2], [3], [4], [5]

Caută un semn/simptom de boală: