Amorțeala limba (anestezia limbii)
Autor: Dr. Stiuriuc Simona
Limba este unul dintre cele mai sensibile organe ale corpului. Temperatura, presiunea, textura și durerea sunt adesea accentuate la nivelul limbii față de piele, limba având în plus și de o funcție senzorială unică – gustul. Limba este bogat inervată, iar una dintre cauzele sensibilității excesive este mucoasă delicată.
La fel ca în orice altă parte a corpului, la nivelul limbii se pot resimți senzații anormale. Când acestea implică simțul gustativ, se folosește termenul de disgeuzie. Dacă afectează alte componente senzoriale ale limbii conducând la resimțirea de amorțeli, arsuri, gâdilături sau înțepături, simptomatologia este denumită parestezie. Termenul medical pentru absența senzațiilor la nivelul limbii este anestezia. (1)
Atingerea nervului lingual care inervează limba este o complicație a procedurilor chirurgicale cum sunt extracția măselei de minte, implanturile dentare sau procedurile canalului dentar. Alte afecțiuni care afectează nervii, cum este atacul vascular cerebral, pot de asemenea determina parestezie și gâdilături ale limbii. Uneori aceste senzații se extind și la nivelul buzelor și/sau a mandibulei. Parestezia ușoară a limbii asociată cu afectarea nervului poate apărea înainte și după consumul unor alimente. (2)
Orice anomalie senzorială persistentă pentru câteva luni la nivelul limbii trebuie investigată de către medic. În spatele acestei senzații mai mult sau mai puțin deranjante se pot ascunde afecțiuni severe precum tumorile maligne ale cavității orale și scleroza multiplă. Pacientul trebuie să fie atent la eventualele medicamente sau alimente care pot fi asociate cu parestezia sau alte semne și simptome concomitente, care ar putea duce la elucidarea etiologiei. Situația poate fi tratată doar etiologic, dacă se poate stabili cauza. Nu există un tratament simptomatic pentru ameliorarea sau dispariția senzațiilor anormale de la nivelul limbii.
Mecanismul fiziopatologic
Senzațiile anormale în orice zonă a corpului indică o problemă a receptorilor, nervilor sau centrului nervos responsabili de procesarea semnalelor. Receptorii linguali sunt terminații nervoase cu funcții speciale. Unii sunt capabili să detecteze modificări ale temperaturii (termoreceptori), alții pot detecta presiunea și textura (mecanoreceptori), existând și receptori pentru durere (nociceptori). Mugurii gustativi au receptori pentru gust. Când acești receptori sunt expuși la stimuli specifici, declanșează impulsuri electrice, a căror putere depinde de gradul de stimulare. Aceste impulsuri traversează nervii linguali până în zone specifice ale creierului unde sunt decodate și experimentate într-un fel unic. Procesul este similar în orice parte a corpului. Singura excepție este capacitatea limbii de a detecta compoziția chimică a diferitelor substanțe la care este expusă. (1) (2)
Parestezia poate afecta orice parte a corpului și indică o problemă cu receptorii sau nervii și mai rar a creierului, însemnând că receptorul sau nervul sunt stimulați, deși stimulul nu se află pe limbă. În aceste cazuri, o persoană poate resimți căldură, răcoare, presiune sau chiar durere fără un motiv clar evident. Gâdilatul, înțepăturile sau senzația de arsură la nivelul limbii sunt alte tipuri de senzații care pot fi prezente, indicând mai clar o anomalie a receptorului sau nervului. Uneori, așa cum se întâmplă în parestezie, anomalia receptorului sau a nervului reprezintă incapacitatea acestora de a detecta diferiți stimuli la același nivel cum ar fi normal. Indiferent de tipul de senzație, prezența acestor anomalii indică o problemă a receptorului sau nervului de tipul inflamației, compresiei sau a degenerării. Problema poate fi localizată și la nivelul creierului, respectiv a centrului senzorial lingual unde sunt recepționate impulsurile nervoase, decodate și interpretate ca o senzație specifică. (1)
Cauze
Parestezia și anestezia limbii pot fi cauzate de diferiți factori, incluzând: sindromul „gurii care arde”, hipocalcemia, hipoparatiroidismul, deficitul vitaminic, afectarea nervului facial printr-o procedură dentară, scleroză multiplă sau atac vascular cerebral.
Sindromul „gurii care arde”
Una dintre cele mai comune cauze ale paresteziei linguale este sindromul „gurii care arde”. Persoanele cu acest sindrom au o senzație de gură uscată, disconfort local și un gust metalic, alături de o senzație de arsură la nivelul limbii. Afecțiunea are multiple cauze, incluzând: factori hormonali, infecții fungice, diabet, boala de reflux gastric, alergiile și anxietatea.
Hipocalcemia
Nivelul scăzut al calciului în sânge este o cauză frecventă pentru parestezia/anestezia limbii. Afecțiunea poate fi rezultatul unui deficit vitaminic sau chiar unei afecțiuni severe precum ciroza hepatică. (3) (2)
Hipoparatiroidism
Hipoparatiroidismul apare când glandele paratiroide nu sintetizează o cantitate suficientă de hormoni. Acești hormoni controlează nivelul de calciu, iar consecința hipoparatiroidismului este hipocalcemia. Parestezia limbii poate semnala necesitatea verificării funcției paratiroidelor.
Deficitul de vitamina B12
Vitamina B12 ajută sistemul nervos în menținerea funcționalității. Deoarece limba este bogat inervată, adesea este primul loc din corp unde apar manifestările unui deficit al vitaminei B12.
Afectarea nervului facial
O consecință neplăcută a diferitelor proceduri dentare poate fi afectarea nervului facial. Nervul lingual poate fi compromis în timpul unei extrageri a măselei de minte sau lucrări la nivelul canalului dentar. Efectele unei alergii la novocaină de exemplu, poate cauza parestezia linguală. (3) (4)
Scleroza multiplă
Scleroza multiplă, o boală autoimună cronică și debilitantă, poate fi recunoscută precoce datorită unor simptome și semne care apar înaintea instalării paraliziei motorii. Aceste simptome pot cuprinde diferite probleme temporare motorii la nivelul membrelor, a vezicii urinare, coordonării și echilibrului, vedere încețoșată, dar și parestezii/anestezii tranzitorii ale limbii. (5)
Medicamentele și alte substanțe
Deși mecanismul paresteziei linguale este atribuit anomaliilor receptorilor, nervilor sau a centrilor cerebrali, există cazuri în care aceste senzații pot fi cauzate de consumul de substanțe. Ingestia agenților caustici, a anestezicelor topice, a unor tipuri de alcool, medicamentelor cu prescripție și a narcoticelor poate cauza senzații anormale când sunt expuse mucoasei limbii. Aceste senzații sunt de scurtă durată și autolimitante dacă nu afectează permanent nervii linguali. Parestezia limbii în cazul medicamentelor este un efect advers sau un efect al interacțiunii dintre medicamente și nu afectează permanent limba. Medicamentele care pot cauza parestezia/anestezia tranzitorie și regională a limbii cuprind: hidroclorothiazida, unii sartani, risperidona, hidrocodona.
Toxinele naturale și artificiale
Câteva substanțe toxice artificiale sau naturale pot determina parestezia/anestezia limbii. În majoritatea cazurilor aceste substanțe sunt ingerate și expuse direct mucoasei linguale. Toxina ciguatera care se regăsește în unele tipuri de pește și viețuitoare marine produce această anestezia limbii. Un alt tip de otravă este scombroidul care se formează în peștele alterat care nu a fost corect refrigerat. Otrăvirea prin metalele grele poate de asemenea cauza parestezia diferitelor părți ale corpului, inclusiv limba. (4) (2)
Intervențiile dentare
Parestezia/anestezia limbii, a buzelor, a regiunilor interne ale cavității orale și feței este un efect frecvent al anestezicelor folosite în stomatologie. Pe măsură ce efectul anesteziei locale dispare prin metabolizarea substanței, poate apărea durerea sub forma unor săgeți. Afectarea nervului în timpul procedurii dentare poate conduce la parestezie/anestezie permanentă a limbii. Astfel de complicații pot fi consecința unor intervenții dentare majore precum extracția măselei de minte, o lucrare pe canalul dentar sau a implanturilor dentare.
Traumatismele faciale
Orice leziune traumatică a limbii poate determina atât durere, cât și senzații anormale de tipul paresteziei/anesteziei, ca rezultat al inflamației limbii (glosita). Leziunile severe care afectează receptorii sau nervii limbii pot conduce la parestezie, căreia îi poate urma durerea acută. Traumatismele comune pot fi rezultatul consumului băuturilor sau a alimentelor fierbinți, foarte reci, acide sau alcaline, a piercing-urilor sau mușcatului limbii. În aceste cazuri, cauza este clar identificabilă. Expunerea la radiații, accidental sau terapeutic, a regiunii cavității orale, adesea ca parte a tratamentului unui cancer poate irita țesuturile limbii, receptorilor sau nervilor. O altă posibilă cauză este mestecatul de tutun sau nuci areca și a frunzelor de betel. (5) (1)
Infecțiile
Câteva infecții pot afecta limba sau nervii din care provin ramurile care inervează limba, conducând astfel la durere cel mai adesea, dar și parestezie. Cea mai frecventă și cunoscută este infecția cu herpes virus sau reactivarea virusului varicelei – zona zoster. Alte infecții care afectează simțul senzorial al limbii sunt neobișnuite, dar posibile (candidoza atrofică linguală).
Migrena
Pacienții care suferă de migrenă hemiplegică, o formă rară, dar severă a migrenei cu aură, acuză adesea, alături de paralizia motorie temporară hemifacială dreaptă sau stângă, și anomalii senzoriale de tipul înțepăturilor la nivelul unei jumătăți a limbii. Când cefalea se instalează după aură, simptomele neurologice pot dispărea. Aura senzorială se referă la modificările unor simțuri cu o durată de câteva minute până la câteva ore și care este prezentă la 10% dintre pacienții care suferă de migrenă. Este descrisă sub forma unor gâdilături sau parestezie/anestezie și o senzație ciudată într-o anumită parte a corpului, incluzând: fața, limba, mâna, piciorul sau la nivelul întregului corp. (4)
Paralizia lui Bell
Paralizia lui Bell este o slăbiciune a mușchilor faciali și a limbii, care se dezvoltă brusc și afectează o jumătate din față, mai rar toată fața. Cauza nu este clară, dar probabil apare în urma unei infecții virale (zona zoster, herpes simplex). Cele mai multe persoane se recuperează complet în 3 luni. Cele mai multe cazuri nu sunt dureroase sau determină o jenă moderată.
Cancerul cavității orale
Parestezia/anestezia de lungă durată a limbii (câteva luni) ca simptom unic sau asociat altor semne și simptome, poate fi consecința unui proces malign sau benign la nivelul limbii sau a cavității orale. Simptomele asociate cuprind: ulcerații cronice, durere persistentă, leucoplazie, angină faringiană persistentă, modificări ale vocii, scădere în greutate. (6)
Parestezia linguală idiopatică sau psihogenă
Cel mai comun tip de parestezie linguală diagnosticat prin excludere este cel idiopatic sau esențial. Acesta se corelează cu un posibil rol al problemelor de anxietate sau depresie sau cu o neuropatie locală ipotetică. Afecțiunea este observată mai ales la femei, între 50-70 de ani. Cazurile la persoanele sub 30 de ani sunt aproape inexistente. Parestezia este la început intermitentă, mai târziu devenind zilnică (apărând seara și crescând în intensitate). Pacienții mai acuză probleme salivare (uscăciunea gurii fără disfagie), gustative (gust metalic, sărat sau amar în absența stimulilor). Uneori sunt asociate și alte probleme în parte psihosomatice precum: sindromul colonului iritabil, tinitus, diferite migrene. (7)
Dezechilibrul hormonal
Un dezechilibru hormonal, în special în timpul menopauzei, poate fi acompaniat de debutul unei parestezii linguale. Cauza adevărată ar putea fi de fapt starea depresivă.- Ma doare gatul de inebunesc
- Hemipareza hemilimba dreapta
- Amorteli ale limbii si dureri severe de cap.
- Amar in gura si limba amortirta
- Amortirea varfului limbii
- Amorteala limba copil 7 ani
- Limba alba si amortita