Alergia la grâu (cereale)
Grâul este o cereală inclusă în micul dejun precum şi în alimentele de bază cum ar fi pâinea, pastele și produsele coapte. De asemenea, este utilizat ca ingredient de bază pentru mulți aditivi în produse alimentare comerciale, cum ar fi agenți de îngroșare și agenți de stabilizare.
Unele cereale conțin proteine similare cu grâul și pot declanșa reacții adverse la persoanele cu alergie la grâu, acestea incluzând secara, orzul, ovăzul.
La supermarketuri precum și în magazinele specializate sunt disponibile sortimente de pâine, cereale pentru micul dejun, făină, paste făinoase și fidea ce nu au în compoziţie grâu. [1]
Alergia la grâu este un răspuns al sistemului imun, producând anticorpi la proteinele din grâu. Alergiile la alte cereale sunt declanșate de proteina/proteinele din aceste cereale.
Alergia la grâu și boala celiacă
Alergia la grâu este uneori confundată cu boala celiacă, dar sunt condiții care diferă.
Boala celiacă este o afecțiune ce se manifestă pe toată durata vieții în care mucoasa intestinului subțire este deteriorată ca urmare a expunerii la o proteină numită gluten. Acest lucru cauzează o varietate de simptome gastro-intestinale, cum ar fi diaree, balonare, constipație, greață și vărsături. Singurul tratament pentru boala celiacă este evitarea strictă a tuturor cerealelor care conțin gluten, cum ar fi grâul, orzul, ovăzul și secara.
În schimb, persoanele cu alergie la grâu pot tolera alte boabe care conțin gluten, cum ar fi secară și ovăz. [1]
Răspândire
Acest tip de alergie este mai rar la adulți şi poate duce la o serie de factori ce pot amenința viaţa.
Grâul este alimentul care, cel mai frecvent, declanșează o reacție alergică severă și imediată (anafilaxie) la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acest lucru a fost demonstrat de datele obținute în urma studiilor efectuate în Germania, Austria și Elveția.
Cercetările arată că aproximativ 0,3% din copiii cu vârsta sub 5 ani din Europa sunt alergici la grâu. Un total de aproximativ 0,1% din toți europenii suferă de această alergie. [2]
Ce declanşează alergia la grâu?
Grâul conține mai multe proteine diferite care au un efect potențial alergic. Unele aparțin grupului de albumine și globuline, în timp ce altele fac parte din fracțiunea de gluten.
Conform cunoștințelor actuale, reacția la alergia primară la grâu este declanșată atunci când alergenul intră în contact cu mucoasa intestinală, copiii suferind cel mai frecvent de acest tip de reacție.
O alergie poate fi, de asemenea, declanșată de respirația în praful de făină de grâu. Aceasta se referă la astm, una dintre cele mai frecvente boli respiratorii profesionale și afectează în principal lucrătorii de panificație. Persoanele cu această alergie suferă de rinită alergică și/sau simptome de astm, dar pot de obicei să tolereze grâul în alimente. Starea poate fi de asemenea declanșată de praful provenit din alte ingrediente de coacere, cum ar fi secara sau soia. [2]
Simptome
În timp ce simptomele unei alergii la grâu sunt, de obicei, ușoare, în unele cazuri pot fi severe și chiar mortale, dezvoltându-se la câteva minute sau ore după ingerarea unui aliment care conține grâu.
În general, există un risc crescut de a dezvolta o alergie la orice produs alimentar, inclusiv la grâu, dacă veniți dintr-o familie în care alergii sau boli alergice, cum ar fi astmul sau eczema, sunt comune. Dacă ambii părinți au alergii, este mai probabil să dezvoltați o alergie alimentară decât cineva care are doar un părinte care prezintă alergii.
Alergia la grâu este în mod obișnuit depășită la vârsta adultă - aproximativ 65% dintre copiii cu alergie la grâu o vor depăși până la vârsta de 12 ani.
Simptomele unei alergii la grâu pot include:
- Umflare, mâncărime sau iritații ale gurii sau gâtului;
- Urticarie, erupție cutanată sau umflarea pielii;
- Iritaţie la ochi;
- Congestie nazală (nas înfundat);
- Durere de cap;
- Respiratie dificilă;
- Strănut;
- Crampe stomacale, indigestie, greață sau vărsături;
- Diaree;
- Anafilaxie.
anafilaxia
Pentru unii oameni, alergia la grâu poate provoca o reacție care amenință viața, numită anafilaxie. În plus față de alte semne și simptome ce corespund alergiei la grâu, anafilaxia poate provoca:
- Umflarea gâtului;
- Dureri toracice sau senzație de constricţie toracică;
- Probleme la înghițire;
- Culoare palidă a pielii;
- Amețeli sau leșin. [3, 4]
Anafilaxie indusă de efort
Schimbările induse de exerciții fizice ale organismului dvs. declanșează o reacție alergică sau agravează răspunsul sistemului imun la o proteină din grâu. Această afecțiune are ca rezultat, de obicei, o anafilaxie care pune în pericol viața.
Cauze
Puteți dezvolta o alergie la oricare dintre cele patru clase de proteine din grâu - albumină, globulină, gliadină și gluten.
Surse de proteine din grâu
Unele surse de proteine din grâu sunt evidente, cum ar fi pâinea, dar toate proteinele de grâu - și în special glutenul - se găsesc în multe alimente și chiar în unele produse cosmetice şi produse de baie. Alimentele care pot include proteine de grâu includ:
- Pâine;
- Prăjituri și brioșe;
- Fursecuri;
- Cereale;
- Paste;
- Cușcuș;
- Făină de cartofi;
- Griş;
- Biscuiţi;
- Proteină vegetală hidrolizată;
- Sos de soia;
- Înghețată;
- Bomboane dulci;
- Bere;
- Arome naturale;
- Amidon gelatinizat;
- Amidon alimentar modificat.
Dacă aveți alergie la grâu, este posibil să fiți alergic și la orz, ovăz și secară. Cu excepția cazului în care sunteți alergic la alte cereale decât grâul, dieta recomandată pentru grâu este mai puțin restrictivă decât o dietă fără gluten. [3]
Factori de risc
Anumiți factori prezintă un risc mai mare de a dezvolta alergii la grâu:
- Istoricul familiei. Aveți risc crescut de alergie la grâu dacă părinții dvs. au alergii alimentare şi nu numai (exemplu: febra fânului).
- Vârstă. Alergia la grâu este cea mai frecvent întâlnită la sugari și copii mici, majoritatea depășind-o în jur de vârsta de 16 ani. [3]
Diagnostic
Este important să obțineți un diagnostic precis al alergiei la grâu, astfel încât să puteți evita alimentele adecvate și să excludeți alte afecțiuni cum ar fi boala celiacă.
Pentru a diagnostica acest tip de alergie, medicul vă va adresa întrebări despre simptomele și istoricul familiei pentru a determina dacă sunt sau nu alergii frecvente în linia de sânge.
Deoarece simptomele unei alergii la grâu se pot suprapune cu simptomele bolii celiace și sensibilității non-celiace la gluten, medicul dumneavoastră va efectua teste de diagnostic specifice pentru a exclude aceste afecțiuni și pentru a determina precis tipul de alergie. Testul de diagnosticare va consta fie într-un test de piele, fie un test de sânge, sau chiar ambele. [5]
- Test de piele. Picături mici de extracte de alergen purificate - inclusiv extracte pentru proteinele de grâu - sunt înțepate pe suprafața pielii, fie pe antebrațul dumneavoastră, fie pe partea superioară a spatelui. După 15 minute, dacă locul de injectare devine roșu sau umflat, se confirmă o alergie la grâu.
- Test de sânge. Dacă o condiție a pielii sau interacțiuni posibile cu anumite medicamente vă împiedică să faceți un test de piele, medicul dumneavoastră poate să efectueze un test de sânge pentru a testa prezența anticorpilor de imunoglobulină E la proteina de grâu. Rezultatele sunt raportate ca valoare numerică. Există un alt test de sânge care poate fi testat în mod special pentru boala celiacă.
Dacă aceste teste nu sunt definitive, alergologul vă poate sugera:
- Jurnal de produse alimentare. Medicul dumneavoastră vă poate cere să păstrați o evidență detaliată a ceea ce mâncaţi, observând după un timp dacă apar simptome specifice alergiei.
- Eliminarea dietei. Excluderea anumitor alimente din dieta dumneavoastră, în special cele care conţin alergeni obișnuiți. Sub îndrumarea medicului, veți adăuga treptat alimentele notând simptomele resimţite.
- Provocare alimentară. Consumați alimente suspecte de a prezenta agentul alergen în timp ce sunteți monitorizat pentru simptomele alergiei. Sub supraveghere, începeți cu o cantitate mică de alimente și creșteți treptat cantitatea pe care o consumați. [2, 4, 6]
Tratament
Evitarea proteinelor din grâu este cel mai bun tratament pentru această alergie.
Medicamente
- Antihistaminicele pot reduce semnele și simptomele alergiilor minore la grâu. Aceste medicamente pot fi luate după expunerea la grâu pentru a vă controla reacția și a ajuta la ameliorarea disconfortului.
- Epinefrina (adrenalina) este un tratament de urgență pentru anafilaxie. Dacă aveți riscul de a avea o reacție severă la grâu, este necesar să aveți în permanență împreună cu dumneavoastră două doze injectabile de epinefrină. Aceasta trebuie utilizată imediat dacă aveți simptome severe, cum sunt dispneea, tusea repetitivă, pulsul scăzut, urticaria generalizată, senzația de apăsare a gâtului, umflături asociate cu vărsături, diaree sau durere abdominală. [4, 6]
Când să vedeţi un doctor
Dacă o persoană prezintă semne de anafilaxie, atunci necesită îngrijire imediată şi trebuie apelat la numărul de urgenţă 112. În cazul în care dumneavoastră sau copilul sunteți alergic la grâu sau la alte alimente, consultați-vă medicul. [3]
Un stil de viață fără grâu
Dacă aveți alergie la grâu, trebuie să aderați la o dietă strictă pentru a evita apariția unor simptome care v-ar putea pune viața în pericol. Din fericire, există multe opțiuni alimentare în supermarketuri și restaurante pentru persoanele care trebuie să evite grâul.
Fructele proaspete, legumele, fasolea și carnea neambalată sunt alimente sănătoase fără grâu. Orice produs alimentar ambalat marcat „fără gluten” este, prin definiție, fără grâu. De asemenea, puteți consuma produse fabricate din alte cereale, cum ar fi:
- porumb
- orez
- quinoa
- orz
- secară
- ovăz
Se poate înlocui făina tradițională cu făină din soia, orez, porumb, cartof sau nucă de cocos. [5]
Concluzii
Deși mulți pacienți cu alergie la grâu pot mânca alte boabe, acest lucru nu este valabil pentru toată lumea, tratamentul fiind personalizat. Discutați cu alergologul despre ceea ce puteți mânca în siguranță și ce ar trebui să evitați.
intră pe forum