Alergia la arahide
Autor: Zamfir Andreea
Una dintre cele mai frecvente cauze ale episoadelor severe de alergie este alergia la arahide. Pentru unele persoane cu alergie la arahide, chiar și cantități infime de arahide ar putea duce la o reacție severă care ar putea fi chiar fatală (anafilaxie).
Alergia la arahide este mai probabil să se dezvolte la copiii care au eczeme, alergii la ouă sau ambele. Este esențial de înțeles faptul că arahidele sunt un tip de leguminoase și aparțin unei familii de plante diferite de nucile de copac (migdale, nuci de Brazilia, caju, alune de pădure, macadamia, nuci pecan, fistic). (1, 2)
Cauzele alergiei la arahide
Alergiile alimentare pot fi moștenite în familie sau pot fi dobândite. Sistemul dumneavoastră imunitar interpretează greșit proteinele din arahide ca fiind toxice, ceea ce duce la alergia la arahide. Sistemul dumneavoastră imunitar eliberează în sânge substanțe care duc la apariția simptomelor, indiferent dacă intrați în contact direct sau indirect cu alunele.
Există numeroase moduri de a fi expus la arahide:
- Interacțiunea directă
Consumul de arahide sau de alimente care conțin arahide este cea mai frecventă cauză a alergiei la arahide. Contactul direct al pielii cu arahidele poate provoca ocazional o reacție alergică.
- Contact încrucișat
În acest caz, arahidele au fost adăugate în mod neintenționat la un produs. De obicei, se întâmplă atunci când un aliment intră în contact cu arahidele în timp ce este procesat sau manipulat.
- Inhalare
Dacă inhalați praf sau aerosoli din arahide, cum ar fi cei care se găsesc în făina de arahide sau în spray-urile de gătit care conțin ulei de arahide, puteți avea o reacție alergică. (1)
Simptome
Simptomele unei alergii la arahide apar adesea la două ore după ce o persoană mănâncă arahide. Simptomele unei alergii la arahide pot varia de la ușoare la severe și includ frecvent:
- Diaree;
- Probleme de respirație;
- Vărsături și greață;
- Erupții cutanate sau urticarie;
- Dureri de abdomen;
- Umflături, în general la nivelul buzelor sau al limbii.
Cum se identifică alergia la arahide
În cazul în care se suspectează o alergie la arahide, consultarea unui expert este crucială. Acesta va fi cel mai probabil medicul dumneavoastră la început. Acesta ar putea stabili teste de înțepături cutanate și/sau teste de sânge IgE particulare pentru alergiile la arahide sau vă poate trimite la un serviciu specializat în alergii. Aceste teste ajută la confirmarea probabilității unei alergii alimentare și la excluderea altor motive potențiale. Testele pentru alergii nu pot prezice dacă o reacție alergică va fi moderată sau severă sau când este cel mai probabil să apară una.
Este esențial să evitați să reintroduceți arahidele în alimentația dumneavoastră fără a consulta un medic înainte.
Anafilaxia
Anafilaxia poate apărea în urma unei alergii la arahide. Respirația poate fi dificilă sau imposibilă în timpul anafilaxiei. Organismul intră în șoc. Anafilaxia ar putea fi fatală dacă nu primiți tratament.
Prevenție
Trebuie să aveți mare atenție la dieta dumneavoastră dacă aveți alergie la arahide. Producătorii de alimente sunt obligați să precizeze clar pe eticheta cu ingrediente dacă un produs conține arahide. Este posibil ca produsele preambalate fără arahide să fie contaminate în timpul producției. Fiți atenți la cuvinte precum "poate conține arahide" și "produs într-o fabrică pe echipamente care ar fi putut fi folosite și pentru a procesa produse din arahide".
Întrebați despre ingrediente atunci când mâncați în oraș. De exemplu, anumite marinate și sosuri ar putea conține unt de arahide.
Tratament
S-au făcut cercetări extinse pentru a căuta noi tipuri de tratament pentru alergia la arahide, deoarece aceasta este extrem de răspândită și are potențialul de a provoca reacții severe, care pun viața în pericol.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente dacă aveți o alergie la arahide pentru a diminua simptomele unui răspuns alergic. Ați putea folosi:
- Epinefrina: este un tratament anafilactic care salvează vieți și care începe să acționeze imediat pentru a inversa simptomele.
- Antihistaminice: Aceste medicamente diminuează mâncărimea sau congestia.
- Corticosteroizi: Dacă aveți o reacție alergică, aceste medicamente diminuează umflarea. (2, 3)
Factori de risc
Nu este clar de ce unii oameni fac alergii, iar alții nu. Cu toate acestea, există anumiți factori de risc care cresc probabilitatea ca o persoană să dobândească o alergie la arahide.
Factorii de risc pentru alergiile la arahide includ:
- Dacă ați avut alergie la arahide în trecut - Unii copii care sunt alergici la arahide nu mai au probleme odată cu trecerea timpului, însă, chiar dacă se pare că ați depășit alergia la arahide, aceasta ar putea reveni.
- Alte alergii - Este posibil să aveți mai multe șanse să dezvoltați o alergie la un alt aliment dacă aveți deja una. O alergie alimentară crește probabilitatea de a avea o altă formă de alergie.
- Dacă există membrii alergici în familiei - Dacă alte alergii, în special alergii alimentare, sunt predominante în familia dumneavoastră, aveți un risc mai mare de a dezvolta o alergie la arahide.
- Dermatită atopică - Persoanele care suferă de dermatită atopică (cunoscută în mod obișnuit sub numele de eczeme) au ocazional și alergii alimentare. (1)
Când ar trebui să merg la urgențe
Dacă aveți:
- Disconfort sau rigiditate în piept;
- Delir (confuzie bruscă);
- Probleme de respirație sau de înghițire;
- Amețeli;
- Bătăi rapide ale inimii sau palpitații;
- Pierderea cunoștinței;
- Umflături, în special la nivelul gâtului sau al limbii. (3)
- Helicobacter pylori
- Colagenoza nespecifica. Polimiozita
- Ganglioni axilari inflamati
- Urticarie colinergica
- Boala Behcet
- Hiv sau paranoia?
- Alergie la toti alergenii posibili
- Ce vaccin sau tratament pot face sa-mi intaresc imunitatea
- Exista vreo sansa sa NU am lupus...?
- Ganglioni limfatici inflamati de doi ani de zile