Alcoorexia - o nouă tulburare de alimentație

Modelul actual de frumusețe feminină, promovat de mass-media, reușește să facă ravagii în rândul adolescentelor și tinerelor, mai ales. Într-o eră a dietelor și a standardelor de frumusețe, tulburările de alimentație își fac loc în topul cauzelor mortalității. Alimentația dezechilibrată este una din principalele cauze ale apariției bolilor cardiovasculare, iar acestea reprezintă principala cauză a mortalității la nivel global. (3)

Anorexia și bulimia sunt deja cunoscute ca tulburări de alimentație, mai ales în rândul femeilor, dar în ultimii ani se studiază un nou fenomen în cadrul acestor tulburări: alcoorexia (eg. drunkorexia). Alcoorexia reprezintă un subtip particular deoarece combină tulburările de alimentație cu consumul de alcool. Mai precis, persoana în cauză își impune restricții asupra meselor care urmează să fie compensate prin consumul de alcool, dat fiind faptul că acesta conține o anumită cantitate de calorii. (1) În cazul unor persoane diagnosticate cu bulimie, apariția consumului de alcool apare după debutul comportamentului bulimic, în schimb, în cazul alcoorexiei, consumul de alcool reprezintă în sine o metoda de control a greutății. (4)

Un studiu efectuat de Burke și colab., pe un eșantion de 692 de studenți dintr-o universitate din Sud-Estul Americii, arată că aproximatv 30% dintre studente practică această metodă. Tinerele își „completează” cantitatea de calorii necesară organismului prin consumul de alcool. Motivul principal pentru care o fac este prevenirea surplusului de kilograme sau pentru a scăpa de acesta mai ușor. Alcoorexia este un fenomen răspândit în Statele Unite ale Americii și din ce în ce mai frecvent în Marea Britanie. (2)

Specialiștii în abuz de substanțe psihoactive poziționează alcoorexia alături de celelalte tulburări de alimentație (anorexie și bulimie), deoarece persoana utilizează aceleași metode de purgare a alimentației zilnice sau își impune restricții cu privire la aceasta. Diferența o reprezintă compensarea ulterioară a caloriilor pierdute după ce persoana în cauza și-a provocat vomă sau a folosit alte metode de eliminare a alimentelor recent consumate (laxative, diuretice, pastile de slăbit, etc.). (1)

În practicile adoptate de tinerele alcoorexice pentru dorința obsesivă de a slăbi sau de a preveni apariția kilogramelor în plus, acestea omit celelalte riscuri la care se expun. Dificultățile de concentrare și luarea deciziilor sunt printre primele efecte negative ale alcoorexiei. Dacă la debutul acestei metode de a slăbi, tinerele reușesc să monitorizeze și să controleze cantitatea de alcool consumată, în timp, vor pierde acest control. Cantitatea de alcool va fi consumată în exces. De la uz se va trece la abuz și mai apoi la dependența de alcool. În pofida faptului că, în general, se cunosc riscurile consumului excesiv de alcool, tinerele care doresc să se identifice cu modelul actual de frumusețe continuă să se folosească de această metodă de slăbit. (1)

Simptome și diagnostic

Multe din următoarele simptome vor fi evidente. Acest lucru va facilita diagnosticarea pacientului. În funcție de gravitatea acestei tulburări, se vor observa următoarele:

  • Alcoorexicii evită mesele normale, în special cina. Caloriile pierdute vor fi compensate prin consumul de alcool până la ore târzii.
  • Dacă pacientul a consumat cantități mari de alcool, simptomele sunt destul de clare: confuzie, schimbări în comportament și transpirație abundentă
  • Un alcoorexic va pierde greutate corporală foarte rapid și devine foarte interesat de numărul caloriilor consumate: va citi mereu ambalajele alimentelor consumate sau pe care dorește să le consume, își va cântări porția de mâncare, va fi mereu curios să afle care sunt cantitățile minime recomandate de consum al alimentelor
  • Pacientul va cheltui sume mari de bani și nu va putea explica pe ce anume. Adolescenții vor cere bani părinților și dacă nu îi vor obține, vor ajunge să fure de la ei pentru a-și putea procura alcool
  • Din cauza consumului mare de alcool, pacientul va vomita des
  • Respirație neregulată
  • Afecțiuni ale ficatului
  • Tulburări emoționale (depresie) (5), (6)


Tratament

În cadrul alcoorexiei va trebui tratată atât tulburarea de alimentație cat și alcoolismul. În general, pacientul va avea nevoie de ajutor profesional în cadrul unor instituții care au ca specialitate adicțiile. Acesta va participa la un număr de ședințe de psihoterapie. Numărul acestora depinde de seriozitatea problemei pacientului. Dacă este nevoie, specialistul va combina psihoterapia cu tratament medicamentos. (5)


Data actualizare: 23-06-2014 | creare: 23-06-2014 | Vizite: 4447
Bibliografie
(1) Rahon, J., C., Bryant, J., B., Darkes, J., Menzel, J., Thompson, K., J. (2012) Development and validation of the compensatory eating and behaviors in response to alcohol consumption Scale (CEBRACS), International Journal of Eating Disorders, vol. 13, nr.2, pp. 83-87
(2) Osborne,V.,A., Sher, K.,J., Winograd, K., J. (2011), Disordered eating patterns and alcohol misuse in college students: evidence for drunkorexia, Comprehensive Psychiatry Journal, vol. 52,nr.6, pp. 567-789.
(3)https://gamapserver.who.int/gho/interactive_charts/women_and_health/causes_death/chart.html
(4) Birţ, M. (2003), Tulburǎrile comportamentului alimentar: anorexia nervoasǎ, bulimia nervoasǎ, Cluj-Napoca, Ed. Dacia.
(5) https://en.benessere.com/dietetics/topics/drunkorexia.htm
(6) https://www.recoveryconnection.org/drunkorexia/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!