Afazia la copii
Afazia la copii este o tulburare de limbaj cauzată de leziuni sau traumatisme, în special în zona creierului responsabilă de limbaj, comunicare, expresivitate (cortexul frontal inferior). Afazia este o tulburare neurologică, foarte important de subliniat este că aceasta nu este o boală ci un simptom al leziunilor cerebrale. Poate apărea brusc sau progresiv în funcție de localizarea și tipul țesutului cerebral implicat.
Nu există date exacte cu privire la prevalența afaziei în rândul copiilor, însă se crede că aproximativ 1 milion de persoane din SUA suferă de afazie. Afazia apare cu precădere la persoane de vârsta mijlocie și cele vârstnice, iar în privința sexului nu există dovedită vreo diferențiere între bărbați și femei. Semnele principale ale tulburării cuprind dificultăți de exprimare, dificultăți de înțelegere a vorbirii și dificultăți de scriere și citire. (1), (3)
Cauze și factori de risc
Afazia apare mai frecvent în rândul persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale, de asemenea această tulburare poate apărea și din cauza unor tumori cerebrale localizate în cortex, a unor infecții sau inflamații, precum meningita. Cel mai frecvent însă, afazia apare în urma unor traumatisme craniene sau a unor leziuni care interesează zona corticală responsabilă cu comunicarea.
Alți factori de risc includ hemoragiile cerebrale, bolile neurologice, în cazul copiilor deseori cele dobândite genetic, convulsiile și bolile care provoacă pierderea celulelor din creier, precum demența. Mediile sărace, apa nepotabilă, mâncarea neadecvată sau cu nutrimente insuficiente, lipsa medicamentației sau a factorului medical, cresc riscul de infecții, care odată instalate și netratate pot determina complicații precum encefalita, meningita, etc., iar în final vor determina apariția afaziei. Copiii din medii vitrege sunt mai predispuși în a manifesta această tulburare. (1), (5)
Semne și simptome
Simptomatologia afaziei la copil variază în funcție de tipul de afazie și de severitate leziunii la nivelul creierului sau a factorului care a dus la instalarea tulburării. În cazul în care afazia survine în urma unor traumatisme craniene sau a unui accident vascular cerebral simptomele apar imediat. Dacă afazia este rezultatul unor afecțiuni progresive precum demența sau infecțiile, simptomele apar în timp și pot suferi modificări, uneori trecând neobservate de către tutore. De cele mai multe ori, copiii care suferă de această afecțiune consideră că ceea ce ei comunică cu dificultate este înțeles de cei din jur, nefiind conștienți de problema cu care se confruntă.
Simptomatologia afaziei la copii cuprinde:
- dificultăți în găsirea cuvintelor
- amestecare literelor într-un cuvânt
- înlocuirea cuvintelor (computerul devine TV)
- dificultăți în a urma instrucțiuni, atât auzite cât și citite
- dificultăți în înțelegerea sensului cuvintelor
- discurs ezitant
- ritm lent de vorbire
- vorbire simplă, greoaie, limitată la propoziții scurte
- dificultăți cu gramatica, ortografia
- dificultăți de citire și scriere
- probleme de comunicare (4), (5)
Diagnostic
Dacă se observă simptomele amintite sau dacă tutorele suspicionează vreo afecțiune este indicat ca acesta să se prezinte cu copilul la medicul neurolog pediatru pentru a se stabili și a se pune corect diagnosticul. Dacă este posibil, ulterior se poate consulta și un logoped pediatru cu experiență în îngrijirea copiilor cu afazie. Diagnosticul se pune în urma unor teste de limbaj efectuate de către medicul specialist, teste ce includ: vorbirea, numărarea, repetarea, povestirea, înțelegerea, citirea și scrierea. De asemenea, diagnosticul poate include și proceduri imagistice precum scanarea CT, RMN, tomografia PET, etc. Aceste investigații se fac doar sub îndrumarea medicului specialist, iar diagnosticul poate fi pus doar de acesta. (3), (2)
Tratament
După punerea diagnosticului care evidențiază problemele și lacunele pe care le poate avea pacientul copil se poate începe terapia. Terapia poate fi individuală pentru a dobândi sau dezvolta abilitățile primare, iar mai apoi de grup pentru a dobândi sau dezvolta abilități cu specific social. Există școli și profesori specializați care utilizează programe speciale pentru copii cu dificultăți de limbaj, de asemenea aceste terapii pot fi întreprinse și în unele clinici de profil. În unele cauze poate fi necesară și terapia medicamentoasă pentru a trata factorul care a dus la apariția afaziei la copil.
În general prognosticul afaziei este dificil de prezis, copiii sau persoanele cu leziuni mici fiind cei care se recuperează mai rapid și mai ușor. Un copil complet recuperat va putea scrie sau citi, va vorbi cursiv și nu va întâmpina probleme majore de comunicare. Medicul logoped va stabili dacă și când pacientul copil este vindecat. (2), (3), (5)
Recomandări
Este foarte important de subliniat că nu toți copiii cu dificultăți de vorbire au afazie. Unii copii își dezvoltă vorbirea mai greu. În cazul în care suspicionați că copilul dumneavoastră are această afecțiune stabiliți o vizită la medic. Fiind o boală neurologică, factorul uman este foarte important pentru cel mic. Din cauza acestei probleme copilul s-ar putea simți exclus, izolat, iar tutorele trebuie să fie cel care îi va oferi încredere copilului atât înainte, cât și în timpul terapiei. Dacă este cazul, apelați la ajutorul unui neuropsihiatru sau a unui psiholog pediatru.
- Parapareza spastica
- Copilul meu nu ia in greutate
- Scaune cu mucus si sange
- Vsh si proteina c reactiva foarte mari
- Microftalmie congenitala
- Charcot-Marie-Tooth
- Tuse productiva copii
- Cresterea in inaltime
- Dexametazona pt aerosol?
- Fiere marita, viermi intestinali...