Acrofobia - frica de înălțime
Autor: Ardeleanu Loredana
Ni s-a întâmplat probabil tuturor la un moment dat: momentul în care te uiți în jos și realizezi că lumea este la picioarele tale, iar dacă faci o mișcare greșită te poți răni sau poți muri. Ți-e frică și nu vrei decât să ajungi într-un loc sigur. Frica de înălțime este un instinct natural, dar la unele persoane se manifestă irațional și într-un grad mai ridicat.
Potrivit Manualului de Statistică și Diagnostic al Tulburărilor Mentale (Asociația de Psihiatrie Americană, 2000) pentru ca o teamă de înălțime să fie considerată fobie, aceasta trebuie să îndeplinească două condiții:
- să fie excesivă și nerealistă;
- să provoace suferință sau stres semnificativ. [7]
Acrofobia este o teamă irațională extremă, o tulburare de anxietate dependentă de context și una dintre cele mai comune fobii. Ea afectează aproximativ 1 din 20 de adulți.
Persoanele care au rău de înălțime evită de obicei roata din parcul de distracții, balcoanele, apartamentele și birourile situate în clădiri înalte, podurile, scările rulante (la metrou sau la mall), lifturile și călătoria cu avionul. Acrofobia poate limita posibilitatea individului de a se bucura de anumite activități recreaționale (de exemplu, skiatul).
Cum se manifestă acrofobia?
Acrofobia, la fel ca majoritatea fobiilor, se manifestă prin:
Simptome fizice:
- dificultăți de respirație;
- accelerarea bătăilor inimii;
- durere toracică sau senzație de apăsare;
- tremur sau agitație;
- senzație de amețeală sau leșin;
- crampe în stomac;
- bufeuri, transpirație:
Simptome emoționale:
- senzație de anxietate copleșitoare sau de panică;
- nevoia intensă de a scăpa;
- frica de a pierde controlul asupra situației
- sentimentul de neputință în fața fricii. [3]
Un atac de panică extrem, ce apare din cauza fricii de înălțime, poate provoca chiar gânduri de suicid.
Cauze
Psihiatrii consideră în general că acrofobia apare din cauza gândurilor negative. Exemple de gânduri negative:
- „Dacă stau pe margine, voi fi tentat să sar sau cineva mă va împinge de la spate.”
- „O să-mi pierd echilibrul.”
- „Structura clădirii este nesigură și se va prăbuși sau cabina ascensorului va cădea.”
- „Voi ameți, voi avea un atac de inimă și voi cădea.”
Persoanele care suferă de acrofobie au tendința de a experimenta aceste gânduri într-un mod rapid și automat încât uneori nici măcar nu sunt conștiente de ele. Frica rezultă și din asocierea senzațiilor fizice cu înălțimea. Aceste persoane duc la un nivel extrem gândurile de suferință legate de căderi și loviri (care sunt de multe ori normale și raționale).
Cauzele acrofobiei sunt încă discutate de specialiști. Unii consideră că traume emoționale din trecut, cum ar fi un eveniment tragic asociat cu înălțimea (căderea dintr-un copac) sau o scenă fictivă dintr-un film, pot fi un catalizator puternic al fobiei. Pe de altă parte, se consideră că acrofobia poate fi „învățată” de copii de la părinți: copiii ai căror părinți se tem de înălțimi sunt mai susceptibili de a dezvolta acrofobie. [1]
Acrofobia ar putea avea și o componentă genetică. Înălțimea este un pericol real, iar frica de înălțime împiedică individul să-și asume niște riscuri inutile. Majoritatea oamenilor suferă într-o anumită măsură de acrofobie și simt un oarecare disconfort atunci când stau în picioare pe marginea unei prăpăstii. Cu toate acestea, nu toți oamenii se tem de înălțimi, lucru care subminează afirmația conform căreia frica de înălțime este programată genetic în specia umană. În cazurile extreme de acrofobie, individul nu se poate adapta și teama de înălțime interferează cu rutina de zi cu zi. Cel mai probabil acrofobia este un rezultat atât al componentelor de mediu cat și a factorilor genetici. [7]
Cum pot scăpa de frica de înălțime?
Înfruntarea treptată a fricii
Dacă suferiți de acrofobie este normal să evitați locurile înalte. Însă trebuie să vă învingeți temerile pentru că evitarea locurilor înalte vă poate face să vă simțiți bine doar pe termen scurt.
Expunerea reprezintă confruntarea treptată și repetată cu situațiile în care vă este frică de înălțime. În timpul acestui proces de expunere, veți învăța să scăpați ușor de anxietate și teamă până când acestea vor dispărea. Cu fiecare expunere veți fi mai încrezător și fobia se va diminua. Expunerea necesită planificare, exercițiu și răbdare.
Exemplu: Începeți să vă uitați pe fereastra de pe o clădire înaltă, apoi mergeți într-un balcon și în final, dacă aveți ocazia, încercați să priviți pe fereastra unui avion. [7]
Urcați pe „scara fricii de înălțime”. Întocmiți o listă cu toate situațiile înfricoșătoare legate de fobia dumneavoastră. Aranjați elementele de pe listă de la cel mai puțin înfricoșător la cel mai înfricoșător. Prima treaptă ar trebui să vă provoace puțină anxietate, dar nu atât de mult încât să vă intimideze. Gândiți-vă la obiectivul final și apoi realizați pași simpli prin care vă puteți îndeplini obiectivul (exemplu: să vă urcați într-o telecabină).
Urcați treptat pe „scara fricii”. Începeți cu primul pas și nu treceți la următorul până când nu începeți să vă simțiți confortabil cu acesta. Dacă, de exemplu, trebuie să urcați niște scări, faceți de mai multe ori acest lucru, până când anxietatea scade. Când sunteți pregătit, treceți la pasul următor. Cu cât exersați mai des, cu atât progresul va fi mai rapid. Cu toate acestea, nu trebuie să vă grăbiți. Pe măsură ce vă confruntați cu teama de înălțime vă veți simți inconfortabil și neliniștit, dar amintiți-vă că aceste sentimente sunt temporare. Dacă teama vă copleșește, opriți-vă și relaxați-vă pentru a controla anxietatea sau apelați la un terapeut.
Tehnicile de relaxare
Când vă este frică, vă confruntați cu o varietate de simptome fizice incomode. Cu ajutorul tehnicilor de relaxare veți deveni mai încrezători în capacitatea dumneavoastră de a tolera aceste senzații de disconfort și vă veți calma ușor. Tehnicile de relaxare cum sunt respirația profundă, meditația și relaxarea musculară sunt antidoturi puternice pentru frica de înălțime.
Iată un exercițiu simplu de relaxare prin respirație profundă:
- Așezați-vă cu spatele drept. Puneți o mână pe piept și cealaltă pe burtă.
- Inspirați pe nas încet și numărați până la 4. Mâna de pe burtă ar trebui să se ridice puțin.
- Țineți-vă respirația în timp ce numărați până la 7.
- Expirați pe gură în timp ce numărați până la 8. Împingeți afară cât mai mult aer pentru a permite contracția mușchilor abdominali.
- Inspirați din nou și repetați exercițiul până vă simțiți relaxat.
- Puteți face exercițiul acesta de două ori pe zi, în orice moment, nu neparat atunci când sunteți la înălțime și vă este frică. După ce veți exersa de mai multe ori, puteți începe să-l folosiți în situațiile critice, când vă confruntați cu teama.
Restructurare cognitivă
Când simțiți teamă de înălțime, aventi tendința de a supraestima efectele negative ce pot apărea. În același timp, vă subestimați capacitatea de a face față acestor experiențe și sentimente. Gândurile de frică ce declanșează teama de înălțime sunt de obicei negative și nerealiste. Restructurarea cognitivă este un proces prin care modelele de gândire negativă care contribuie la formarea acrofobiei sunt provocate și înlocuite cu gânduri pozitive și realiste. Acest lucru implică trei etape:
- Identificarea gândurilor negative - la ce vă gândeați când a început să vă fie frică de înălțime într-o anumită situație?
- Provocarea gândurilor negative – implică evaluarea gândurilor care duc la frica de înălțime, analiza convingerilor nefolositoare și testarea realității predicțiilor negative.
- Înlocuirea gândurilor negative cu gânduri realiste. [3], [4], [5], [7]
Sfaturi
Când sunteți pe balcon sau vă uitați pe fereastră atunci când va aflați într-o clădire înaltă, nu vă gândiți la lucruri negative. Concentrați-vă pe frumusețea priveliștei și pe sentimente pozitive.
- Dacă sunteți pe balcon sau într-un spațiu deschis de unde ați putea cădea, nu vă aplecați în față și nu priviți în jos, pentru că acest lucru va intensifica teama.
- Dacă priviți în jos de la o înălțime mare, țineți-vă de balustradă pentru a întări sentimentul de siguranță.
- Pentru a vă obișnui cu înălțimea, faceți câteva exerciții acasă: stați în echilibru pe o scândură sprijinită pe două scaune, cățărați-vă într-un copac, urcați pe o frânghie etc.
Când este cazul să caut tratament specializat?
Dacă frica de înălțime este atât de gravă încât declanșează atac de panică sau anxietate necontrolată, este recomandat să apelați la un psiholog pentru tratament specializat.
Atunci când ...
- aveți un sentiment puternic de teamă, panică și anxietate legat de înălțime
- ați putea recunoaște că, în anumite cazuri, frica dumneavoastră de înălțime este excesivă și nerezonabilă
- evitați anumite locuri din cauza fricii de înălțime
- această evitare vă afectează activitatea zilnică și vă provoacă suferință semnificativă
- aveți această teamă intensă de înălțime de cel puțin șase luni.
Tratament
Pentru a depăși teama de înălțime este nevoie de multă determinare. Terapia poate fi foarte eficientă, dar individul trebuie să-și dorească să depășească aceasta frică.
În unele cazuri, medicamentele îl pot ajuta pe pacient să se calmeze și să aibă mai puține gânduri de teamă. Medicul psihiatru poate prescrie antidepresive, medicamente beta blocante sau benzodiazepine, dar este important să conștientizați că acestea nu vor rezolva cauza care susține teama de înălțime.
Un instrument eficient în terapia fobiilor este desensibilizarea sistematică. În acest caz, se folosește terapia cognitiv comportamentală și pacientul este încurajat să facă fată situațiilor stimulative care provoacă gânduri de teamă. Individul se relaxează, conștientizează componentele fricii sale și apoi se ocupă de soluționarea acestora, începând de la cea mai puțin înfricoșătoare situație. Desensibilizarea treptată poate dura luni sau ani de zile.
Pentru că este destul de dificil să expui o persoana la înălțimi în mod continuu, mulți psihologi au început să utilizeze realitatea virtuală pentru a simula înălțimea. [1], [2]
Alte tehnici utilizate pentru a trata acrofobia sunt hipnoza, gândirea pozitivă, meditația.
Prin utilizarea acestor metode și tehnici, aproape 75% din cazurile de acrofobie sunt curabile.
Mituri privind acrofobia
1. O teorie cunoscută spune că oamenii care suferă de o fobie trebuie să-și confrunte frica printr-un lucru care i-ar îngrozi. De exemplu, dacă cineva se teme de înălțime ar trebui să sară cu parașuta, să stea pe marginea unei prăpăstii sau să se urce într-un „trenuleț al morții” în parcul de distracții. Nu faceți acest lucru. Studiile recente au început să demonstreze că acrofobia ar fi mai degrabă o frică înnăscută, decât o condiție dobândită, ceea ce înseamnă că dacă vă confruntați cu fobia într-o situație înfricoșătoare riscați ca ea să se agraveze. Nu este recomandat să vă expuneți dintr-o dată la înălțimi extreme. [6]2. Nu acordați o importanță excesivă traumelor din trecut. Știința modernă încearcă să doboare mitul conform căruia acrofobia este cauzată de o experiență traumatizantă. Cercetările recente au arătat că persoanele care au suferit căderi grave în trecut (copilărie) sunt mai puțin susceptibile de a avea frică de înălțime. [6]
Dacă teama de înălțime vă împiedică să faceți lucruri pe care le iubiți sau să vă desfășurați activitatea profesională nu trebuie să învățați să trăiți cu ea. Încercarea de a vă ascunde frica de înălțime poate duce la stres extrem și vă împiedică să luați decizii corecte. Frica de înălțime nu reprezintă o slăbiciune, nu trebuie să vă fie rușine sau să încercați să o ascundeți. Indicat este să găsiți puterea de a solicita tratament specializat.
- Adio, fobia!
- Obsesie...anxietate...frica etc etc
- Fobie sau nu?
- Probleme psihice. A inceput sa fie obsedat de starea lui de sanatate
- Frica de cancer
- Frica de singuratate!
- Am doar 18 ani..nu accept asta:(! partea a II a
- Din copilarie am ramas cu frica de intuneric
- Teama de intuneric