Aciditatea gastrică
Autor: Zamfir Andreea
Acidul gastric din stomac are rolul de a ajuta la digestia alimentelor, acidul clorhidric fiind principalul constituent al acidului gastric.
Mucoasa stomacului secretă în mod natural acid gastric, secreția fiind influențată de sistemul neuronal și de hormoni. Ocazional, se poate produce prea mult acid gastric, ceea ce poate provoca o serie de simptome neplăcute. (1)
Aciditatea, cunoscută și ca reflux gastroesofagian, se caracterizează prin arsuri la stomac care se simt în partea inferioară a pieptului. Cel mai întâlnit semn al acidului gastric este un disconfort sau o senzație de arsură în piept.
Riscurile asociate cu aciditatea cronică includ:
- Afectarea esofagului - Esofagul este tubul care face legătura între gură și stomac, iar atunci când acidul urcă înapoi, există riscul de a dezvolta ulcere esofagiene, esofagită, stricturi esofagiene sau esofagul Barrett.
- Cancer esofagian – Există un risc crescut de cancer esofagian dacă există un istoric al acestei afecțiuni în familie.
- Carii dentare - Refluxul acid poate uza smalțul dinților și poate duce la apariția cariilor. (2)
Simptomele acidității gastrice
- Arsuri la stomac
- Senzație de durere și arsură în gât
- Dificultăți de înghițire
- Gust amar în gură
- Respirație urât mirositoare
- Voce răgușită
- Greață
- Constipație
- indigestie
- Tuse recurentă sau sughiț
- Balonare
- Agitație (2, 3)
Factori care pot duce la apariția acidității gastrice și a refluxului gastroesofagian
- Obezitatea
- Medicamente, în special cele pentru astm, blocante ale canalelor de calciu, antihistaminice, analgezice, sedative și antidepresive
- Fumatul activ sau pasiv
- Sedentarism
- Sarcina
- Consumul excesiv de alcool
- Consumul unei mese copioase înainte de culcare (3, 4)
Cauzele acidității
Aciditatea este provocată de glandele gastrice din stomac care produc prea mult acid. Printre cauzele acidității se numără:
- Alimentație necorespunzătoare
- Mese neregulate
- Mâncatul în exces
- Consumul de alimente picante
- Consumul exagerat de sare
- Lipsa de fibre în alimentație
Consumul excesiv al anumitor alimente și băuturi, cum ar fi:
- Ceaiul, cafeaua, băuturile carbogazoase și băuturile răcoritoare
- Alimente foarte fierbinți
- Pizza, gogoși și alimentele prăjite care sunt bogate în grăsimi.
Alte cauze
- Stresul excesiv
- Lipsa de somn
- Consumul frecvent de alcool
- Fumatul frecvent
- Lipsa exercițiilor fizice (2, 4)
Simptomele hiperacidității gastrice includ:
- Durere abdominală superioară care persistă
- Scaune roșiatice sau foarte închise la culoare, frecvent însoțite de vărsături cu sânge
- Respirație șuierătoare, o durere persistentă în gât, o tuse uscată sau răgușeală
- Pierdere în greutate fără o cauză evidentă
Este recomandat să vă adresați medicului dacă simptomele persistă. Medicul dumneavoastră va poate pune un diagnostic fie prin efectuarea unei endoscopii gastrointestinale superioare, fie prin efectuarea de radiografii ale esofagului și stomacului.
Tratament
Antiacidele – Acestea oferă o ușurare pe termen scurt prin neutralizarea acidului din stomac și previn daunele cauzate de refluxul gastroesofagian.
Alginatele – Sunt compuși derivați din alge care includ polizaharide structurale. Acestea au un antiacid în ele care echilibrează acidul gastric. De asemenea, este prezent acidul alginic, care creează un gel deasupra conținutului stomacal pentru a-l împiedica să se ridice din nou.
Inhibatori ai pompei de protoni – Reduce pe termen lung producția de acid gastric și previne leziunile esofagiene datorate refluxului cronic.
Antagoniști ai receptorilor de histamină (H2) - Aceștia pot reduce secrețiile acide cu 70% în 24 de ore, acționând asupra celulelor care produc acidul gastric și opresc producția excesivă. (3)
Alte metode de tratare sau ușurare a disconfortului acidității gastrice
Aciditatea gastrică este o problemă care se poate gestiona destul de simplu, însă, sunt necesare medicamente potrivite și schimbarea stilului de viață.
1. Medicamentația
Există medicamente fără prescripție medicală care pot fi folosite pentru a trata aciditatea. Deși acestea ar putea fi eficiente pe termen scurt, este indicat să solicitați sfatul medicului și să elaborați un plan de acțiune pe termen lung, în funcție de problema dumneavoastră.
2. Somnul
Este esențial să existe o distanță de 2-3 ore între cină și ora de culcare. Aceasta permite o digestie adecvată a alimentelor și previne refluxul. Aciditatea mai poate fi afectată de poziția în care dormiți. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când stomacul și esofagul sunt în aceeași linie, este mai probabil să apară refluxul de acid. Pentru a evita acest lucru, trebuie să vă ridicați perna, respectiv capul, cu 10-20 cm.
3. Pierderea în greutate
Obezitatea poate duce la aciditate extremă. Prin urmare, ar trebui să luați măsuri de precauție adecvate pentru a o evita. Începeți prin a face exerciții fizice de cel puțin patru ori pe săptămână și încercați să înlocuiți alimentele prăjite, grase și, în general, nesănătoase cu multe fibre, proteine și grăsimi sănătoase.
4. Consultați un nutriționist
Consultarea unui nutriționist este cu siguranță o opțiune bună dacă aveți frecvent arsuri la stomac. Aceștia vă vor ajuta să dezvoltați un plan de dietă bine pus la punct, potrivit nevoilor dumneavoastră individuale și vă vor oferi o mai bună înțelegere a alimentelor care vă declanșează aciditatea gastrică în exces. Schimbările în dietă vor ajuta la pierderea în greutate pe termen lung, pe lângă faptul că vă vor ajuta să țineți sub control aciditatea.
Remedii pentru aciditatea gastrică
- Lapte rece - Laptele este bogat în calciu și previne acumularea de acid în stomac.
- Semințe de chimen negru - Semințele de chimen negru previn aciditatea și simptomele acesteia, cum ar fi arsurile la stomac, greața, balonarea, constipația etc. Mestecați direct câteva semințe de chimen sau fierbeți 1 linguriță de semințe într-un pahar de apă și apoi consumați.
- Apă de nucă de cocos - Apa de cocos este bogată în electroliți, care echilibrează producția excesivă de acid.
- Apă caldă - Apa caldă trebuie consumată dimineața pe stomacul gol și seara. Îmbunătățește digestia și ajută la reducerea acidității și a efectelor aferente.
- Cardamom - Consumați un cardamom în fiecare zi pentru a ameliora indigestia, arsurile la stomac și alte probleme gastrointestinale.
- Sucul de pepene verde - Pentru ameliorarea imediată a acidității și a arsurilor la stomac, beți un pahar de suc de pepene verde în fiecare zi.
- Fenicul - Consumați o linguriță de pulbere de fenicul într-un pahar de apă caldă pentru a scăpa imediat de refluxul acid și indigestie. În plus, feniculul îmbunătățește digestia și minimizează gazele și balonarea.
- Ghimbir - Consumul de ceai de ghimbir sau mestecarea unei bucăți de ghimbir crud va ajuta la prevenirea acidității și a efectelor asociate. De asemenea, ajută la digestie.
- Papaya - Enzima papaină care se găsește în papaya ajută la neutralizarea acidității prin scăderea producției de acid gastric. (2)
- Ulcer si problema cu bila nedumerire tratament
- Lichid in stomac
- Exista legatura intre aciditate si ganglionii inflamati?
- Reflux esofagian. Aciditate foarte mare