Abcesul hepatic
Autor: Redacția ROmedic
Cele mai multe abcese se dezvolta la nivel hepatic, putand fi unice sau multiple. Ele se pot forma prin diseminarea hematogena a microbilor, sau prin diseminare locala din interiorul cavitatii peritoneale.
Cea mai frecventa cauza pentru abcesele hepatice este reprezentata de bolile tractului biliar.
Clinic, abcesul hepatic se manifesta prin febra si semne localizate la nivelul hipocondrului drept: durere, aparare musculara, sensibilitate la palpare. Pot aparea si simptome nespecifice: frisoane, lipsa poftei de mancare, scaderea ponderala, greata si voma. Jumatate dintre acesti pacienti prezinta hepatomegalie.
Investigatiile de laborator vor pune in evidenta o crestere a fosfatazei alcaline, a bilirubinei si a transaminazelor hepatice.
Radiografia toracica va evidentia ascensionarea hemidiafragmului drept datorita colectiei purulente hepatice. Ecografia si computer tomografia contribuie la stabilirea diagnosticului.
Ca metoda de tratament drenajul chirurgical ramane principala metoda terapeutica utilizata in cazul abceselor hepatice.Terapia medicamentoasa va utiliza aceleasi antibiotice ca in sepsisul intraabdominal.
Mai multe despre abcesul hepatic cititi aici.
- Intepaturi f mari la ficat
- De ce boala de ficat sufar? E ficatul meu mare?
- Antibioticele si ficatul
- Probleme cu ficatul sau nu
- Ficatul bolnav operat
- Durere in zona ficatului, are greturi si simte un gust amar in gura
- Ficat
- RMN cu probleme ficat
- Durere partea dreapta ficat si stari de voma
- Dureri in partea dreapta