7 lucruri pe care trebuie să le știi despre medicina în 3D (P)

©

Autor: Redacția ROmedic

7 lucruri pe care trebuie să le știi despre medicina în 3D (P)
Advertorial oferit de Ringier

Am văzut cu toții cât de departe a ajuns medicina în ziua de azi: organe printate, operații asistate de roboți, și inteligență artificială care recunoaște tumorile cu o acuratețe mai mare decât a radiologilor cu experiență. Una din aceste tehnologii de ultimă generație se află astăzi și în România, prin intermediul www.BioMap.ro: Medicina în 3D. Iată 7 lucruri care te vor convinge că trăiești deja în viitor.

1. Medicina în 3D reprezintă o nevoie reală

Corpul uman este 3D. De ce am învăța medicina altfel? Aceasta e întrebarea de la care a luat naștere BioMap, prima platformă de medicină 3D în limba română. BioMap este o inovație care aduce medicina în secolul 21, prezentând în dinamică modele digitale 3D de mare acuratețe din anatomie, fiziologie, patologie, și chiar din diverse intervenții.

Tehnologia de vizualizare 3D este cunoscută românilor de foarte mulți ani, însă mai mult în domeniul jocurilor pe calculator. Cei doi frați care au gândit platforma au imaginat întrebuințarea tehnologiei în scopuri educative, păstrându-i în același timp componenta interactivă: „Din punctul nostru de vedere, pentru a înțelege cu adevărat medicina, corpul uman trebuie studiat în dinamica sa.”.

Cei doi se numesc Mihai Voinea – medic, și Dragoș Voinea – student la medicină, și sunt fondatorii companiei Marsilian. Aceasta este „responsabilă”, de asemenea, pentru cele mai mari platforme de educație medicală din România: Grile-Rezidențiat și Grile-Admitere, care au ajutat până acum peste 50.000 studenți să promoveze examenele de rezidențiat și admitere la medicină.

Intrând în contact cu atât de mulți viitori medici, cei doi au înțeles nevoia enormă pentru o tehnologie care să ajute nu doar la testarea cunoștințelor, ci și la vizualizarea, înțelegerea și aprofundarea materiei. Așa a luat naștere BioMap.

2. Aplicațiile sale sunt nelimitate

BioMap este o platformă amplă ce conține peste 650 modele grupate în funcție de specialitatea medicală. Ea cuprinde atât anatomia completă, cu modele precum scheletul uman, encefalul, sau sistemul digestiv, cât și ilustrații interactive ale proceselor din organism, ale patologiilor și ale intervențiilor medicale și chirurgicale.

Spre exemplu, pot fi vizualizate pe platformă modul în care pompează inima sângele, cum arată un polip intestinal, cum se produce un accident vascular cerebral, sau cum se desfășoară operația de cateterizare cardiacă.

3. Este disponibilă de pe orice dispozitiv

Platforma poate fi accesată la adresa app.biomap.ro de pe orice device, de la laptop la tabletă și smartphone. În plus, pentru Android și iOS există aplicații dedicate pe Google Play și App Store.

Oricine își poate face cont și poate testa gratuit toate funcțiile platformei, în 4 modele care se schimbă regulat. Pentru a accesa celelalte modele, există un sistem de abonamente: planul Basic include anatomia completă și anatomia pe regiuni, secțiuni și sisteme, în timp ce planul Pro cuprinde toate cele peste 650 de modele de anatomie, fiziologie, patologie și intervenții.

4. Oricine poate profita de pe urma sa

Platforma este suficient de avansată pentru a-i servi pe elevii care dau admiterea, pe studenții la medicină, sau pe profesorii care le predau. Mai mult, BioMap pleacă de la premisa că informația medicală de calitate nu trebuie monopolizată, ci dimpotrivă, trebuie să fie așezată într-o formă cât mai interactivă, pentru a putea fi de folos tuturor.

Astfel, BioMap se adresează inclusiv medicilor care doresc să le arate pacienților patologiile de care suferă, părțile corpului care sunt afectate, și chiar intervențiile la care urmează să fie supuși. În acest sens, există chiar un parteneriat între BioMap și clinica Emerald din București, care folosește deja platforma pentru o mai bună comunicare cu pacienții.

Însă BioMap nu se adresează doar cadrelor specializate, ci și oricui este curios să descopere corpul uman, sau să cerceteze o anumită patologie care îl interesează.

Practic, întrebuințările sunt nelimitate. Un exemplu inedit este cel al unei cunoscute autoare de romane polițiste, care a mărturisit că este entuziasmată de ideea platformei BioMap, și că o folosește pentru acuratețea medicală a cazurilor din romanele sale.



5. Este o sursă sigură de informare

Într-adevăr, în ziua de azi, prin intermediul internetului, întreaga cunoaștere a omenirii este la doar o apăsare distanță. În aceste condiții, nu cantitatea informației devine problema, ci calitatea acesteia.

Platforma BioMap se bazează pe modele 3D dezvoltate în New York, SUA, de către BioDigital Inc., în parteneriat cu medici de la facultățile de medicină New York School, Icahn și Johns Hopkins. În plus, toate denumirile și patologiile descrise în platformă sunt verificate de către medici români, pentru a asigura acuratețea deplină a informației medicale.

6. Acesta este viitorul

Dacă judecăm după progresele uimitoare ale acestui secol, tehnologia nu poate merge decât într-o singură direcție: în sus! În aceste condiții, medicina 3D devine nu doar o parte certă a viitorului, ci și un promotor pentru o serie de alte inovații.

Cu o evoluție atât de rapidă, e posibil ca previziunile noastre pe termen lung să se adeverească în următorii 10 ani. Printre cele mai probabile concepte de domeniul SF-ului se numără realitatea augmentată, la care creatorii BioMap au dezvăluit că deja lucrează. Astfel, cu ajutorul unor ochelari speciali, modelele tridimensionale vor prinde viață chiar în fața pacienților.

7. Medicina în 3D nu este o revoluție, ci un pas uriaș spre evoluție

Cei pasionați de SF au diferite teorii despre cum aceste tehnologii vor schimba fundamental sistemul medical, eliminând chiar profesiile de medic sau profesor.

Răspunsul celor de la BioMap este „Categoric nu!”. Dragoș Voinea afirmă: „Medicii și profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți de către un dispozitiv. În schimb, aceștia se vor putea folosi de tehnologie în alegerea abordării terapeutice, sau în interacțiunea eficientă cu pacienții, ori cu studenții. BioMap este gândită, așadar, nu ca un înlocuitor, ci ca o unealtă ultra-eficientă”.

Data actualizare: 23-09-2019 | creare: 23-09-2019 | Vizite: 5027
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!