18 iulie - Ziua internaţională Nelson Mandela (ONU)

Data publicării: 18-07-2024

18 iulie - Ziua internaţională Nelson Mandela (ONU)

În fiecare an, la 18 iulie este marcată Ziua internaţională Nelson Mandela de către Organizaţia Naţiunilor Unite, care se alătură astfel Fundaţiei ''Nelson Mandela''.

Pagina dedicată de Naţiunile Unite Zilei internaţionale Nelson Mandela porneşte de la motto-ul "E uşor să dărâmi şi să distrugi. Eroii sunt cei care fac pace şi construiesc." ("It is easy to break down and destroy. The heroes are those who make peace and build.") - Nelson Mandela.

Apelul Fundaţiei Nelson Mandela în Mesajul pentru ziua de 18 iulie este acela de a acţiona în serviciul comunităţii pentru a transforma lumea într-un loc mai bun. În această zi, fiecare persoană, instituţie este rugată să-şi dedice 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe alţii, în semn de omagiu faţă de valorile apărate de primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela. Cele 67 de minute reprezintă cei 67 de ani pe care Nelson Mandela i-a pus în slujba umanităţii, ca avocat al drepturilor omului, un prizonier al conştiinţei, un om al păcii internaţionale şi primul preşedinte al Africii de Sud, libere, ales în mod democratic.

Potrivit mesajului secretarului general al ONU, Antonio Guterres, tema Zilei internaţionale Nelson Mandela din 2024 este: "combaterea sărăciei şi a inegalităţii este în mâinile noastre" ("combatting poverty and inequality is in our hands"). În mesaj se menţionează capacitatea noastră de a lupta împotriva sărăciei şi a inegalităţii: "Lumea noastră este inegală şi divizată. Foamea şi sărăcia sunt răspândite."..."Putem alege să eradicăm sărăcia. Putem alege să punem capăt inegalităţii. Putem alege să transformăm sistemul economic şi financiar internaţional în numele capitalului propriu. Putem alege să luptăm cu rasismul, să respectăm drepturile omului, să luptăm împotriva schimbărilor climatice şi să creăm o lume care funcţionează pentru întreaga umanitate. Fiecare dintre noi poate contribui - prin acţiuni mari şi mici." , potrivit sursei: www.un.org/en/events/mandeladay.

În noiembrie 2009, în semn de recunoaştere a contribuţiei fostului preşedinte sud-african, Nelson Mandela, la cultura păcii şi libertăţii, Adunarea Generală a ONU declară 18 iulie - Ziua internaţională Nelson Mandela. Rezoluţia A/RES/64/13 recunoaşte valorile omului politic şi devotamentul său pentru slujirea umanităţii în: soluţionarea conflictelor; relaţiile rasiale; promovarea şi protecţia drepturilor omului; reconciliere; egalitatea de gen şi drepturile copiilor şi ale altor grupuri vulnerabile; lupta împotriva sărăciei; promovarea dreptăţii sociale. Rezoluţia recunoaşte contribuţia sa la lupta internaţională pentru democraţie şi promovarea unei culturi a păcii în întreaga lume.

În decembrie 2015, Adunarea Generală decide să extindă sfera de manifestare a Zilei internaţionale Nelson Mandela pentru a fi, de asemenea, utilizată pentru a promova condiţiile umane de detenţie, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la faptul că deţinuţii sunt o parte continuă a societăţii şi pentru a aprecia munca personalului penitenciarului ca un serviciu social de o importanţă deosebită. Rezoluţia A/RES/70/175 a Adunării Generale nu numai că a adoptat Regulile minime standard revizuite ale Naţiunilor Unite pentru tratamentul deţinuţilor, dar a aprobat şi faptul că acestea ar trebui cunoscute sub numele de 'Regulile Nelson Mandela' pentru a onora moştenirea defunctului preşedinte al Africii de Sud, care a petrecut 27 de ani în închisoare în cursul luptei sale menţionate mai sus.

 

Sursa foto: Nelson Mandela Foundation/Facebook

Sursa: Agerpres, 18-07-2024, Vizualizari 55
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.